Zoek steun bij mensen uit je omgeving: vrienden, familie, je lief of klasgenoten.
• Je kan je probleem met hen bespreken. Zij kunnen je ondersteunen om hiermee om te gaan.
• Je kan met hen oefenen hoe je denkt te gaan reageren op de persoon die je lastigvalt. Zo ben je voorbereid en kom je op het moment zelf meer zelfverzekerd over.
• Je kan ook de afspraak maken dat de mensen uit je omgeving zullen tussenkomen mocht er zich opnieuw een vervelende situatie voordoen.
#Flirten
#Online veiligheid
#Seksualiteit
#Seksuele Intimidatie
Negeren kan werken. Soms helpt dat en houdt de ander er vanzelf mee op. Maar dikwijls is het beter om heel duidelijk te maken dat je het gedrag vervelend vindt en dat de ander daarmee moet ophouden. Dan ben je assertief en dit geeft de kans aan de andere om iets te leren van de situatie.
Geef je grens aan
• Wees duidelijk in je signalen. Als je dubbelzinnige signalen uitzendt, is het misschien niet duidelijk voor de ander dat je iets niet wil. Dit wilt uiteraard niet zeggen dat het jouw fout is, maar duidelijkheid is goed voor iedereen ????
• Ga niet beargumenteren of je verontschuldigen. Het is echt oké om je grens aan te geven. Vindt de andere dat je aan het overdrijven bent, gaat hij of zij niet akkoord of wil hij / zij je van gedachten doen veranderen, herhaal dan gewoon je boodschap. Put je niet uit in details of verklaringen.
• Verbreek alle online communicatie-kanalen indien nodig. Blokkeer sociale media-accounts, mailadressen en telefoonnummers van degene die je lastig valt als hij / zij hardnekkig blijft verder doen of je onveilig doet voelen.
#Flirten
#Online veiligheid
#Seksualiteit
#Seksuele Intimidatie
Uiteraard! Uit onderzoek blijkt dat 28% van de jongens al op een of andere manier slachtoffer is geweest van online seksuele intimidatie. Maar bij meisjes gaat het over maar liefst 91%.
Jongeren en meisjes lopen een groter risico om met online seksuele intimidatie te worden geconfronteerd. Internationale onderzoeken wijzen uitdat meisjes en vrouwen in vergelijking met jongens en mannen tot drie keer zo vaak het doelwit zijn van seksueel getinte en ongewenste toenadering.
Daarnaast wijzen verschillende onderzoeken uit dat jongeren die ‘offline’ het risico lopen op ongewenste seksuele toenadering, hier ook online vaker mee te maken zullen hebben.
Een dickpic sturen zonder dat je gevraagd werd is NOOIT een goed idee. Zou je in het echte leven zomaar je geslachtsdelen naar boven halen om je crush te imponeren, nee toch? Waarom zou je dat dan in hemelsnaam wel online doen?
Ongewenste dickpics zijn een klassiek voorbeeld van online seksuele intimidatie. Misschien lijkt het niet zo voor jou, maar het kan enorm intimiderend aanvoelen om ongewenste seksuele beelden te krijgen.
Volgens Harvard-seksuoloog Justin Lehmiller zijn er voor mannen drie redenen om dick pics te sturen: aandacht, evolutie en exhibitionisme. Wat het ook is… onthou vooral het volgende: doe het niet, tenzij de andere persoon er om vraagt. Anders bega je echt wel een strafbaar feit. En die straffen zijn ook voor minderjarigen niet niks…
#Flirten
#Online veiligheid
#Seksualiteit
#Seksuele Intimidatie
Seksuele intimidatie is elke vorm van ongewenst seksueel gedrag online. Zo kan het om stalken of verbaal geweld gaan, bijvoorbeeld seksistische opmerkingen of intieme vragen over jeprivéleven, maar ook om het ontvangen van ongewenste seksuele beelden.
