Bij de sextortion scam ontvang je een mail waarin afpersers beweren dat ze je computer hebben gehackt en intieme beelden van je hebben gemaakt wanneer je naar porno keek. De afpersers dreigen ermee om de beelden te verspreiden op het internet tenzij je een bedrag betaalt. Ze proberen druk uit te oefenen door te vragen om dit snel te doen. Vaak vragen ze om een bedrag in Bitcoins over te maken. Ook dat is verdacht. Bij de sextortion scam gaat het om bluf: de afpersers hebben geen beelden van jou.
Om het slachtoffer te doen geloven dat zijn / haar computer is gehackt gebruiken de afpersers een aantal technieken:
• Soms vermelden ze in de sextortion scam een oud wachtwoord dat ze op het internet hebben gevonden. Door datalekken circuleren mailadressen met wachtwoorden op het internet. Het is daarom belangrijk regelmatig je wachtwoorden te veranderen. Lees hier meer over veilige wachtwoorden.
• Een andere methode is het spoofen van je mailadres. Hierdoor lijkt het dat je een mail van je eigen mailadres ontvangt, waardoor je zou kunnen denken dat de afpersers toegang hebben tot je mailbox. Dat is niet zo. Meer informatie over spoofen vind je op onze pagina spoofing: je eigen adres als afzender.
Je kreeg zelf een dergelijk bericht ? Geen paniek.
• Heb je geen intieme beelden van jezelf gedeeld met anderen, dan bluft de afperser. Hij of zij kan geen beelden van je hebben.
• Markeer het bericht als SPAM of ongewenst. Blokkeer de afzender.
• Ga niet in op de vraag om een som geld te betalen en dien een klacht in bij de politie.
• Antwoord niet op de e-mail en verwijder hem gewoon.
Je kreeg een bericht en reageerde er op. Wat nu?
• Markeer het bericht als SPAM of ongewenst. Blokkeer de afzender.
• In sommige sextortion scam e-mails vermeldt de afzender jouw (oud) wachtwoord. Heb je bevestigd dat dit correct is ? We raden je aan om onmiddellijk de wachtwoorden van al jeaccounts aan te passen naar een sterk wachtwoord dat ook uniek is per account. Lees alle tips over het gebruik van wachtwoorden.
• Heb je betaald ? Dien een klacht in bij de politie.
#Cyberpesten
#Internetfraude
#Nudes
#Seksuele Intimidatie
#Sextortion
• De 10-minuten regel – Voeg enkel mensen toe op social media waarmee je offline al minstens tien minuten hebt gepraat. Je weet immers nooit of het echt om de persoon op de profielfoto gaat.
• De like van iemand die je niet kent, is niets waard – Dus dubbelcheck toch maar snel even die privacy-instellingen en zet je profielen op privé!
• Gebruik een neutrale gebruikersnaam – Hoe grappig Kevsterke69 of B00BIES007 ook moge zijn voor jou, je trekt er ongewenst heel wat aandacht mee. Let daarmee op
• In het spel, over het spel! Voor de gamers onder jullie, deel niet zomaar persoonlijke info met andere gamers die je niet kent. Ook hier weet je immers nooit echt wat de bedoelingen van de andere zijn. Overleg dus gerust strategieën en game-tactics, maar praat alleen met andere gamers over het spel en liefst ook alleen de chatfunctie van het spel zelf.
• Leer hoe je fake profielen herkent op Insta of TikTok. Vanessa120394904 is waarschijnlijk niet echt.
• Volwassen vertrouwenspersoon. Voel je je ergens ongemakkelijk bij online? Heb je het gevoel dat iemand je pusht om beelden te delen die je eigenlijk niet wil delen? Praat erover met een volwassen vertrouwenspersoon.
#Cyberpesten
#Internetfraude
#Nudes
#Seksuele Intimidatie
#Sextortion
Het antwoord is eigenlijk… alledrie! Maar de volgorde is belangrijk. Op het moment dat iemand afgeperst wordt, is paniek een heel logische reactie. Maar uit paniek meteen gaan betalen of de gesprekken deleten is niet de beste reactie… want zo geef je de afpersers vrij spel!
