Onderwerp tag: Online Veiligheid

cybersquad Home Forum Onderwerp tag: Online Veiligheid

 Negeer pestberichtjes. Als je niet reageert, is de lol er voor de pester snel af. Dat betekent natuurlijk niet dat je je niet mag verdedigen, maar als je merkt dat de pester toch niet oprecht luistert, dan antwoord je best niet meer.
• Verzamel bewijs door screenshots te maken.
       • Hoe neem je een screenshot op IPhone of IPad?
       • Hoe neem je een screenshot met een Android toestel?
• Blokkeer de afzender van de pestberichten.
• Meld ongepaste commentaren of berichten op sociale media aan de beheerders. Op Facebook en Instagram kan je makkelijk foto’s en berichten rapporteren en laten verwijderen.
• Vat scheldpartijen niet te persoonlijk op. In de comment-sectie van een foto of artikel kan het er nogal hard aan toe gaan. Het is verleidelijk om daar helemaal in op te gaan en dan kan je al eens gekwetst worden. Probeer kwetsende commentaren die daar verschijnen niet persoonlijk op te vatten.
• Praat erover met iemand die je vertrouwt.
• Blijft het pesten aanhouden of gaat het echt te ver? Weet dat je bij de politie een klacht in kan dienen.

De boodschap is dus eenvoudig: amuseer je rot op het internet, experimenteer anoniem met alles wat je in het echte leven niet durft, geef er gerust je eigen mening, maar blijf altijd respectvol voor elkaar.

#Cyberpesten
#Online veiligheid

Zoek steun bij mensen uit je omgeving: vrienden, familie, je lief of klasgenoten.

• Je kan je probleem met hen bespreken. Zij kunnen je ondersteunen om hiermee om te gaan.
• Je kan met hen oefenen hoe je denkt te gaan reageren op de persoon die je lastigvalt. Zo ben je voorbereid en kom je op het moment zelf meer zelfverzekerd over.
• Je kan ook de afspraak maken dat de mensen uit je omgeving zullen tussenkomen mocht er zich opnieuw een vervelende situatie voordoen.

#Flirten
#Online veiligheid
#Seksualiteit
#Seksuele Intimidatie

Negeren kan werken. Soms helpt dat en houdt de ander er vanzelf mee op. Maar dikwijls is het beter om heel duidelijk te maken dat je het gedrag vervelend vindt en dat de ander daarmee moet ophouden. Dan ben je assertief en dit geeft de kans aan de andere om iets te leren van de situatie.

Geef je grens aan

• Wees duidelijk in je signalen. Als je dubbelzinnige signalen uitzendt, is het misschien niet duidelijk voor de ander dat je iets niet wil. Dit wilt uiteraard niet zeggen dat het jouw fout is, maar duidelijkheid is goed voor iedereen ????

• Ga niet beargumenteren of je verontschuldigen. Het is echt oké om je grens aan te geven. Vindt de andere dat je aan het overdrijven bent, gaat hij of zij niet akkoord of wil hij / zij je van gedachten doen veranderen, herhaal dan gewoon je boodschap. Put je niet uit in details of verklaringen.

• Verbreek alle online communicatie-kanalen indien nodig. Blokkeer sociale media-accounts, mailadressen en telefoonnummers van degene die je lastig valt als hij / zij hardnekkig blijft verder doen of je onveilig doet voelen.

#Flirten
#Online veiligheid
#Seksualiteit
#Seksuele Intimidatie

Vragen staat vrij. Je mag natuurlijk altijd een vriendschapsverzoek sturen, maar dat wil niet zeggen dat je leerkracht dat moet aanvaarden. Leerkrachten willen niet altijd alles prijsgeven over hun vrije tijd en moeten verzoeken dus niet aanvaarden. Respecteer hun keuze. In de meeste scholen hebben de leerkrachten trouwens een afspraak om enkel leerlingen toe te voegen wanneer ze afstuderen.

Besef ook wat je zelf prijsgeeft. Vergeet niet dat je leerkracht ook jouw profiel kan zien als je vrienden bent! Als je een leerkracht toevoegt, zal je dus misschien zelf ook nog eens extra moeten nadenken voor je iets post, maar dat is sowieso een goed idee ????

Bovendien weet de leerkracht dan ook wat je buiten de schooluren allemaal doet en zal die misschien willen ingrijpen wanneer hij/zij denkt dat er iets fout gaat, bv. bij tekenen van cyberpesten of bij het lezen van “verontrustende” berichten. Zal de leerkracht dan misschien contact opnemen met je ouders, de schooldirectie of het CLB omwille van iets dat te lezen stond op jouw profielpagina?

Denk daar in elk geval dus goed over na!

#Online reputatie
#Online veiligheid
#Portretrecht

Uiteraard! Uit onderzoek blijkt dat 28% van de jongens al op een of andere manier slachtoffer is geweest van online seksuele intimidatie. Maar bij meisjes gaat het over maar liefst 91%.

Jongeren en meisjes lopen een groter risico om met online seksuele intimidatie te worden geconfronteerd. Internationale onderzoeken wijzen uitdat meisjes en vrouwen in vergelijking met jongens en mannen tot drie keer zo vaak het doelwit zijn van seksueel getinte en ongewenste toenadering.

Daarnaast wijzen verschillende onderzoeken uit dat jongeren die ‘offline’ het risico lopen op ongewenste seksuele toenadering, hier ook online vaker mee te maken zullen hebben.

