Ontdek de thema's
Sexting
Opwindende tekstberichtjes uitwisselen
Nudes (foto’s) of pikante filmpjes van jezelf versturen
Videochatten: live een erotisch moment met iemand anders delen
EEN SLECHT IDEE?
Maar soms is sexting echt een no-go:
Wanneer je er eigenlijk geen zin in hebt.
Wanneer de andere je onder druk zet of blijft smeken om nudes.
Wanneer je de ontvanger eigenlijk niet 100% vertrouwt.
En zeker wanneer je de andere persoon nog nooit offline ontmoet hebt. (catfish-alert!)
Voor je in een sexting-avontuur duikt, check je dus maar beter dit lijstje. Want wanneer sexting misloopt, loopt het ernstig mis. Je nudes overal zien verschijnen is echt niet chill… Keep it safe!
Ga niet te snel - pikante berichtjes of foto’s in ondergoed zijn minstens even prikkelend.
2. Check of de ontvanger het ook OK vindt dat jij sexy berichten stuurt
Sexten is tweerichtingsverkeer, niemand wil random nudes krijgen tijdens de les of het avondeten.
3. Bespreek op voorhand wat jullie doen met de beelden:
Bijhouden voor eigen gebruik of deleten?
4. Wees onherkenbaar op je foto’s:
Vermijd gezicht, littekens, tattoos, piercings of moedervlekken. Blur zeker ook je kamer – bvb via https://comdomapp.be/.
5. Stuur nooit een naaktfoto of - filmpje van iemand anders door, dat is strafbaar.
Vertrouwen is key.
6. Sext NOOIT met onbekenden.
Wie weet welke creep zit er aan de andere kant…
Laat dit dan weten aan de afzender of rapporteer de foto bij het sociale media- platform dat gebruikt werd zoals Snap, Insta of TikTok.
STUUR DIT NOOIT, NOOIT, NOOIT door – ook al ben je supertrots dat je hem kreeg.
Woehoew! Ik zat erop te wachten!
Iemand gaf je een intiem cadeau, cool bro! Je krijgt zo’n foto in vertrouwen. Schaad dat vertrouwen niet. Ongevraagd naaktfoto’s van iemand verspreiden is trouwens strafbaar. HOU HET DUS INTIEM, EN STUUR DIT NOOIT, NOOIT, NOOIT door – ook niet als je hem liever niet zag verschijnen.
Zet de andere je onder druk en dreigt die om de relatie te verbreken als je het niet doet? Sorry, maar dan is dit niet jouw happy ever-after. Run, en the Squad is hier om jou te troosten, beloofd.
Vraag geen sexts aan iemand die daar geen zin in heeft. Ben je niet zeker? Check dan even.
Zomaar een foto van je geslachtsdelen sturen naar iemand in de hoop er zo eentje terug te krijgen? Cringe! De kans dat dit werkt is NIHIL en eigenlijk is dit seksuele intimidatie. Niet doen dus!
Begin altijd met woorden. En gaat het gesprek de goede richting uit? Dan kan jehet inderdaad gewoon vragen. Maar, en dit is heel belangrijk: nee is nee. Zegt de andere ja? Wat doe je hier dan nog? Veel plezier!
Sexting, het versturen van naaktfoto’s of sexter … het is kif-kif. In het kort gaat het om het delen van seksueel expliciete berichten, foto’s of video’s. Dit omvat :
- Spannende sms’jes uitwisselen door elkaars seksuele fantasieën te stimuleren met woorden
- Naaktfoto’s of naaktvideo’s van jezelf sturen
- Videochat: deel een erotisch moment live met iemand
Je seksualiteit online met iemand verkennen kan heel opwindend en stimulerend zijn. En daar is niets mis mee, tenminste zolang er aan een paar voorwaarden wordt voldaan natuurlijk. In elk geval is sexting een slecht idee in de volgende gevallen:
- je wilt niet echt
- de ander probeert je onder druk te zetten
- iemand blijft je om naaktfoto’s vragen
- je de ontvanger niet 100% vertrouwt.
- je hebt de andere persoon nooit offline gezien, dus je kunt niet echt weten of je te maken hebt met een valse identiteit of erger
Het is dus echt belangrijk om dit lijstje te controleren voordat je begint. Want als sexting fout gaat, is het een serieuze zaak. Je naaktfoto’s kunnen zonder je toestemming worden uitgezonden, met alle ernstige gevolgen van dien. Daarom is het altijd belangrijk om te beoordelen of je de ander echt kunt vertrouwen. Je wilt niet dat je naaktfoto’s in handen komen van mensen voor wie ze niet bestemd zijn. Stel je de situatie voor…
Om een lang verhaal kort te maken: er is niets mis met sexting! Maar denk goed na over met wie je het doet. Heb je een sext ontvangen? Het is geweldig, iemand geeft je een intiem cadeau. Houd het dus privé en deel het nooit. Anders krijg je te maken met de Squad 🙂
1. Controleer eerst of jullie het allebei willen
Voordat je een naakt van jezelf verstuurt, moet je eerst controleren of de ander het wel wil ontvangen. Veilig sexting betekent dat jullie het allebei willen. Laat je niet onder druk zetten door je partner. Wil je dat niet? Dus doe het niet! Stuur alleen ondeugende berichten als je de persoon vertrouwt.
2. Beslis wat je met de afbeeldingen gaat doen
Je moet je ervan bewust zijn dat een relatiebreuk tot ongelukkige situaties kan leiden. Beslis wat je daarna met de beelden gaat doen. Ze verwijderen of op een veilige plaats bewaren? Praat erover!
2. Doe het rustig aan
Je hoeft niet meteen naaktfoto’s te sturen. Begin bijvoorbeeld met ondeugende berichten. Of stuur eerst een foto van jezelf in ontklede staat. Het kan zelfs sensueler zijn dan een naaktfoto.
3. Wees niet herkenbaar op de foto
Zelfs als je de ontvanger vertrouwt, is het altijd mogelijk dat iemand anders de mobiele telefoon in handen krijgt. Zorg er dus voor dat je niet herkenbaar bent op foto’s of video’s. Neem foto’s zonder je gezicht, littekens, tatoeages of moedervlekken te laten zien. Let ook op de achtergrond. Is je kamer herkenbaar? Vervaag het! L’app comdom (https://comdomapp.be/) kan je helpen !
4. Upload nooit een naaktfoto of -video van iemand anders.
Heb je een sext ontvangen? Draag het niet over. Je ontvangt dit soort foto’s op basis van vertrouwen, dus breek dat vertrouwen niet. Het ongevraagd verspreiden van naaktfoto’s is strafbaar.
5. GEEN sexting met vreemden
Sext niet met mensen die je offline nog nooit hebt gezien. Je kunt er nooit zeker van zijn dat het geen valse identiteit is of erger. Vraagt een vreemde je om sexy foto’s te sturen? Beter van niet. Als je besluit het toch te doen, maak dan duidelijke afspraken en zorg ervoor dat je niet herkenbaar op de foto staat. Ga ook nooit alleen op een date met iemand die je niet kent. Deze persoon kan slechte bedoelingen hebben. Als je een afspraakje wilt, doe het dan op een veilige, openbare plek. Neem een vriend mee of vertel andere mensen over je date.
Auw… Dit scenario klinkt als iets rechtstreeks uit een horrorfilm! Je had nooit gedacht dat het jou zou overkomen, maar het is wel gebeurd. Zelfs als het voelt als het einde van de wereld, is het belangrijk om zo snel mogelijk te reageren!
Maar eerst… ademhalen… Je moet begrijpen dat je het slachtoffer bent van een misdaad en dat je schuldig voelen je nu niet zal helpen. Je hebt niets verkeerd gedaan! Adem je wel goed? Dus :
- Steun zoeken en op de achtergrond blijven
Alleen door te praten met iemand die je vertrouwt, kun je er iets aan doen. Wie heb je in gedachten? Iemand die je kunt vertrouwen op school? Een leraar of een medewerker van een PMS-centrum? Je ouders? Je kunt altijd bellen of chatten met een medewerker van Child Focus. Praat alleen over je probleem met mensen die je kunt vertrouwen. Zo voorkom je dat nog meer mensen naar je foto’s kijken. .
- Nu gaan we proberen om de foto’s te verwijderen;
- Neem contact op met de persoon naar wie je de foto’s hebt gestuurd en vraag hem of haar de foto’s te verwijderen. Als het te moeilijk voor je is, kun je iemand anders vragen om het voor je te doen. Als je de persoon die de foto’s heeft geplaatst niet kent, neem dan contact op met de website of het platform waar de foto’s zijn geplaatst.
- Als je merkt dat de foto’s ook hun weg hebben gevonden naar andere klasgenoten of schoolvrienden, kun je hen vragen om te stoppen met het verspreiden van de foto’s als ze die ontvangen.
- Krijg je de foto’s niet verwijderd? Neem contact op met Child Focus. We kunnen je zeker helpen!
.
- Pas je instellingen aan
- Het is ook mogelijk dat iemand je profiel of telefoon heeft gehackt en je foto’s heeft gelekt. Neem de controle terug door al je wachtwoorden voor sociale netwerken en e-mail te veranderen!
- Je kunt leren signaleren
- Alle sociale netwerken bieden de mogelijkheid om foto’s die je aanstootgevend of schokkend vindt te melden en te laten verwijderen.
- Verzoek om assistentie
- Ben je minderjarig? Bel Child Focus op 116 000 of chat met ons via cybersquad.be. We kunnen ervoor zorgen dat foto’s sneller worden verwijderd. Je kunt ons ook vertellen wat er is gebeurd. We nemen geen contact op met je ouders zonder jouw medeweten.