Bij online seksuele intimidatie wordt gebruik gemaakt van digitale kanalen en ontvang je ongewenste berichten, video’s, foto’s of beelden van seksuele aard.
‘Ongewenste intimiteiten’ is geen juridisch begrip. Sommige vormen ervan kunnen echter vallen onder strafbare seksuele feiten zoals bv. aanranding en seksisme.
Ongewenste intimiteiten kunnen zeer vervelend en onaangenaam zijn. Zeker als het herhaaldelijk gebeurt. Je gaat je er ongemakkelijk door voelen en het kan je een gevoel van onveiligheid geven.
Eigenlijk is het simpel. Doe nooit iets waar je je niet comfortabel bij voelt. Heb je het gevoel dat je gepushed wordt,of twijfel je aan de intenties van iemand? Praat er asap over met een volwassene die je vertrouwt.
Enkele tips om grooming te voorkomen:
• De 10-minuten regel – Voeg enkel mensen toe op social media waarmee je offline al minstens tien minuten hebt gepraat. Je weet immers nooit of het echt om de persoon op de profielfoto gaat.
• Spreek dus ook niet alleen af met mensen af die je enkel online kent. Wil je toch iemand ontmoeten? Verwittig een vriend of vertrouwenspersoon en spreek af op een drukke plaats, bij daglicht! Beter voorkomen dan genezen!
• Als iemand zich voordoet als een vriend en je twijfelt? Stel dan een vraag die alleen die vriend kan beantwoorden.
• In het spel, over het spel! Voor de gamers onder jullie, deel niet zomaar persoonlijke info met andere gamers die je niet kent. Ook hier weet je immers nooit echt wat de bedoelingen van de andere zijn. Overleg dus gerust strategieën en game-tactics, maar praat alleen met andere gamers over het spel en liefst ook alleen de chatfunctie van het spel zelf.
• Volwassen vertrouwenspersoon. Voel je je ergens ongemakkelijk bij online? Heb je het gevoel dat iemand je pusht om beelden te delen die je eigenlijk niet wil delen? Praat erover met een volwassen vertrouwenspersoon.
• Durf nee zeggen. Je bent NOOIT iemand iets verschuldigd.
#Grooming
#Online liefde
#Seksualiteit
#Seksuele Intimidatie
Je hoeft nu ook niet paranoia te worden… je kan online inderdaad vaak contact leggen met gelijkgestemden. Maar wees je altijd bewust van het volgende: groomers zijn sluwe mensen. In het begin houden ze de gesprekken meestal heel onschuldig. Ze polsen bijvoorbeeld naar je favoriete games of andere interesses. Zo proberen ze je vertrouwen te winnen en een vertrouwensband op te bouwen. Ze doen zich dus voor als een betrouwbare vriend. Maar eigenlijk weten ze dat je je niet goed voelt of onzeker bent. Daar maken ze misbruik van.
Dan krijgen de gesprekken een seksueel tintje. De groomer stelt je heel gerichte vragen over je relaties en seksuele ervaringen of geeft je seksueel advies. Daarna gaat de groomer nóg een stapje verder. Hij/zij vraagt je dan bijvoorbeeld om naaktfoto’s te sturen of seksuele dingen te doen voor de webcam.
#Grooming
#Online liefde
#Seksualiteit
#Seksuele Intimidatie
Grooming is het proces waarbij een volwassene een minderjarige benadert en manipuleert met het oog op seksueel contact. Groomers gaan hierbij doorgaans zeer manipulatief te werk en nemen zorgvuldig de tijd om het vertrouwen te winnen en een band op te bouwen. Geleidelijk aan wordt er zo aangezet tot seksuele handelingen. Groomers winnen het vertrouwen door de begrijpende volwassen vriend te spelen en complimentjes te geven. Zo proberen ze slachtoffers uit de kleren te praten.
Grooming kan zowel online (vb. via webcam, chatberichten, mail) als offline (via een fysieke ontmoeting) tot seksueel misbruik misbruik leiden.
