This search form (with id 1) does not exist!

Onderwerptag: Seksualiteit

home nl Forum Onderwerptag: Seksualiteit

Zoek steun bij mensen uit je omgeving: vrienden, familie, je lief of klasgenoten.

• Je kan je probleem met hen bespreken. Zij kunnen je ondersteunen om hiermee om te gaan.
• Je kan met hen oefenen hoe je denkt te gaan reageren op de persoon die je lastigvalt. Zo ben je voorbereid en kom je op het moment zelf meer zelfverzekerd over.
• Je kan ook de afspraak maken dat de mensen uit je omgeving zullen tussenkomen mocht er zich opnieuw een vervelende situatie voordoen.

#Flirten
#Online veiligheid
#Seksualiteit
#Seksuele Intimidatie

Negeren kan werken. Soms helpt dat en houdt de ander er vanzelf mee op. Maar dikwijls is het beter om heel duidelijk te maken dat je het gedrag vervelend vindt en dat de ander daarmee moet ophouden. Dan ben je assertief en dit geeft de kans aan de andere om iets te leren van de situatie.

Geef je grens aan

• Wees duidelijk in je signalen. Als je dubbelzinnige signalen uitzendt, is het misschien niet duidelijk voor de ander dat je iets niet wil. Dit wilt uiteraard niet zeggen dat het jouw fout is, maar duidelijkheid is goed voor iedereen 🙂

• Ga niet beargumenteren of je verontschuldigen. Het is echt oké om je grens aan te geven. Vindt de andere dat je aan het overdrijven bent, gaat hij of zij niet akkoord of wil hij / zij je van gedachten doen veranderen, herhaal dan gewoon je boodschap. Put je niet uit in details of verklaringen.

• Verbreek alle online communicatie-kanalen indien nodig. Blokkeer sociale media-accounts, mailadressen en telefoonnummers van degene die je lastig valt als hij / zij hardnekkig blijft verder doen of je onveilig doet voelen.

#Flirten
#Online veiligheid
#Seksualiteit
#Seksuele Intimidatie

Uiteraard! Uit onderzoek blijkt dat 28% van de jongens al op een of andere manier slachtoffer is geweest van online seksuele intimidatie. Maar bij meisjes gaat het over maar liefst 91%.

Jongeren en meisjes lopen een groter risico om met online seksuele intimidatie te worden geconfronteerd. Internationale onderzoeken wijzen uitdat meisjes en vrouwen in vergelijking met jongens en mannen tot drie keer zo vaak het doelwit zijn van seksueel getinte en ongewenste toenadering.

Daarnaast wijzen verschillende onderzoeken uit dat jongeren die ‘offline’ het risico lopen op ongewenste seksuele toenadering, hier ook online vaker mee te maken zullen hebben.

#Online veiligheid
#Seksualiteit
#Seksuele Intimidatie

Een dickpic sturen zonder dat je gevraagd werd is NOOIT een goed idee. Zou je in het echte leven zomaar je geslachtsdelen naar boven halen om je crush te imponeren, nee toch? Waarom zou je dat dan in hemelsnaam wel online doen?

Ongewenste dickpics zijn een klassiek voorbeeld van online seksuele intimidatie. Misschien lijkt het niet zo voor jou, maar het kan enorm intimiderend aanvoelen om ongewenste seksuele beelden te krijgen.

Volgens Harvard-seksuoloog Justin Lehmiller zijn er voor mannen drie redenen om dick pics te sturen: aandacht, evolutie en exhibitionisme. Wat het ook is… onthou vooral het volgende: doe het niet, tenzij de andere persoon er om vraagt. Anders bega je echt wel een strafbaar feit. En die straffen zijn ook voor minderjarigen niet niks…

#Flirten
#Online veiligheid
#Seksualiteit
#Seksuele Intimidatie

Seksuele intimidatie is elke vorm van ongewenst seksueel gedrag online. Zo kan het om stalken of verbaal geweld gaan, bijvoorbeeld seksistische opmerkingen of intieme vragen over jeprivéleven, maar ook om het ontvangen van ongewenste seksuele beelden.