- Misschien moet je naar de politie gaan. Maar als je jonger bent dan 18, zullen ze je ouders inlichten.
- Als volwassene kun je contact opnemen met het Institute for the Equality of Women and Men (IEFH) op gratis nummer 0800 12 800.
Ons antwoord zal heel kort zijn. Je verliefdheid wil naaktfoto’s en je hebt er geen zin in? Bedankt maar nee, doe het niet! Je verliefdheid moet jouw wensen respecteren, niet andersom! Je zou kunnen proberen te antwoorden met een humoristische meme. En als de ander echt te vasthoudend is, aarzel dan niet om hem of haar te laten weten dat hij of zij geen druk op je kan uitoefenen. Dreigt de ander de relatie te verbreken als je het niet doet? Dat zegt veel over deze persoon, nietwaar? Dus misschien is het niet de ideale relatie? Hier zijn een paar voorbeelden van memes:
Wil je je eigen meme maken? Je kunt het doen op www.memegenerator.net.
Het is echt cool dat je op deze link hebt geklikt. Je bent jong en je wilt van het leven genieten. Je seksualiteit online beleven is geweldig, maar je wilt ook geen klootzak zijn. Als je naaktfoto’s van iemand wilt krijgen, is het belangrijk om niet te snel te gaan en je intuïtie te volgen.
- Je bent vrij om vragen te stellen, maar vraag nooit om naaktfoto’s van iemand die laat zien dat hij ze niet wil. In een gesprek voel je snel aan of het de juiste beslissing is, nietwaar?
- Een foto van je geslachtsdelen naar iemand sturen in de hoop er een terug te krijgen? Maar welke slechte film kan je op dat idee hebben gebracht? De kans dat het werkt is nihil en in feite maak je je schuldig aan seksuele intimidatie als je niet zeker weet of de ander hem echt wil zien. Dus doe het niet!
Begin dus altijd met woorden. Gaat het gesprek de goede kant op? Dan kun je het gewoon vragen. Maar, en dit is heel belangrijk… een nee wordt gerespecteerd. Want nee, het is… nee! Heeft de ander ja gezegd? Wat doe je hier nog steeds? Veel plezier!
Auw… Het is vreselijk voor je klasgenoot. Je kunt verschillende dingen doen.
- NIET OVERZETTEN! Het is strafbaar om naaktfoto’s of -video’s van iemand te verspreiden zonder toestemming. Het maakt niet uit of je de foto’s rechtstreeks van deze persoon of via iemand anders hebt ontvangen. Als je ze deelt, word je gestraft. Je riskeert tot 5 jaar gevangenisstraf en een boete van €20.000.
- Toon begrip voor het slachtoffer. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen hoe je klasgenoot zich nu voelt. Een luisterend oor zijn kan veel betekenen, dus laat gewoon zien dat je er bent!
- Ken je de auteurs? Praat met ze. Misschien vonden ze het cool om de foto’s te delen… Laat hen weten dat dit helemaal niet het geval is en dat het een strafbaar feit is.
- Vertel het aan een leraar of iemand die je vertrouwt in het PMS-centrum.
#sexting
#nudes
#e-réputation
#cyberharcèlement
#droit à l’image
Sextortion
Iemand die online contact met je gelegd heeft probeert je te overtuigen om intieme foto's of filmpjes te sturen. Daarna dreigen de afpersers om die beelden te verspreiden als je niet betaalt. Het is belangrijk om te weten dat sextortion illegaal is, omdat het zowel afpersing als oplichting is. Niet intrappen dus! Betaal nooit en meldt het meteen als het je overkomt!
Na een tijdje worden de gesprekken nogal spicy en je nieuwe vriend(innet)je overtuigt jou om wat sexy pics of video’s te sturen. Jij doet dat, omdat je de andere wel vertrouwt.
Maar dan komt de grote shock: plots krijg je een bericht dat jouw nudes de wereld ingaan als je niet snel betaalt - via bitcoin of Western Union. Soms willen die afpersers geen geld, maar gewoon meer juicy beelden voor hun stash. Crazy, toch?
Dit zijn de dingen die je kan doen als jij wordt afgeperst:
1. Betaal NIET. Het chanteren zal dan niet stoppen, integendeel, ze vragen waarschijnlijk nog meer geld. Wanneer je niet betaalt, houden ze er waarschijnlijk mee op.
2. Verzamel eerst bewijs: neem screenshots om later mee aan de slag de gaan.
3. Blokkeer de persoon die je chanteert en verwijder hem/haar uit je contactenlijst. En voor de toekomst: pas je privacy-instellingen aan!
4. Meld het bij Child Focus en ga met je bewijs naar de politie. Child Focus kan je daarmee helpen als je wilt.
Dubbelcheck je privacy-instellingen en zet je profielen op privé.
Gebruik een neutrale gebruikersnaam – Broh369 of B00BIES007 zijn grappig, maar trekken misschien ook ongewenste aandacht.
In games: praat OVER het spel IN het spel. Deel geen persoonlijke info met andere gamers die je niet kent, blijf bij strats en game-tactics. Blijf in de chat van het spel zelf, ook wanneer de ander smeekt om je snapchat-account.
Leer fake profielen herkennen – via onze tips wat verder, bijvoorbeeld.
Spreek met je MAX (volwassen vertrouwenspersoon) wanneer je je ergens ongemakkelijk bij voelt. Of vraag het de Squad, uiteraard!
Nickname – check. Nicknames als Vanessa120394904 of Giovanni8976345? Sorry guys, dit wordt waarschijnlijk niet je nieuwe bae of bff…
Picture - check. De profielfoto van fakers is vaak lit. Ze willen namelijk dat je voor hen valt, of hen meteen cool vindt. Is hun foto sus? Haal hem dan door de ‘reverse image search’ bij Google afbeeldingen.
Tijdlijn-check. Wanneer is het profiel gemaakt? Wat is er gepost? Iets over hobby’s? Familie? Sportclub? Een profiel van 1 maand oud? Nope…
BFF-check : Hebben jullie gemeenschappelijke vrienden of kennissen? Of is Louise693 enkel BFF met mannen in pakweg Indonesië?
Alles lijkt OK? Alright, go ahead. Dikke fail? Rapporteer, blokkeer of ontvriend maar vooral spreek met je MAX (volwassen vertrouwenspersoon) wanneer je je ergens ongemakkelijk bij voelt, of met the Squad, uiteraard ☺
Geen paniek. Dit is bluf. Heb je geen intieme beelden van jezelf gedeeld met anderen, dan kan niemand die hebben.
1. Markeer het bericht als SPAM of ongewenst. Blokkeer de afzender en verwijder het bericht.
2. Betaal niet en dien eventueel een klacht in bij de politie, of meld via [email protected].
Vermeldden de afpersers een (oud) wachtwoord dat correct is? Pas onmiddellijk al je wachtwoorden in je accounts aan, zeker wanneer je reageerde op de mail.
Heb je toch betaald ? Dien een klacht in bij de politie. Bel Child Focus of chat via Cybersquad. Wij kunnen je helpen.
Sextorsion’ is een verzamelnaam voor ‘seks’ en ‘afpersing’, oftewel seksuele afpersing. Bij sextortion wordt iemand via het internet verleid om intieme foto’s van zichzelf te sturen, waarna de oplichters dreigen de beelden te verspreiden als het slachtoffer niet een bepaald bedrag betaalt. Sextortion is strafbaar omdat het zowel chantage als fraude is.
Geen sextortion zonder sexting. Slachtoffers zijn er in eerste instantie van overtuigd dat ze online bevriend zijn geraakt met iemand van dezelfde leeftijd… maar in werkelijkheid gaat het vaak om criminelen, meestal gevestigd in het buitenland. Je raakt bijvoorbeeld bevriend met iemand van je eigen leeftijd via Instagram. Na een tijdje worden de gesprekken seksueel getint en moedigt je nieuwe vriend je aan om intieme foto’s van jezelf te sturen. Maar later ontdek je de waarheid en ontvang je een bericht waarin gedreigd wordt de foto’s te publiceren als je het geld niet snel overmaakt in bitcoins of via Western Union. Soms willen de oplichters geen geld, maar nog intiemere foto’s voor hun verzameling.
“Iemand dreigt mijn naaktfoto’s of masturbatievideo’s door te sturen of online te zetten.” Dit staat bekend als sextortion, of seksuele afpersing. Je bent niet de enige, maar het is erg vervelend.
Sextortion is allesbehalve aanvaardbaar en het is ook strafbaar. Het is belangrijk om te beseffen dat het niet jouw schuld is.
Dit is wat je kunt doen als je slachtoffer bent van sextortion:
1. Geen verdere actie
Ga NIET in op bedreigingen en doe NIET wat er gevraagd wordt. Als je geld overmaakt, stopt de chantage niet – integendeel!
2. Bewijs verzamelen
Voordat je gaat blokkeren, is het belangrijk om screenshots te maken. Op deze manier hebben we bewijs dat we later kunnen gebruiken.
3. Blokkeren!
Blokkeer de persoon die je chanteert en verwijder hem uit je contacten zodat hij geen contact meer met je kan opnemen. En voor de toekomst: pas je privacy-instellingen aan zodat vreemden geen contact meer met je kunnen opnemen!
4. Bel ons!
Sextortion is een strafbaar feit, dus verzamel het bewijs en ga ermee naar de politie. Je kan ook contact opnemen met Child Focus op 116000 of met ons chatten op cybersquad.be.