#Online veiligheid
#Seksualiteit
#Seksuele Intimidatie

Dat kan zeker, wanneer jij je niet goed voelt bij oude foto’s van jou zijn je ouders verplicht om naar je te luisteren. Weet vooral: ook als minderjarige bezit jij het recht op afbeelding! Wat wilt dat zeggen? Dat toestemming iemand steeds jouw toestemming moet vragenom beelden van jou te nemen én te verspreiden. En omdat een baby en een kleuter of een kind jonger dan 13 jaar nog niet zelf toestemming kan geven, doen de ouders dat in hun plaats.

Maaaaaaaar… alsjij ouder bent dan 13 jaar kan jij beslissen over wat er met foto’s waar jij opstaat gebeurt. Wil je ze graag offline, dan kan je dat zeker vragen. Jij bent baas over je eigen afbeelding!

#Online reputatie
#Online veiligheid
#Portretrecht

Een dickpic sturen zonder dat je gevraagd werd is NOOIT een goed idee. Zou je in het echte leven zomaar je geslachtsdelen naar boven halen om je crush te imponeren, nee toch? Waarom zou je dat dan in hemelsnaam wel online doen?

Ongewenste dickpics zijn een klassiek voorbeeld van online seksuele intimidatie. Misschien lijkt het niet zo voor jou, maar het kan enorm intimiderend aanvoelen om ongewenste seksuele beelden te krijgen.

Volgens Harvard-seksuoloog Justin Lehmiller zijn er voor mannen drie redenen om dick pics te sturen: aandacht, evolutie en exhibitionisme. Wat het ook is… onthou vooral het volgende: doe het niet, tenzij de andere persoon er om vraagt. Anders bega je echt wel een strafbaar feit. En die straffen zijn ook voor minderjarigen niet niks…

#Flirten
#Online veiligheid
#Seksualiteit
#Seksuele Intimidatie

Share + Parenting = Sharenting

Bijna iedereen heeft wel ergens een account op een sociale netwerksite zoals Facebook, Instagram, Snapchat, WhatsApp,…. En elke ouder legt graag de belangrijkste levensgebeurtenissen van zijn spruit vast. Er gaat geen vakantiedag, schoolfeest of sportwedstrijd voorbij zonder dat kinderen worden vereeuwigd.

Wanneer ouders (parents) foto’s delen (sharen) van hun kinderen op sociale media, zijn ze aan het sharenten. Nog veel te vaak doen ze dat eigenlijk zonder dat de kinderen daarmee hebben ingestemd. Uiteraard is het moeilijk om instemming te vragen aan pakweg een baby, maar vanaf een bepaalde leeftijd heb je daar wel degelijk als jongere een stem in!

#Online reputatie
#Online veiligheid
#Portretrecht

Seksuele intimidatie is elke vorm van ongewenst seksueel gedrag online. Zo kan het om stalken of verbaal geweld gaan, bijvoorbeeld seksistische opmerkingen of intieme vragen over jeprivéleven, maar ook om het ontvangen van ongewenste seksuele beelden.

Bij online seksuele intimidatie wordt gebruik gemaakt van digitale kanalen en ontvang je ongewenste berichten, video’s, foto’s of beelden van seksuele aard.

‘Ongewenste intimiteiten’ is geen juridisch begrip. Sommige vormen ervan kunnen echter vallen onder strafbare seksuele feiten zoals bv. aanranding en seksisme.

Ongewenste intimiteiten kunnen zeer vervelend en onaangenaam zijn. Zeker als het herhaaldelijk gebeurt. Je gaat je er ongemakkelijk door voelen en het kan je een gevoel van onveiligheid geven.

#Online veiligheid
#Seksualiteit
#Seksuele Intimidatie

Je hebt het gevoel dat je ouders voortdurend op je vingers kijken, dat ze alles willen controleren of je toegang tot het internet beperken? Ze schreeuwen meteen moord en brand? Of misschien reageren ze op alles wat je online zet en dat ben je beu … Kortom, je hebt het gevoel dat ze niets snappen van je leven online en offline …

Volwassenen en jongeren: iedereen heeft een andere kijk op het leven en iedereen heeft zijn eigen prioriteiten. En dan botst het weleens … We hebben die spanningen tussen ouders en tieners allemaal wel eens meegemaakt, over van alles trouwens. Maar voor we die ‘oudjes’ gaan verwensen, die nooit iets begrijpen, moet je je misschien eens afvragen waarom ze je internetgebruik zo graag willen controleren. Waarom verstikken ze je zo, terwijl zoveel van je vrienden kunnen doen wat ze willen? Wel, probeer het eens vanuit een andere hoek te bekijken … Misschien willen ze gewoon niet dat je dezelfde fouten maakt als zij vroeger. Of panikeren ze met het internet nog sneller omdat zij dat als tiener niet hebben gekend zoals jij nu … Praat met hen, leg hen rustig uit waarom jouw smartphone en online geconnecteerd zijn zo belangrijk zijn voor jou. Leg hen uit waar je mee bezig bent. Waarom je toon je hen niet eens welke foto’s je online zet, welke leuke vlogs je maakt of hoe moeilijk dat shooter-game eigenlijk wel niet is?

#Online veiligheid

  • Start by . in Forum

    Laatste antwoord 1 week by querine

  • Start by Lio in Forum

    Laatste antwoord 1 maand by Eline Kempen

  • Start by M145L611 in Forum

    Laatste antwoord 6 maanden by querine

  • Start by Sunshine in Forum

    Laatste antwoord 3 jaren by Mattias

  • Start by Art14 in Forum

    Laatste antwoord 3 jaren by Diana