Bij online seksuele intimidatie wordt gebruik gemaakt van digitale kanalen en ontvang je ongewenste berichten, video’s, foto’s of beelden van seksuele aard.

‘Ongewenste intimiteiten’ is geen juridisch begrip. Sommige vormen ervan kunnen echter vallen onder strafbare seksuele feiten zoals bv. aanranding en seksisme.

Ongewenste intimiteiten kunnen zeer vervelend en onaangenaam zijn. Zeker als het herhaaldelijk gebeurt. Je gaat je er ongemakkelijk door voelen en het kan je een gevoel van onveiligheid geven.

#Online veiligheid
#Seksualiteit
#Seksuele Intimidatie

Als je iemand online ontmoet, heb je vaak veel te vertellen en na een tijd komt de vraag om eens af te spreken. Het is spannend en het kan misschien wel het begin zijn van een mooie relatie of een nieuwe vriendschap. Toch zijn er risico’s aan verbonden: je komt op het internet veel mensen tegen en je bent nooit 100% zeker van de identiteit en de bedoeling van je gesprekspartner. Hij of zij kan een supermooie profielfoto hebben of echt cool lijken, maar als je effectief zou afspreken kan blijken dat hij of zij helemaal andere verwachtingen heeft.

Als je dan toch afspreekt, kan je best deze tips volgen:

• Breng zeker iemand op de hoogte van je plannen. Vertel waar je naartoe gaat en met wie je een afspraak hebt. Laat ook weten wanneer je ongeveer thuis zal zijn.
• Zorg dat iemand, zoals een vriend(in), mee gaat naar je afspraak.
• Zorg dat je op een plek afspreekt waar veel mensen rondlopen, zoals een café of op een grote markt. Maar zeker niet bij je thuis of bij hem/haar thuis.
• Maak geen valse beloftes. Beloof bijvoorbeeld niet om seks te hebben.
• Stuur geen pikante foto’s of filmpjes door voor je afspreekt. Deze zouden wel eens verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden.
• Neem je gsm mee.

Zo speel je op zeker. En heb je hopelijk gewoon ook een leuke tijd met een nieuwe vriend of vriendin!

#Flirten
#Grooming
#Online relaties
#Online veiligheid
#Seksualiteit

Denk je dat je online vriend een groomer zou kunnen zijn? Enkele vragen die je je moet stellen:

• Lijkt het een fake profiel te zijn (weinig vrienden of interactie van anderen, recent aangemaakt, geen echte profielfoto,…)?
• Wil hij/zij jullie vriendschap geheimhouden?
• Wil hij/zij je telefoonnummer en adres achterhalen, bijvoorbeeld om je cadeaus te kunnen sturen?
• Blijft hij/zij aandringen op dingen die je eigenlijk niet wilt?
• Doet hij/zij zich voor als een fotograaf of modellenscout?

Is het antwoord op één of meerdere vragen ‘ja’, wees dan extra waakzaam. Het kan hier echt wel om een groomer gaan.

#Grooming
#Online liefde
#Seksualiteit

CUPIDO’S

• Hou het tof, licht en luchtig. Complimentjes werken altijd!
• Leg hem of haar uit naar welke persoonlijkheid je op zoek bent. Wees duidelijk.
• Toon interesse! Reageer, comment, like op hetgeen hij of zij vertelt of laat zien.
• Zoek een gespreksonderwerp dat jullie beide interesseert. Denk op voorhand al een beetje na waarover je het zou willen hebben.
• Zorg dat je een beetje origineel uit de hoek komt.
• Praat over hetgeen je wilt en hetgeen je zoekt. Laat de ander duidelijk weten wat je (niet) wilt. Emoticonshelpen om je gevoelens te uiten en vermijden lastige misverstanden.
• Volg je eigen tempo. No pressure, geen druk! Ga niet overhaast te werk, laat die andere maar een beetje wachten en op zijn of haar honger zitten.
• Gaat het over naar sexting? Denk dan zeker aan onze tips van de rubriek sexting!
• Als jullie webcammen, let dan zeker op de lichaamstaal van je gesprekspartner. Ontwijkt hij of zij oogcontact, is zijn of haar houding wat gespannen? Dit kunnen negatieve signalen zijn. Ga enkel verder in het verhaal als je gesprekspartner weer positieve signalen stuurt.