5. Het woord is goud!
Het is heel belangrijk om met een volwassene te praten die je kunt vertrouwen. We kunnen deze ongelukkige situatie alleen verhelpen door erover te praten.
NEE! Blijf vooral kalm. Je moet je realiseren dat wanneer oplichters om geld vragen, dat geld hun enige motivatie is. Het is vooral belangrijk om te weten dat scammers waarschijnlijk niet van plan zijn om de afbeeldingen of foto’s te verspreiden. Als ze het geld niet krijgen, zoeken ze vaak snel een ander slachtoffer. Bovendien, als je toch betaalt, is er geen garantie dat de chantage stopt. Ze kunnen dan om nog meer geld vragen. Met andere woorden, betaal niet!
Het antwoord is… alle drie! Maar orde is belangrijk. Zodra iemand slachtoffer is van sextortion, is paniek een heel logische reactie. Maar in paniek direct betalen of gesprekken verwijderen is niet de beste reactie… want je laat het veld wijd open voor oplichters!
Voordat je gaat blokkeren, is het belangrijk om screenshots te maken. Zo heb je bewijs dat je later kunt gebruiken.
Blokkeer de persoon die je chanteert en verwijder hem uit je contacten zodat hij geen contact meer met je kan opnemen. En voor de toekomst: pas je privacy-instellingen aan zodat vreemden geen contact meer met je kunnen opnemen!
Sextortion is een strafbaar feit, dus verzamel het bewijs en ga ermee naar de politie. Je kunt altijd contact opnemen met Child Focus voor hulp!
#sextortion
#intimidation sexuelle
#nudes
#arnaque
#cyberharcèlement
- De tienminutenregel – Voeg alleen mensen toe aan je sociale netwerken met wie je minstens tien minuten offline hebt gesproken. Je weet nooit of het echt de persoon is die op de profielfoto staat.
- De sympathie van iemand die je niet kent is waardeloos. Controleer dus je privacy-instellingen en zet je accounts op ‘privé’!
- Gebruik een neutrale gebruikersnaam – Je vindt Maxchaud69 of B00BIES007 misschien grappig, maar deze namen trekken ongewenste aandacht. Kijk uit!
- Via het spel en over het spel! Als je een gamer bent, vind je het niet erg om persoonlijke informatie te delen met andere gamers die je niet kent. Inderdaad, zelfs hier weet je nooit echt wat de bedoelingen van andere mensen zijn. Aarzel dus niet om over spelstrategieën en tactieken te praten, maar praat alleen met andere gamers over het spel en bij voorkeur alleen via de chatfunctie van het spel.
- Leer hoe je nepprofielen herkent op Insta of TikTok. Vanessa120394904 is waarschijnlijk nep.
- Vertrouwde volwassene. Voel je je ongemakkelijk over iets online? Heb je het gevoel dat iemand je pusht om beelden te delen die je eigenlijk niet wilt delen? Praat met een volwassene die je vertrouwt.
#sextortion
#intimidation sexuelle
#nudes
#arnaque
#cyberharcèlement
Bij de scam of sextortion scam ontvang je een e-mail waarin scammers beweren dat ze je computer hebben gehackt en intieme foto’s van je hebben genomen terwijl je porno aan het kijken was. De oplichters dreigen de beelden op internet uit te zenden als je ze niet een bepaald bedrag betaalt. Ze proberen je onder druk te zetten om snel te handelen. Ze vragen je vaak om in bitcoins te betalen, wat ook verdacht is. De sextortion-zwendel is pure bluf: de oplichters hebben geen beeld van jou.
Om hun slachtoffers te laten geloven dat ze hun computer hebben gehackt, gebruiken fraudeurs een aantal technieken:
- Bij sextortion scams gebruiken ze soms een oud wachtwoord dat ze op internet hebben gevonden. Als gevolg van datalekken circuleren e-mailadressen en bijbehorende wachtwoorden op internet. Daarom is het belangrijk om je wachtwoord regelmatig te veranderen. Klik op hier voor meer informatie over veilige wachtwoorden.
- Een andere methode is het vervalsen van je e-mailadres. Je ontvangt een e-mail die afkomstig lijkt te zijn van je eigen e-mailadres, waardoor je denkt dat de oplichters toegang hebben tot je mailbox. Maar dit is niet het geval. Voor meer informatie over spoofing, zie onze pagina « Spoofing : de afzender van het bericht is uw e-mailadres”.
Heb je een bericht ontvangen van deze man? Geen paniek!
- Heb je ooit intieme persoonlijke beelden gedeeld? De bedrieger bluft gewoon: hij kan geen beelden van je hebben.
- Markeert het bericht als SPAM of ongewenst. Blokkeert de afzender.
- Geeft niet toe aan de eis voor geld en dient een klacht in bij de politie.
- Beantwoord de e-mail niet en verwijder hem.
Je hebt een bericht ontvangen en erop gereageerd. Wat is de volgende stap?
- Markeert het bericht als SPAM of ongewenst. Blokkeert de afzender.
- Markeert het bericht als SPAM of ongewenst.aIn sommige gevallen van sextortion scam e-mails, vermeldt de afzender je (oude) wachtwoord. Heb je bevestigd dat het wachtwoord correct is? We raden je aan om de wachtwoorden voor al je accounts onmiddellijk te wijzigen en te kiezen voor een veilig, uniek wachtwoord voor elke account. Hier zijn alle tips en trucs voor het gebruik van wachtwoord.
- Heb je betaald? Dien een klacht in bij de politie.
#sextortion
#intimidation sexuelle
#nudes
#arnaque
#cyberharcèlement
GROOMING
WASDA?
Stap voor stap overtuigt de groomer het slachtoffer om intiemere details of foto’s prijs te geven. Het uiteindelijke doel is om seksuele handelingen te stellen (naaktfoto’s sturen, afspreken, of meer).
Grooming kan zowel online (via webcam, chatberichten, mail…) als offline (via een fysieke ontmoeting) tot seksueel misbruik leiden.
Groomers zoeken contact via games of sociale media. Ze doen zich soms voor als iemand anders/jonger. Ze vragen om je persoonlijke info, delen zogenaamd dezelfde interesses en worden je BFF.
2. Sneaky manipulatie
Ze vragen je om andere contactgegevens en manipuleren jou, zodat jij denkt dat zij de enige zijn die om je geven. Ze vragen steeds intiemere zaken. De gesprekken worden pikanter, ze praten over seks of vragen naar jouw ervaringen.
3. Seksueel contact/afspreken
Ze gaan nog een stapje verder, vragen om nudes of willen dat je de webcam aanzet. Misschien dringt de groomer zelfs aan op een ontmoeting. Opgelet dus!
Durf nee te zeggen.
Je spreekt beter niet alleen af met mensen af die je enkel online kent.
Toch zin in een tindermatch? Spreek erover met je MAX en date overdag, op een drukke plaats. Of gebruik een safety call: een telefoontje van je BFF bijvoorbeeld om te checken of alles legit is.
Doet iemand alsof hij/zij iemand is die je kent, maar twijfel je daaraan?
Stel dan een vraag die alleen die vriend kan beantwoorden.
OVER het spel, IN het spel!
Deel geen persoonlijke stuff met random gamers. Praat enkel over het game en in de game chat.
Voel je je ergens ongemakkelijk bij online?
Praat erover met een MAX: een volwassene die je vertrouwt. Je tante, opa, buurvrouw, of voetbaltrainer bijvoorbeeld. Of doe beroep op the Squad via het forum.
Zijn/haar profiel lijkt fake.
(Huh? Hoezietgeda? Meer info vind je bij thema ‘sextortion’)
Hij/Zij wil jullie vriendschap geheim houden (en praat vaak over ‘onze geheimpjes’)
Hij/Zij wil graag jouw telefoonnummer (Whatsapp? Snapchat?) of adres. Om cadeautjes te sturen bijvoorbeeld
Hij/zij zegt dat hij een fotograaf / modellenscout/regisseur/… is.
Hij/zij blijft aandringen op dingen die je eigenlijk niet wilt.
Is het antwoord op één of meerdere vragen ‘ja’, wees dan extra waakzaam. Het kan hier echt wel om een groomer gaan.
Newsflash! Ook sexy twintigers of vrouwen kunnen groomers zijn. Het zou zèlfs een bekende van jou kunnen zijn, een familielid bijvoorbeeld, of een buur. EN… de meeste daders vertellen ook gewoon dat ze volwassenen zijn…
Wajo, dat is enkel gevaarlijk voor meisjes!
Geslacht of gender hebben hier niets mee te maken. Ook jongens kunnen een prooi worden. De slachtoffers zijn meestal tieners die zich onzeker voelen en weinig terecht kunnen bij hun omgeving.
Het misbruik begint pas als de dader het slachtoffer fysiek kan misbruiken.
Hell to the no! Een groomer kan naaktfoto's van het slachtoffer verspreiden of dreigen dat te doen. Dat is ook misbruik en dus strafbaar!
Ik zit enkel op games, dus ben ik safe.
Groomers zoeken plekken met veel minderjarigen, ook medegamers kunnen dus groomers zijn. Enkel IN HET SPEL, OVER HET SPEL praten dus!
Grooming is een strategie waarbij een volwassene een minderjarige benadert en manipuleert voor seksuele doeleinden. groomers zijn over het algemeen erg manipulatief en nemen de tijd om vertrouwen te winnen en relaties op te bouwen. Geleidelijk aan moedigen ze seksuele handelingen aan. Groomers winnen vertrouwen door de begripvolle volwassen vriend te spelen en complimentjes te geven. Zo proberen ze slachtoffers aan te moedigen om zich uit te kleden.