Bij de sextortion scam ontvang je een mail waarin afpersers beweren dat ze je computer hebben gehackt en intieme beelden van je hebben gemaakt wanneer je naar porno keek. De afpersers dreigen ermee om de beelden te verspreiden op het internet tenzij je een bedrag betaalt. Ze proberen druk uit te oefenen door te vragen om dit snel te doen. Vaak vragen ze om een bedrag in Bitcoins over te maken. Ook dat is verdacht. Bij de sextortion scam gaat het om bluf: de afpersers hebben geen beelden van jou.
Om het slachtoffer te doen geloven dat zijn / haar computer is gehackt gebruiken de afpersers een aantal technieken:
• Soms vermelden ze in de sextortion scam een oud wachtwoord dat ze op het internet hebben gevonden. Door datalekken circuleren mailadressen met wachtwoorden op het internet. Het is daarom belangrijk regelmatig je wachtwoorden te veranderen. Lees hier meer over veilige wachtwoorden.
• Een andere methode is het spoofen van je mailadres. Hierdoor lijkt het dat je een mail van je eigen mailadres ontvangt, waardoor je zou kunnen denken dat de afpersers toegang hebben tot je mailbox. Dat is niet zo. Meer informatie over spoofen vind je op onze pagina spoofing: je eigen adres als afzender.
Je kreeg zelf een dergelijk bericht ? Geen paniek.
• Heb je geen intieme beelden van jezelf gedeeld met anderen, dan bluft de afperser. Hij of zij kan geen beelden van je hebben.
• Markeer het bericht als SPAM of ongewenst. Blokkeer de afzender.
• Ga niet in op de vraag om een som geld te betalen en dien een klacht in bij de politie.
• Antwoord niet op de e-mail en verwijder hem gewoon.
Je kreeg een bericht en reageerde er op. Wat nu?
• Markeer het bericht als SPAM of ongewenst. Blokkeer de afzender.
• In sommige sextortion scam e-mails vermeldt de afzender jouw (oud) wachtwoord. Heb je bevestigd dat dit correct is ? We raden je aan om onmiddellijk de wachtwoorden van al jeaccounts aan te passen naar een sterk wachtwoord dat ook uniek is per account. Lees alle tips over het gebruik van wachtwoorden.
• Heb je betaald ? Dien een klacht in bij de politie.
#Cyberpesten
#Internetfraude
#Nudes
#Seksuele Intimidatie
#Sextortion
• De 10-minuten regel – Voeg enkel mensen toe op social media waarmee je offline al minstens tien minuten hebt gepraat. Je weet immers nooit of het echt om de persoon op de profielfoto gaat.
• De like van iemand die je niet kent, is niets waard – Dus dubbelcheck toch maar snel even die privacy-instellingen en zet je profielen op privé!
• Gebruik een neutrale gebruikersnaam – Hoe grappig Kevsterke69 of B00BIES007 ook moge zijn voor jou, je trekt er ongewenst heel wat aandacht mee. Let daarmee op
• In het spel, over het spel! Voor de gamers onder jullie, deel niet zomaar persoonlijke info met andere gamers die je niet kent. Ook hier weet je immers nooit echt wat de bedoelingen van de andere zijn. Overleg dus gerust strategieën en game-tactics, maar praat alleen met andere gamers over het spel en liefst ook alleen de chatfunctie van het spel zelf.
• Leer hoe je fake profielen herkent op Insta of TikTok. Vanessa120394904 is waarschijnlijk niet echt.
• Volwassen vertrouwenspersoon. Voel je je ergens ongemakkelijk bij online? Heb je het gevoel dat iemand je pusht om beelden te delen die je eigenlijk niet wil delen? Praat erover met een volwassen vertrouwenspersoon.
#Cyberpesten
#Internetfraude
#Nudes
#Seksuele Intimidatie
#Sextortion
Laatste antwoord 6 maanden geleden by Maximeoooo
Laatste antwoord 7 maanden geleden by querine
Laatste antwoord 7 maanden by querine