CUPIDON’TS

• Gebruik geen te pikante taal, zelfs niet voor de grap. Vermijd vragen of opmerkingen als “hoe ziet je ondergoed er uit?”. Zorg gewoon dat het leuk en ontspannend blijft, zoals je dat ook offline, op café of in het park zou doen.
• Bombardeer de andere niet plat met duizend-en-een vragen.
• Blijf jezelf. Leugens komen altijd uit.
• Praat zeker over jezelf, maar onthul niet meteen al je diepste geheimen bloot. Een beetje mysterie heeft ook zo zijn charme.
• Vergeet dat je uiteindelijk nooit helemaal zeker bent met wie je aan het chatten bent. Liegen is niet moeilijk, dus wat je gesprekspartner je vertelt, is misschien niet 100 % waar…
• Geef nooit je telefoonnummer, thuisadres of paswoorden zomaar door.
• Ga niet impulsief webcammen. Zo kan je verrassingen vermijden, zoals beelden van masturberende mannen of vrouwen die je eigenlijk niet wou te zien krijgen…
• Word je wat ongemakkelijk? Zeg dan gewoon neen. Ga nooit in op een vraag van iemand anders als je je er niet goed bij voelt. Respecteer je eigen grenzen.

#Flirten
#Online relaties
#Online veiligheid
#Seksualiteit

Eigenlijk is het simpel. Doe nooit iets waar je je niet comfortabel bij voelt. Heb je het gevoel dat je gepushed wordt,of twijfel je aan de intenties van iemand? Praat er asap over met een volwassene die je vertrouwt.

Enkele tips om grooming te voorkomen:
• De 10-minuten regel – Voeg enkel mensen toe op social media waarmee je offline al minstens tien minuten hebt gepraat. Je weet immers nooit of het echt om de persoon op de profielfoto gaat.

• Spreek dus ook niet alleen af met mensen af die je enkel online kent. Wil je toch iemand ontmoeten? Verwittig een vriend of vertrouwenspersoon en spreek af op een drukke plaats, bij daglicht! Beter voorkomen dan genezen!


• Als iemand zich voordoet als een vriend en je twijfelt? Stel dan een vraag die alleen die vriend kan beantwoorden.


• In het spel, over het spel! Voor de gamers onder jullie, deel niet zomaar persoonlijke info met andere gamers die je niet kent. Ook hier weet je immers nooit echt wat de bedoelingen van de andere zijn. Overleg dus gerust strategieën en game-tactics, maar praat alleen met andere gamers over het spel en liefst ook alleen de chatfunctie van het spel zelf. 


• Volwassen vertrouwenspersoon. Voel je je ergens ongemakkelijk bij online? Heb je het gevoel dat iemand je pusht om beelden te delen die je eigenlijk niet wil delen? Praat erover met een volwassen vertrouwenspersoon.


• Durf nee zeggen. Je bent NOOIT iemand iets verschuldigd.

#Grooming
#Online liefde
#Seksualiteit
#Seksuele Intimidatie

Je hoeft nu ook niet paranoia te worden… je kan online inderdaad vaak contact leggen met gelijkgestemden. Maar wees je altijd bewust van het volgende: groomers zijn sluwe mensen. In het begin houden ze de gesprekken meestal heel onschuldig. Ze polsen bijvoorbeeld naar je favoriete games of andere interesses. Zo proberen ze je vertrouwen te winnen en een vertrouwensband op te bouwen. Ze doen zich dus voor als een betrouwbare vriend. Maar eigenlijk weten ze dat je je niet goed voelt of onzeker bent. Daar maken ze misbruik van.

Dan krijgen de gesprekken een seksueel tintje. De groomer stelt je heel gerichte vragen over je relaties en seksuele ervaringen of geeft je seksueel advies. Daarna gaat de groomer nóg een stapje verder. Hij/zij vraagt je dan bijvoorbeeld om naaktfoto’s te sturen of seksuele dingen te doen voor de webcam.

#Grooming
#Online liefde
#Seksualiteit
#Seksuele Intimidatie