Grooming kan leiden tot seksueel misbruik, zowel online (bijv. via webcam, chatberichten, e-mails) als offline (tijdens een fysieke ontmoeting).
We moeten ook niet paranoïde worden… Je kunt online vaak mensen ontmoeten die op dezelfde golflengte zitten als jij. Maar je moet ook weten dat bellboys slim zijn. In het begin houden ze het meestal bij heel onschuldige gesprekken. Ze willen bijvoorbeeld weten wat je favoriete games of andere interesses zijn. Op deze manier proberen ze je vertrouwen te winnen en een vertrouwensband te creëren. Ze presenteren zichzelf als een betrouwbare vriend. Maar in werkelijkheid weten ze dat je je niet goed voelt of dat je niet zeker bent van jezelf. En daar maken ze misbruik van.
Dan krijgen de gesprekken een seksuele connotatie. De groomer zal je heel specifieke vragen stellen over je seksuele relaties en ervaringen, of je advies geven over seksuele zaken. Daarna gaat de groomer nog verder. Hij/zij zal je bijvoorbeeld vragen om naaktfoto’s te sturen of seksuele dingen te doen voor een webcam.
In feite is het heel eenvoudig. Doe nooit iets waardoor je je ongemakkelijk voelt. Heb je het gevoel dat je onder druk wordt gezet of heb je twijfels over iemands bedoelingen? Praat er zo snel mogelijk over met een volwassene die je vertrouwt.
Een paar tips om verzorging te voorkomen:
- De tienminutenregel – Voeg alleen mensen toe aan je sociale netwerken met wie je offline minstens tien minuten hebt gesproken. Je weet nooit of het echt de persoon is die op de profielfoto staat.
- Spreek nooit alleen af met mensen die je alleen online kent. Wil je de persoon nog steeds ontmoeten? Vertel het een vriend of iemand die je vertrouwt en spreek af op een drukke plek op klaarlichte dag! Voorkomen is beter dan genezen!
- Doet iemand zich voor als je vriend en twijfel je? Stel een vraag die alleen deze vriend kan beantwoorden.
- Via het spel en over het spel! Als je een gamer bent, vind je het niet erg om persoonlijke informatie te delen met andere gamers die je niet kent. Inderdaad, zelfs hier weet je nooit echt wat de bedoelingen van andere mensen zijn. Aarzel dus niet om over spelstrategieën en tactieken te praten, maar praat alleen met andere gamers over het spel en bij voorkeur alleen via de chatfunctie van het spel.
- Vertrouwde volwassene. Voel je je ongemakkelijk over iets online? Heb je het gevoel dat iemand je pusht om beelden te delen die je eigenlijk niet wilt delen? Praat met een volwassene die je vertrouwt.
- Durf nee te zeggen. Je bent NOOIT iemand iets verschuldigd.
Denk je dat je online vriendin een Groomer zou kunnen zijn? Hier zijn enkele vragen die je jezelf moet stellen:
- Heb je de indruk dat het een nepprofiel is (weinig vrienden of interacties met andere mensen, recent aangemaakt, geen echte profielfoto, etc.)?
- Wil hij/zij jullie vriendschap geheim houden?
- Probeert hij/zij je telefoonnummer en adres te achterhalen, bijvoorbeeld om je cadeautjes te sturen?
- Dringt hij/zij aan op dingen die je eigenlijk niet wilt?
- Doet hij zich voor als fotograaf of modellenscout?
Als het antwoord op een of meer van deze vragen ‘ja’ is, wees dan extra waakzaam. Misschien is hij echt een Groomer!
- Groomers zijn lelijke oude mannen met een busje
Dit is lang niet altijd het geval! Groomers kunnen ook aantrekkelijke jonge twintigers of dertigers zijn. Groomers kunnen ook vrouwen zijn.
- De meeste slachtoffers zijn meisjes
Jongens zijn ook slachtoffer van online misbruik. De slachtoffers zijn voornamelijk tieners die zich onzeker voelen en weinig steun hebben in hun directe omgeving. Het heeft dus niets te maken met geslacht.
- Groomers liegen over hun leeftijd en zeggen altijd dat ze ongeveer jouw leeftijd hebben.
Sommigen wel, maar de meeste slachtoffers weten dat de daders volwassenen zijn.
- Het slachtoffer kent de dader niet
De dader kan ook een bekend persoon zijn, zoals een familielid.
- Misbruik begint pas als de dader het slachtoffer fysiek kan mishandelen.
Misbruik kan beginnen op het internet. De dader kan naaktfoto’s van het slachtoffer verspreiden of dreigen deze te verspreiden. Het is ook een vorm van misbruik en daarom strafbaar!
- Er zijn geen Groomers op videogamesites of op TikTok, dat is voor tieners!
De Groomers zoeken naar plaatsen waar veel mijnwerkers zijn. Helaas kunnen andere gamers op bepaalde games ook Groomers zijn. Daarom is de volgende regel zo belangrijk : ‘via het spel en over het spel !’
SEKSUELE INTIMIDATIE
'Ongewenste intimiteiten' is geen wettelijke term, maar sommige dingen ervan kunnen vallen onder wetten tegen seksueel misbruik, zoals aanranding en seksisme. Het is supervervelend en ongemakkelijk, vooral als het vaak gebeurt. Het maakt je niet chill en kan je een onveilig gevoel geven. Als dit je overkomt, praat erover met iemand die je vertrouwt.
Ongewenste dickpics zijn een typisch voorbeeld van online seksuele intimidatie – voor jou misschien niet erg, maar het kan echt super vervelend en intimiderend zijn om zulke beelden ongevraagd te krijgen. Niet doen dus, tenzij de ander erom vraagt. Anders pleeg je strafbare feiten, zelfs als je minderjarig bent.
Online gelden dezelfde regels als offline. Respecteer de grenzen van anderen, vraag toestemming en houd het chill. Kortom: gewoon niet doen!
(Internationale) onderzoeken wijzen uit dat meisjes en vrouwen tot drie keer zo vaak het doelwit zijn van seksueel getinte en ongewenste toenadering.
Daarnaast wijzen verschillende onderzoeken uit dat jongeren die ‘offline’ het risico lopen op ongewenste seksuele toenadering, hier ook online vaker mee te maken zullen hebben.
Geef je grens aan :
Wees helder, gebruik geen dubbelzinnige signalen.
Ga niet beargumenteren of je verontschuldigen. Het is prima om jouw grens aan te geven. Als de ander het niet eens is of je wil overtuigen, herhaal dan gewoon je boodschap. Geef niet teveel details of uitleg.
Verbreek alle online communicatie als het moet. Blokkeer zijn/haar sociale media-accounts, mailadressen en telefoonnummers.
Vraag zeker hulp aan je omgeving wanneer je het nodig hebt! Of hier op het forum aan de Squad.
Seksuele intimidatie verwijst naar elke vorm van ongewenst seksueel gedrag online. Il peut s’agir de harcèlement ou de violence verbale, par exemple des remarques sexistes ou des questions intimes sur ta vie privée, mais aussi de la réception d’images sexuelles non désirées.
Online seksueel pesten maakt gebruik van digitale kanalen en je ontvangt ongewenste berichten, video’s, foto’s of afbeeldingen van seksuele aard.
Ongewenste intimiteit’ is geen juridisch begrip. Bepaalde vormen, zoals aanranding en seksisme, kunnen echter een strafbaar feit van seksuele aard vormen.
Ongewenste intimiteit kan heel vervelend en onaangenaam zijn, vooral als het herhaaldelijk gebeurt. Het geeft je een ongemakkelijk gevoel en kan je onzeker maken.
Ongevraagd een dickpic sturen is NOOIT een goed idee. In het echte leven zou je je geslachtsdelen toch niet laten zien om indruk te maken op je crush? Waarom zou je het dan online doen?
Ongewenste ‘dickpics’ zijn een klassiek voorbeeld van online seksuele intimidatie. Het lijkt misschien niet zo, maar het ontvangen van ongewenste seksuele afbeeldingen kan extreem intimiderend zijn.
Volgens seksuoloog Justin Lehmiller van Harvard hebben mannen drie redenen om dickpics te sturen: aandacht, evolutie en exhibitionisme. Wat er ook gebeurt… onthoud: doe het niet tenzij de ander het je vraagt. Anders bega je echt een strafbaar feit. En deze straffen zijn niet gering, zelfs niet voor minderjarigen…
Natuurlijk! Uit onderzoek blijkt dat 28% van de jongens op de een of andere manier online seksueel gepest is. Maar bij meisjes is dat maar liefst 91%.
Jongeren en meisjes lopen een groter risico op seksuele intimidatie online. Internationale studies tonen aan dat meisjes en vrouwen tot drie keer vaker het doelwit zijn van ongewenste seksuele avances dan jongens en mannen.
Bovendien blijkt uit verschillende onderzoeken dat jongeren die ‘offline’ het risico lopen op ongewenste seksuele toenadering, dit ook online vaker zullen meemaken.
Negeren kan werken. Soms werkt het en stopt de ander uit zichzelf. Maar het is vaak beter om heel duidelijk te maken dat je dit gedrag onaangenaam vindt en dat de ander ermee moet stoppen. Je toont je zelfvertrouwen en de ander krijgt de kans om een les te leren uit de situatie.