Vooraleer je blokkeert, is het belangrijk om screenshots te nemen. Zo heb je bewijs om later mee aan de slag te gaan.
Blokkeer de persoon die je chanteert en verwijder hem/haar uit je contactenlijst zodat je niet meer gecontacteerd kan worden. En voor de toekomst: zorg er voor dat je niet door onbekenden gecontacteerd kan worden door je privacy-instellingen aan te passen!
Sextortion is strafbaar, dus verzamel je bewijs en ga ermee naar de politie. Je kan ook altijd Child Focus contacteren om je hierbij te helpen!
#Cyberpesten
#Internetfraude
#Nudes
#Seksuele Intimidatie
#Sextortion
NEEN ! Blijf in de eerste plaats kalm. Besef dat wanneer de afpersers om geld vragen, dat geld ook hun enige drijfveer is. Het is vooral belangrijk om te weten dat de afpersers waarschijnlijk nietvan plan zijn de beelden of foto’s ook echt te verspreiden. Als ze het geld niet krijgen, zoeken ze vaak snel een ander slachtoffer. Bovendien is er, als je toch zou betalen, geen enkele garantie dat het chanteren hiermee stopt. Mogelijk volgt hierop gewoon een vraag naar nog méér geld.Niet betalen is dus de boodschap !
‘Iemand dreigt mijn nudes of masturbatiefilmpje door te sturen of online te zetten’. Dit wordt sextortion genoemd, Engels voor seksuele afpersing. Je bent niet de enige die dit meemaakt, maar het is wel heel vervelend.
Sextortion is allesbehalve oké, en bovendien ook strafbaar. Het is belangrijk om te beseffen dat het niet jouw schuld is.
Dit zijn de dingen die je kan doen als jij wordt afgeperst:
1. Ga er niet op in
Ga niet in op de bedreigingen en doe NIET wat gevraagd wordt. Wanneer je geld overmaakt, zalhet chanteren niet stoppen, integendeel.
2. Verzamel bewijs
Vooraleer we gaan blokkeren, is het belangrijk om screenshots te nemen. Zo hebben we bewijs om later mee aan de slag te gaan.
3. Blokkeer!
Blokkeer de persoon die je chanteert en verwijder hem/haar uit je contactenlijst zodat je niet meer gecontacteerd kan worden. En voor de toekomst: zorg ervoor dat je niet door onbekenden gecontacteerd kan worden door je privacy-instellingen aan te passen!
4. Meld het!
Sextortion is strafbaar, dus verzamel je bewijs en ga ermee naar de politie. Ook kan je altijd Child Focus bereiken op het nummer 116000 of chat met ons, hierop cybersquad.be.
5. Spreken is goud!
Het is oh-zo-belangrijk om een volwassen persoon die je kan vertrouwen hierover aan te spreken. Enkel door te praten kunnen we ervoor zorgen dat er iets gebeurt aan deze nare situatie.
Sextortion is een samentrekking van twee engelse woorden: sexual extortion, ofwel seksuele afpersing. Bij sextortion wordt iemand via het internet overtuigd om intieme beelden van zichzelf door te sturen, waarna de afpersers dreigen de beelden te verspreiden als het slachtoffer niet met geld over de brug komt. Sextortion is strafbaar, omdat het zowel afpersing als oplichting is.
Zonder sexting geen sextortion. De slachtoffers leven eerst in de veronderstelling dat ze online bevriend zijn geraakt met een leeftijdgenoot… maar in werkelijkheid gaat het vaak om criminelen, vaak uit het buitenland. Je raakt bijvoorbeeld via Instagram bevriend met eenzogezegde leeftijdgenoot. Na verloop van tijd krijgen de gesprekken nogal een seksuele wending en overhaalt het nieuwe vriendinnetje of vriendje je om intieme beelden van jezelf door te sturen. Maar later komt dan de aap uit de mouw en krijg je het bericht dat de beelden openbaar zullen worden gemaakt als er niet snel geld wordt overgeschreven via bitcoin of Western Union. Soms willen de afpersers geen geld, maar nog meer intieme beelden voor hun verzameling.