Stel je grenzen
- Wees duidelijk in de signalen die je uitzendt. Als je dubbelzinnige signalen afgeeft, begrijpt de ander misschien niet goed dat je iets niet wilt. Dat betekent natuurlijk niet dat het jouw schuld is, maar duidelijkheid kan nooit kwaad 🙂
- Maak geen ruzie en verontschuldig je niet. Er is niets mis met het stellen van grenzen. Als de andere persoon denkt dat je overdrijft, het er niet mee eens is of van gedachten wil veranderen, herhaal dan je boodschap. Verzand niet in details of verklaringen.
- Verbreek indien nodig alle online communicatiekanalen. Blokkeer de sociale netwerkaccounts, e-mailadressen en telefoonnummers van de stalker als hij/zij volhoudt of je een onveilig gevoel geeft.
-
Zoek steun bij de mensen om je heen: vrienden, familie, je geliefde of klasgenoten.
- Je kunt je probleem met hen bespreken. Ze kunnen je helpen om er mee om te gaan.
- Je kunt met hen oefenen hoe je zult reageren op de persoon die je lastigvalt. Zo ben je voorbereid en heb je meer vertrouwen als het zover is.
- Je kunt ook besluiten dat de mensen om je heen moeten ingrijpen als er zich een nieuwe onaangename situatie voordoet.
Te goed
Hoe werkt het? Je daagt elkaar uit voor maffe stunts, zoals zo veel mogelijk druiven in je mond stoppen, een hap kaneel nemen of een ijsbad nemen. Filmpje maken en het op social media knallen.
Opgepast: niet alle challenges zijn leuk en luchtig…
Volg altijd je buikgevoel! Meestal kan je zelf wel inschatten of een challenge grappig is of ronduit gevaarlijk. Zoals altijd geldt de regel: voel je je er niet comfortabel bij of voel je je onder druk gezet door je vrienden? Doe het dan niet, want je bent het duidelijk niet voor jezelf aan het doen. Als een challenge gevaarlijk is, doe het dan niet. Je wilt je leven toch niet op het spel zetten voor een stomme uitdaging die iedereen morgen weer vergeten is?
En omgekeerd is het natuurlijk ook leuk om je vrienden of volgers te laten weten dat je iets superleuks gebruikt, doet of ontdekt. Maar het is wel belangrijk om te onthouden dat influencers die dingen aanprijzen dit niet altijd doen omdat ze er zo’n grote fan van zijn. Somsworden ze er gewoon voor betaald. In hun reel moeten ze duidelijk vermelden dat ze gesponsord worden – maar daar loopt het soms mis.
Je weet vast al dat er in social media-land heel wat filters gebruikt worden. Naast filters zijn er heel wat andere trucjes die je kan bovenhalen. Mooie fotoposes, decors die gestaged worden, fake vakantiefoto’s… We’ve seen it all. Zelfs een hamburger uit de MacDo ziet er in filmpjes een pak smakerlijker uit dan wanneer je hem zelf opeet toch?
Hou er dus rekening mee dat je online alles met een korreltje zout moet nemen. Niemand is àltijd gelukkig. Niet iedereen heeft een maatje 36, een mooie scooter, een gladde huid en een buitenverblijf in Ibiza. Gelukkig maar! Be Real – maar dan écht…
Het is niet alleen onveilig om je profiel openbaar te maken voor meer likes, het levert ook geen echte voordelen op. Vreemden kunnen contact met je opnemen, reageren op je content of zelfs je foto's stelen. Het brengt veel risico's met zich mee en let’s face it: wat is de echte waarde van een like van iemand die je niet kent? Gewoon 0.
Zit je op sociale netwerken? Dus je hebt waarschijnlijk al een aantal online uitdagingen gezien. Iedereen, kinderen, tieners en volwassenen, houdt van een uitdaging.
Hoe werkt het? We dagen elkaar uit om leuke en/of moeilijke dingen te doen. Het kan van alles zijn, van zoveel mogelijk druiven in je mond stoppen tot een hele mond vol kaneel doorslikken. Of neem een bad in ijskoud water. Je maakt een video en plaatst deze online. Veel van de uitdagingen zijn leuk en aardig, maar sommige zijn riskanter en sommige ronduit gevaarlijk. En soms ben je zelfs in levensgevaar. Daarom is het belangrijk om na te denken over de mogelijke risico’s voordat je je smartphone pakt.
Volg altijd je intuïtie! Het helpt je vaak om te beslissen of een bepaalde uitdaging leuk of ronduit gevaarlijk is. En zoals altijd moet je de volgende regel toepassen: voel je je ongemakkelijk of sta je onder druk? Veel plezier!
- Réfléchis toujours par toi-même avant de participer à un défi. Quelles peuvent être les conséquences ?
- Si un défi est innocent et marrant, c’est une occasion de vraiment t’amuser. Veel plezier!
- Si un défi est dangereux, ne le fais pas. Tu ne vas quand même pas risquer ta vie pour un défi stupide que tout le monde aura oublié le lendemain, non ?
- Bien que ça puisse te sembler difficile : si tu ne veux vraiment pas, ne participe pas. Le plus grand défi est peut-être de résister à la pression du groupe.
- Tu as l’impression que rien ne peut arriver parce que tes potes sont là. Mais même dans ce cas, quelque chose peut mal tourner.
- Il y a d’autres personnes sur ta vidéo ? Demande-leur quand même leur autorisation avant de la partager en ligne.
Op je socials kan je hippe influencers volgen – maar kan je hen zomaar geloven als ze iets aanraden? Influencer marketing is overal. Je wordt om de oren geslagen met leuke outfits, gezonde shakes, skincare… noem maar op. Handig, want het breng je vaak op leuke ideeën.
En omgekeerd is het natuurlijk ook leuk om je vrienden of volgers te laten weten dat je iets superleuks gebruikt, doet of ontdekt. Maar het is wel belangrijk om te onthouden dat influencers die dingen aanprijzen dit niet altijd doen omdat ze er zo’n grote fan van zijn. Somsworden ze er gewoon voor betaald. In hun reel moeten ze duidelijk vermelden dat ze gesponsord worden – maar daar loopt het soms mis.
Les influenceurs doivent donc utiliser l’un de ces quatre termes dans les hashtags lors de chaque publication commerciale. Cela nous permet de savoir directement s’il s’agit ou non d’une publicité. Et cela facilite le choix de croire son influenceur favori ou de rester plus critique à l’égard des produits promus.
Vous avez sûrement déjà entendu parler des crypto-monnaies comme les bitcoins sur les réseaux sociaux et via les influenceurs. On voit des publicités partout dans lesquelles on est conseillé d’investir dans les crypto-monnaies, parce que c’est la façon idéale de gagner rapidement beaucoup d’argent. En un clic dans la bonne application, on peut acheter ou vendre des crypto-monnaies et on dit qu’on ne peut surtout pas manquer l’occasion. En raison du fait qu’il y a peu de surveillance sur les crypto-monnaies, les jeunes peuvent s’y lancer. Mais malheureusement, la plupart du temps, c’est trop beau pour être vrai. Les risques des investissements dans les crypto-monnaies sont élevés, en raison de la forte fluctuation des taux des crypto-monnaies. Le risque est donc très grand de perdre beaucoup d’argent. De plus, tout cela se passe de manière anonyme et on devient victime facile pour la fraude et les hacks. De plus en plus de gens signalement qu’ils ont été escroqués. Malheureusement, ici aussi, s’il semble être trop beau pour être vrai, c’est souvent le cas.
Une autre manière de soi-disant devenir riche rapidement en ligne, sont les jeux pyramidaux. Les influenceurs abordent parfois ces jeux ou on reçoit une demande de participer à un tel jeu via quelqu’un sur Instagram ou Snapchat. Il faut investir une petite somme de départ, de € 20 à € 100 voire plus. Le plus de nouveaux participants on arrive à convaincre de participer, le moins qu’on doit payer soi-même. Et pire encore, on pourrait même y gagner de l’argent. Le plus de
nouveaux participants on trouve, le plus d’argent on reçoit. Mais ces nouveaux participants doivent, eux aussi, apporter de nouveaux participants. Les jeux pyramidaux sont interdits car ils sont malhonnêtes : seuls les participants qui entrent tôt dans le système pyramidal peuvent obtenir suffisamment de nouveaux participants. Les participants qui entrent à une étape ultérieure dans le jeu n’ont aucune chance de gagner de l’argent et souvent ils y sont perdants.
Certaines entreprises malhonnêtes offrent même des formations en ligne qui feraient en sorte de pouvoir devenir riche rapidement dans ces jeux. Ils promettent une vie de luxe si on fait la formation chez eux, mais en réalité, ils mènent les jeunes par le bout du nez. Il s’agit plus d’apporter des nouveaux clients que de la formation même.
Le phishing ou hameçonnage est une forme de fraude sur internet dans laquelle les personnes reçoivent des faux messages en vue d’obtenir des données de connexion, des informations sur les cartes de crédit, les codes pin ou d’autres données personnelles. Ils envoient à la victime un e-mail, sms, WhatsApp, message via Facebook Messenger ou Instagram etc…. Les messages traditionnels de phishing en particulier sont souvent répétés. Tel que les messages provenant des services de livraison, la banque, le gouvernement ou des entreprises. Ce message contient un lien vers un faux site internet – souvent imité quasi à la perfection. Si la victime remplit ses données personnelles de banque sur ce faux site, le fraudeur a libre accès à son compte bancaire. Parfois, on offre un logiciel à télécharger afin de soi-disant mieux protéger son compte. Certains messages de phishing vous demandent d’acheter des crédits en ligne afin de payer une amende et ajoutent un lien vers un site de paiement en ligne. Bien que les fraudeurs opèrent le plus souvent en envoyant des messages via toutes sortes de canaux, il est possible qu’ils vous téléphonent au nom de votre banque (ou autre instance) et demandent vos codes pin, données de carte de crédit ou codes sur un lecteur de carte. Il est également possible qu’ils se font passer pour Microsoft par exemple, afin de résoudre un problème sur votre ordinateur, contre paiement. La forme la plus commune de phishing est le ‘phishing bancaire’ (faux messages au nom de la banque), le ‘smishing’ (phishing via sms), phishing au nom d’autres organisations (comme le gouvernement, fournisseurs d’énergie, …) et le phishing via des sites de seconde main.
Que faire lorsqu’on reçoit un message de phishing (présumé) ?
Toujours introduire soi-même l’adresse du site web qu’on veut visiter. Cela vous évite d’atterrir sur des faux sites web via des liens trompeurs. Le cliquez donc pas sur les liens dans les e-mails et n’ouvrez pas les éventuelles annexes. Les sites web des banques utilisent des connexions sécurisées, commençant par ‘https’. Le ‘s’ représente ‘safe’. On reconnaît également un site sécurisé par le cadenas dans le navigateur ou une barre d’adresse de couleur verte. Assurez-vous également que votre ordinateur est bien sécurisé par un antivirus et un firewall. Maintenez votre système d’exploitation, votre antivirus et votre navigateur à jour.
Informez vos parents ou votre tuteur.
Vous avez un doute ? Demandez à vos parents de prendre contact avec la banque ou l’organisme qui a soi-disant envoyé cet e-mail afin de vérifier l’authenticité du message. Vous pouvez signaler les e-mails de phishing via [email protected].
Votre banque ne demandera jamais vos données personnelles par téléphone. Ne les donnez en aucun cas. Demandez des noms, adresses et numéros de téléphone à rappeler. Ne donnez aucune information par téléphone et proposez de passer à l’agence. Coupez la communication et prenez contact avec votre banque.
Êtes-vous victime de phishing?
demandez à vos parents de prendre contact avec votre banque et faites bloquer votre compte bancaire votre compte en ligne. La plupart des banques ont un numéro de téléphone spécifique, joignable à tout moment, pour les signalements de fraude. Collectez toutes les données pouvant prouver les faits et les dommages subis. Notez toutes les données que vous avez reçu des arnaqueurs, tel que des numéros de téléphone, des noms et des adresses de sites web et apportez-les à la police. Si vous n’avez subi aucun dommage, mais vous voulez signaler la tentative de fraude, vous pouvez vous diriger vers la police de votre domicile.
Privé leven
Je digitale voetafdruk is alles wat je achterlaat op het internet, zoals forumberichten, reacties op foto's, hoe lang je naar advertenties kijkt, wat je liket op sociale media, reacties op blogs of tweets. Op zich niet erg, maar je moet beseffen dat alles wat je online doet sporen achterlaat, die je niet zomaar kan verwijderen.
Wel, eigenlijk betalen we toch... met onze persoonlijke gegevens. Die worden doorverkocht aan adverteerders, waardoor ze gerichter reclame kunnen maken.
We geven online drie soorten persoonlijke gegevens weg:
- de informatie die we zelf geven bij online aankopen (adres, betaalgegevens)
- geobserveerde gegevens (ons zoekgedrag)
- en afgeleide gegevens (algoritmes maken combinaties van de vorige 2 soorten gegevens om zo een soort profiel van je te maken)
Dit kan handig zijn, zoals wanneer Netflix je een serie aanraadt, maar het kan ook betekenen dat je geprofileerd wordt als mogelijke fraudeur of wanbetaler. En dat is een no-go toch?
Bescherm jezelf door zelf URLs in te typen in plaats van op de link te klikken, te letten op 'https' (het bewijs dat het om een beveiligde website gaat) en je computer te beveiligen. Als je slachtoffer wordt, neem dan direct contact op met je bank om schade te beperken en verzamel bewijsmateriaal voor de politie. Voorkom problemen door alert te blijven en jezelf te beschermen tegen cybercrime.
Vishing is hetzelfde, maar dan met bellen. Geef dus nooit je bankgegevens of wachtwoorden door via telefoon en check even door (terug) te bellen naar je bank.
1. Schakel je computer of gsm niet uit, maar verbreek onmiddellijk de wifi-verbinding. Zo zet je hackers buiten spel.
2. Verander al je wachtwoorden naar sterke combinaties van tekens, cijfers en symbolen, en gebruik waar mogelijk tweestapsverificatie (een wachtwoord én bevestigen met een ander toestel, bvb je gsm). Just don’t do it vanop het gehackte toestel.
3. Onderzoek wat er precies is gebeurd en onderneem actie op basis van het type cybercrime:
- malware (slechte software)? Doe een uitgebreide scan en delete het slechte spul.
- ransomware (cybercriminelen blokkeren je en vragen geld)? No way dat je betaalt!
- phishing? Neem contact op met je bank / de instantie waar het over gaat.
- Zorg dat je een antivirussoftware en firewall hebt, en dat die altijd up-to-date zijn.
- Klik niet zomaar op elke link en vul niet random je inloggegevens in.
- Als er een software-update is, voer die dan meteen uit.
- Gebruik altijd sterke wachtwoorden en verander die regelmatig, anders ben je een easy target.
- Kies voor tweestapsverificatie: je geeft je wachtwoord in en bevestigt daarna met je gsm, superchill toch? En dubbel beschermd!
- Openbare free wifi? Top! Maar hackers kunnen zo gemakkelijk binnenglippen, pas op dus.
- Zet je computer niet op slaapstand, maar shut 'm helemaal down.
- Maak regelmatig back-ups van al je bestanden.
Onder privacy valt ook portretrecht (zie ook ‘sharenting’). Da’s het recht om te beslissen over foto’s en filmpjes van jou. Ten eerste mag je beslissen of je op een foto wilt staan of niet. Als je poseert, geef je toestemming om een foto van jou te nemen, bijvoorbeeld.
Daarnaast heb je ook het recht om te weigeren dat die foto gedeeld wordt, of online wordt geplaatst. Een selfie in genânte outfit met je vriend(inn)en kan je bijvoorbeeld wel op je eigen telefoon bewaren, maar als je hem op Instagram wilt showen, zal iedereen je toestemming moeten geven. Jij kan ook op jouw beurt weigeren dat foto’s online worden geplaatst, of je kan vragen om ze te verwijderen.
Tout comme les traces que tu laisses derrière toi dans la neige, ton empreinte numérique est constituée de toutes les traces que tu laisses derrière toi sur Internet et que tout le monde peut voir. Un message sur un forum, par exemple, est une des traces qu’un internaute laisse en ligne, mais aussi un commentaire sous une photo, la durée pendant laquelle il regarde une certaine publicité sur Instagram, la signature d’une pétition, une liste d’envies ouverte dans une boutique en ligne ou sur Pinterest, un commentaire sur un blog d’actualités, un tweet, la recommandation d’un lien, …
Toutes ces activités sur internet et les réseaux sociaux en particulier sont des traces que les internautes laissent derrière eux, généralement sans en avoir vraiment conscience. Ce n’est pas grave en soi, mais il faut simplement savoir que toutes ces traces sont là. Ensemble, elles forment ce qu’on appelle l’empreinte numérique.
Tu prends une photo, tu trouves un chouette titre, tu ajoutes éventuellement un filtre sympa et tu publies la photo sur ton compte Instagram. Et maintenant, tu espères récolter le plus grand nombre de likes possible. Peut-être que si je mettais mon profil sur ‘public’, comme les influenceurs, j’aurais plus de likes ?
Aujourd’hui, près de dix ans plus tard, Instagram commence à avoir des doutes concernant ce compteur de likes et teste chez une partie de ses utilisateurs l’effet produit lorsque l’affichage du nombre de likes d’une photo est masqué.
Car, selon Adam Mosseri, le CEO d’Instagram, le compteur de likes peut avoir un impact négatif sur la santé mentale des utilisateurs. Les gens attachent trop d’importance au nombre de likes et en tirent une sensation de popularité. Récolter peu de likes pour une photo déstabilise certains utilisateurs, et Instagram veut y remédier.
En dehors de la santé mentale, il n’est pas très sûr de paramétrer ton profil sur ‘public’ pour obtenir plus de likes. Des personnes que tu ne connais pas peuvent te contacter ou réagir à ton contenu ou encore voler tes photos. Tu prends donc beaucoup de risques et tu ne reçois rien en retour. Parce que la valeur d’un like de quelqu’un que tu ne connais pas ne vaut… rien !
1. Essaie de garder ton calme
Bien qu’il soit compréhensible que tu cèdes à la panique, cela ne t’aidera certainement pas. Si tu remarques que tu as été piraté(e), prends cinq minutes, respire et n’agis pas dans la précipitation. Le piratage a déjà eu lieu et ce que tu fais maintenant est important. Si tu gardes la tête froide, tu seras en mesure d’agir de manière plus adéquate et plus ciblée, et peut-être de limiter un peu les dégâts.
2. Déconnecte-toi du réseau wifi
Une erreur courante consiste à croire qu’il faut éteindre l’appareil, mais tu risques ainsi de perdre des fichiers et/ou des données. Laisse donc l’appareil allumé, mais déconnecte-le directement du réseau wifi. Faites-le non seulement pour l’appareil piraté, mais aussi pour tous tes appareils connectés à Internet. Comme les hackers ont généralement accès via Internet, tu les mets (pour l’instant) hors jeu. Malheureusement, il y a encore un risque qu’ils aient déjà des données et/ou des fichiers entre leurs mains.
3. Change tes mots de passe
Si tu parviens encore à te connecter à tes comptes, change directement tes mots de passe. Choisis des mots de passe comportant des caractères, des chiffres et des symboles. Plus il y a de caractères, mieux c’est ! Si possible, opte pour une vérification en deux étapes. Ne change jamais tes mots de passe depuis l’appareil piraté, car le hacker t’observe peut-être.
4. Détermine ce qui se passe exactement et agis.
La cybercriminalité existe sous de nombreuses formes et dimensions. Les mesures à prendre dépendent de la forme de cybercriminalité. Voici les formes les plus courantes.
- Malware
Malware est un terme générique qui désigne les logiciels ayant une intention malveillante. Un bon scanner de malware peut détecter les logiciels malveillants. Effectue une analyse approfondie et supprime le logiciel. - Ransomware
Avec un ransomware ou logiciel de rançon, les cybercriminels bloquent ton ordinateur et/ou tes données et tu dois payer pour y avoir accès. Ne paie pas ! Tu n’as aucune garantie qu’ils seront décryptés et tu entretiens cette forme de criminalité. - Phishing
Avec le phishing, les criminels t’attirent via un mail, un SMS ou WhatsApp sur un faux site web, où ils volent des données ou de l’argent. Tu as cliqué accidentellement sur un lien ? Effectue un contrôle de ton appareil pour détecter les logiciels malveillants et modifie tes mots de passe le plus vite possible. Quoi qu’il en soit, attends d’être certain(e) que ton appareil est clean avant d’utiliser la banque en ligne. Contacte l’autorité compétente.
5. Mieux vaut prévenir que guérir
Une fois que les hackers ont été éliminés, tu peux te concentrer sur la prévention de futures cyberattaques. Ces conseils te permettront de te protéger autant que possible contre la cybercriminalité :
- Installe un bon logiciel antivirus et un pare-feu. Veille à ce qu’ils restent à jour.
- Fais bien attention avant de cliquer sur un lien ou d’introduire tes données de connexion.
- Effectue toujours les mises à jour des logiciels dès que tu reçois une notification.
- Définis des mots de passe forts et change-les régulièrement.
- Opte pour une vérification en deux étapes plutôt que pour un mot de passe ‘normal’. La vérification en deux étapes fonctionne un peu comme une double serrure. Tu utilises aussi bien quelque chose que tu sais (comme ton mot de passe) que quelque chose que tu possèdes (comme ton smartphone) ou que tu es (comme ton empreinte digitale). À la première étape, tu te connectes à ton compte (Facebook, Twitter, Google, Microsoft, …). À la deuxième étape, ce compte envoie sur ton GSM un code que tu dois introduire pour accéder à ton compte, ou bien tu dois confirmer l’accès en utilisant ton empreinte digitale. La vérification en deux étapes est un moyen simple et sûr de protéger tes comptes en ligne. Active-la partout où c’est possible. Ton mot de passe est ainsi plus difficile à deviner et les hackers ou la personne qui a volé ton mot de passe pourront pas se connecter aussi facilement à tes comptes.
- Méfie-toi des réseaux wifi publics.
- Ne mets pas ton ordinateur/laptop en mode veille, mais éteins-le complètement.
- Sauvegarde régulièrement tes fichiers.
- Protège l’accès aux fichiers importants.
Online seksualiteit
• Echte mensen zien er normaal uit: met buikjes, schaamhaar, grappige borsten of piemels of soms een handicap. Ze voelen zich soms ook onzeker over hun lichaam.
• Ze hebben seks uit liefde, of verlangen naar elkaar. Ze geven elkaar aandacht, ze willen de andere zien genieten, niet enkel zelf klaarkomen.
• Ze klungelen soms of vallen uit bed.
• Seks maakt niet altijd superveel lawaai: je mag roepen of kreunen, maar het hoeft niet. Lachen mag zeker, en praten moet zelfs.
• Seks duurt soms minder lang.
• Mensen kunnen pijn hebben bij het vrijen.
• Mannen kunnen moeite hebben met een erectie of te snel klaarkomen.
Om seksuele beelden te zien die nauwer aansluiten bij realistische seks, kan je een kijkje nemen op makelovenotporn.com
• Keep it cool: tof en luchtig. Complimentjes werken altijd!
• Vertel duidelijk wat je zoekt in iemand en wat je wilt.
• Toon interesse door te reageren, liken en commenten.
• Vind een gespreksonderwerp dat jullie beide interesseert.
• Wees een beetje creatief en origineel. Maar wees vooral jezelf.
• Geef zeker je eigen grenzen en wensen aan.
• Gebruik emoji’s om lastige misverstanden te vermijden.
• Volg je eigen tempo. No pressure.
• Wordt het spicy? Check onze rubriek sexting!
• Toch webcammen? Check de lichaamstaal van je gesprekspartner. Ontwijkend oogcontact, gespannen houding? Tijd voor een time-out. Take it easy bro!
• Gebruik geen te pikante taal, zelfs niet voor de grap. Keep it chill.
• Bombardeer de andere niet plat met duizend-en-een vragen.
• Blijf jezelf. Leugens komen altijd uit.
• Praat zeker over jezelf, maar bewaar wat mysterie.
• Vergeet niet dat je nooit helemaal zeker bent met wie je chat. Online liegen is easy…
• Geef NOOIT zomaar persoonlijke info zoals telefoonnummer, adres of paswoorden.
• Ga niet impulsief webcammen – zo vermijd je enge surprises- zoals nudes die je niet wou.
• Voel je je niet chill? Zeg dan gewoon neen. Respecteer je eigen grenzen.
Toch afspreken? Alright, maar volg deze regels:
- Vertel een volwassene (je MAX?) de details van je afspraak: waar ben je, met wie, geef eventueel een uur van thuiskomst en zijn/haar gsm-nummer.
- Spreek af op een drukke plek, niet bij iemand thuis.
- Je kan een vriend(in) meenemen.
- Stuur geen sexy foto's voor je elkaar ontmoet, dat schept verwachtingen.
- Neem altijd je gsm mee.
- Plan een safety call: iemand die je na een tijdje belt en even checkt of je een excuus geeft om weg te geraken.
Zo speel je op zeker. Hopelijk heb je gewoon een leuke tijd met een nieuwe vriend(in)!
Il est très facile de regarder du porno sur le Net, et beaucoup de jeunes le font. Il n’y a rien de mal à ça, tant que tu sais qu’il y a des différences entre le sexe dans le monde du porno et le ‘vrai’ sexe :
• Pour le sexe dans la vraie vie, les personnes se sentent parfois peu sûres de leur corps.
• Les partenaires s’accordent plus d’attention et de tendresse. Beaucoup aiment aussi donner du plaisir à leur partenaire et n’attendent absolument pas qu’il/elle se contente de les satisfaire.
• Il arrive que les partenaires soient maladroits lorsqu’ils enlèvent leurs vêtements ou tombent du lit.
• Le sexe dure moins longtemps.
• Certain(e)s ont parfois mal lorsqu’ils font l’amour.
• Certains ont parfois du mal à maintenir une érection, ou jouissent trop vite.
• Les partenaires ont un corps ordinaire, et parfois même un handicap.
Pour voir des images sexuelles plus proches de la réalité, jette un œil sur makelovenotporn.com.
Pour plus d’infos sur ce thème :
https://www.allesoverseks.be/welke-vorm-van-seks-zie-je-in-porno
CUPIDO’S
- Légèreté et bonne humeur ! Fais quelques compliments, ça marche toujours !
- Explique-lui quel genre de personne tu recherches. Sois clair(e).
- Montre de l’intérêt ! Réagis, commente et like ce que l’autre raconte ou montre.
- Cherche un sujet qui plaira à tous les deux. Réfléchis un peu à l’avance à ce dont tu pourrais parler.
- Sois original(e) dans ta manière de te présenter.
- Exprime tes sentiments et tes désirs. Fais clairement comprendre à l’autre ce que tu (ne) veux (pas). Utilise des smileys pour clarifier tes sentiments. Ça évitera les malentendus.
- Va à ton propre rythme. Pas de pression ! Rien ne presse et puis comme ça, tu fais languir ton interlocuteur(rice) !
- Il est question de sexting ? N’oublie pas nos conseils de la rubrique sexting !
- Si vous communiquez par webcam, fais attention au langage corporel de ton interlocuteur(rice). Un regard fuyant ou une attitude tendue peuvent être autant de signaux négatifs. Ne va pas plus loin, sauf si ton interlocuteur(rice) émet des signaux positifs.
CUPIDON’TS
- N’utilise pas un langage trop hot, même pour blaguer. Évite les questions ou commentaires du genre : « C’est quoi, la couleur de tes dessous ? » Mène ta conversation de manière agréable et détendue, comme tu le ferais hors ligne, au café ou au parc.
- Ne bombarde pas l’autre de questions.
- Reste toi-même. Les mensonges finissent toujours par être démasqués.
- Parle de toi, mais ne mets pas ton cœur à nu sans réfléchir. Le mystère a aussi ses charmes.
- N’oublie pas que tu ne sais jamais réellement avec qui tu es en train de chatter. Il n’est pas difficile de mentir, alors tout ce que ton interlocuteur(rice) te dit n’est pas forcément vrai…
- Ne donne jamais ton numéro de téléphone, l’adresse où tu habites ou tes mots de passe.
- N’accepte pas sans réfléchir les invitations à brancher ta webcam. Tu éviteras ainsi bien des surprises, comme recevoir des images de masturbation que tu n’aurais pas envie de voir…
- Quelque chose te met mal à l’aise ? Alors, dis simplement non. Ne réponds jamais à une demande si ça te met mal à l’aise. Respecte tes propres limites.
Lorsqu’on rencontre quelqu’un en ligne, on a souvent beaucoup à dire et, au bout d’un certain temps, la question de la rencontre se pose. C’est excitant et ça pourrait être le début d’une belle relation ou d’une nouvelle amitié. Mais il y a des risques : on rencontre beaucoup de gens sur internet et on n’est jamais 100% certain de l’identité et des intentions réelles de l’interlocuteur(trice). Il ou elle peut avoir une super photo de profil ou sembler très cool, mais si vous vous rencontrez vraiment, il ou elle peut avoir des attentes complètement différentes.
Si vous vous donnez tout de même rendez-vous, voici quelques conseils :
- N’oublie pas d’informer quelqu’un de tes projets. Dis-leur où tu vas, avec qui tu as rendez-vous, et quand tu seras plus ou moins de retour à la maison.
- Amène un(e) ami(e) à votre rendez-vous.
- Convenez d’un lieu public très fréquenté, comme un café ou un grand marché. Mais surtout pas chez toi ou chez lui/elle !
- Ne faites pas de fausses promesses. Par exemple, ne promets pas d’avoir des relations sexuelles.
- N’envoie pas de photos ou de vidéos sexy avant de vous rencontrer. Elles pourraient être mal interprétées.
- Apporte ton GSM.
Comme ça, tu joues la carte de la sécurité. Il ne reste plus qu’à espérer que tu passeras un chouette moment avec ton (ta) nouvel(e) ami(e) !
#sexualité
#relations en ligne
#sécurité en ligne
#drague
#grooming
Ouders en leraars
Misschien willen ze gewoon niet dat je dezelfde fouten maakt als zij vroeger. Of worden ze ongerust van verhalen die in de media verschijnen. Praat met hen en leg hen uit waarom je online leven belangrijk is voor jou. Laat zien wat je doet, welke foto's je deelt, welke vlogs je maakt, of hoe goed je bent in die ene game. Misschien begrijpen ze je dan beter, en worden jullie bff’s op Snapchat 😉
Dat is het portretrecht: iemand moet steeds jouw toestemming vragen om beelden van jou te nemen én te verspreiden. Als je dus niet wilt dat je ouders een genânte foto van jou online plaatsen, mag je vragen om die offline te halen.
Je mag gerust een vriendschapsverzoek op Insta sturen, maar je moet hun beslissing respecteren. Meestal voegen ze alleen oud-leerlingen toe na het afstuderen.
Houd ook rekening met wat je dan deelt op je socials, want je leerkracht kan je profiel zien als jullie vrienden zijn.
Denk dus goed na voordat je iets post – maar hey, da’s altijd wel een goed idee ☺
Tu as l’impression d’avoir tes parents constamment sur ton dos, qu’ils veulent tout contrôler ou limiter ton accès à Internet ? Ils se mettent tout de suite à crier ? Ou alors, peut-être qu’ils réagissent à tout ce que tu mets en ligne et ça te saoule… Bref, tu as l’impression qu’ils ne comprennent rien à ce que tu vis en ligne et hors ligne …
Adultes et jeunes : chacun voit la vie différemment et chacun a ses propres priorités. Et parfois, il y a des conflits… On les a tous vécues, ces tensions entre parents et ados, sur plein de sujets, d’ailleurs. Mais avant d’en arriver à maudire ces ‘vieux’, qui ne comprennent rien à rien, commence par te demander ce qui les motive à vouloir contrôler ton utilisation d’Internet. Pourquoi ils t’étouffent autant alors que beaucoup de tes potes peuvent faire ce qu’ils veulent ? Eh bien, essaie de voir les choses sous un angle différent… Peut-être qu’ils ne veulent pas que tu fasses les mêmes erreurs qu’ils ont pu faire. Ou bien ils paniquent encore plus vite avec Internet car ils n’ont pas connu ça comme toi quand ils étaient ados… Parle-leur, explique-leur pourquoi ton smartphone et le fait d’être en ligne sont si importants pour toi. Explique-leur ce que tu fais. Pourquoi ne pas leur montrer les photos que tu mets en ligne, les vlogs marrants que tu fais ou la difficulté de ton jeu de tir ?
Share + Parenting = Sharenting
Presque tout le monde a un compte sur un réseau social quelconque, que ce soit Facebook, Instagram, Snapchat, WhatsApp, … Et tout parent aime immortaliser les événements les plus importants de la vie de sa progéniture. Pas un jour de vacances, pas une fête scolaire, pas une compétition sportive avec les enfants qui ne se passe sans être conservé en images.
Lorsque les parents partagent (share) des photos de leurs enfants sur les réseaux sociaux, ils font du sharenting. Trop souvent, ils le font sans le consentement de leurs enfants. Bien sûr, il est difficile de demander la permission à un bébé, mais à partir d’un certain âge, tu as ton mot à dire !
C’est tout à fait possible. Si tu ne te sens pas à l’aise avec de vieilles photos de toi, tes parents sont obligés de t’écouter. Surtout : même si tu es mineur(e), tu as le droit à l’image ! Qu’est-ce que ça signifie ? Eh bien, que quelqu’un doit toujours te demander la permission de prendre et de diffuser des images de toi. Et comme un bébé, un enfant en bas âge ou un enfant de moins de 13 ans ne peuvent pas donner eux-mêmes ce consentement, les parents le font à sa place.
Mais … si tu as plus de 13 ans, tu peux décider de ce qu’il advient des photos sur lesquelles tu apparais. Si tu veux qu’elles soient enlevées, tu peux tout à fait le demander. Tu es responsable de ta propre image
Ça ne coûte rien de demander. Bien sûr, tu peux toujours envoyer une demande d’amitié, mais ça ne signifie pas que ton ou ta prof doit l’accepter. Les enseignants ne veulent pas forcément tout dévoiler sur leur temps libre et ils ne sont donc pas obligés d’accepter les demandes. Respecte leur choix. D’ailleurs, dans la plupart des écoles, les enseignants ont passé un accord et ne peuvent rajouter leurs élèves qu’une fois que ceux-ci ont quitté l’école.
Mais sois aussi bien conscient(e) de ce que tu dévoiles sur toi-même. N’oublie pas que si vous êtes amis, ton ou ta prof peut aussi voir ton profil ! Si tu rajoutes un(e) prof, tu devras peut-être y réfléchir à deux fois avant de poster quelque chose – mais ça c’est de toute façon une bonne idée 🙂
De plus, ton ou ta prof saura ce que tu fais en dehors des heures de cours et il/elle voudra peut-être intervenir s’il/elle pense qu’il y a quelque chose qui cloche, par exemple lorsqu’il y a des signes de cyberintimidation ou s’il/elle lit des messages ‘inquiétants’. Le prof contactera peut-être tes parents, la direction de l’école ou le PMS à cause de quelque chose qui figurait sur ta page de profil.
En tout cas, réfléchis-y !
CYBER
Pesten
fake websites, gehackte of valse profielen, bedreigingen via sms, gemene berichtjes via messaging apps, ongewenste foto’s doorsturen…
Cyberpesters hebben op het internet het gevoel anoniem te zijn.
Ze zien niet hoe de ander reageert en daardoor durven cyberpesters vaak een stapje verder te gaan dan bij offline pesten.
• Praat erover met iemand die je vertrouwt, je MAX bijvoorbeeld.
• Je kan steeds terecht op ons forum, of bij AWEL.
• Verzamel bewijs door screenshots te maken.
• Blokkeer de afzender van de pestberichten.
• Rapporteer ongepaste commentaren of berichten op sociale media.
• Gaat het echt te ver? Dan kan je bij de politie een klacht indienen.
La cyberintimidation peut prendre de nombreuses formes : sites web d’intimidation, profils piratés ou faux profils, menaces par SMS, envoi de photos offensantes… Il est souvent difficile d’y répondre de manière appropriée.
Les cyberintimidateurs se sentent anonymes sur Internet. Ils ne voient pas comment l’autre personne réagit, c’est pourquoi ils osent souvent aller un peu plus loin que pour l’intimidation hors ligne.
- Ignore les messages d’intimidation. Si tu ne réagis pas, l’intimidateur trouvera très vite ça moins fun. Bien sûr, ça ne veut pas dire que tu ne peux pas te défendre, mais si tu remarques que l’intimidateur n’écoute pas sincèrement, mieux vaut ne plus répondre.
- Réunis des preuves en faisant des captures d’écran.
- Comment faire une capture d’écran sur IPhone ou IPad ?
- Comment faire une capture d’écran avec un appareil Android ?
- Bloque l’expéditeur des messages d’intimidation.
- Signale aux administrateurs les commentaires ou messages inappropriés sur les réseaux sociaux. Sur Facebook et Instagram, tu peux facilement signaler des photos et des messages et les faire supprimer.
- Ne prends pas les insultes de manière trop personnelle. Dans la partie commentaire d’une photo ou d’un article, les gens s’expriment parfois de manière assez violente. Il est tentant d’y répondre, et tu pourrais alors être blessé. Essaie de ne pas prendre de manière trop personnelle les commentaires blessants qui y figurent.
- Parles-en avec quelqu’un en qui tu as confiance.
- L’intimidation continue ou va vraiment trop loin ? Sache que tu peux déposer plainte à la police.
Autrement dit, le message est simple : amuse-toi sur internet, expérimente de manière anonyme tout ce que tu n’oses pas dans la vie réelle, n’hésite pas à donner ta propre opinion, mais reste toujours respectueux(euse) des autres.