Onderwerp tag: Portretrecht

cybersquad Home Forum Onderwerp tag: Portretrecht

Vragen staat vrij. Je mag natuurlijk altijd een vriendschapsverzoek sturen, maar dat wil niet zeggen dat je leerkracht dat moet aanvaarden. Leerkrachten willen niet altijd alles prijsgeven over hun vrije tijd en moeten verzoeken dus niet aanvaarden. Respecteer hun keuze. In de meeste scholen hebben de leerkrachten trouwens een afspraak om enkel leerlingen toe te voegen wanneer ze afstuderen.

Besef ook wat je zelf prijsgeeft. Vergeet niet dat je leerkracht ook jouw profiel kan zien als je vrienden bent! Als je een leerkracht toevoegt, zal je dus misschien zelf ook nog eens extra moeten nadenken voor je iets post, maar dat is sowieso een goed idee ????

Bovendien weet de leerkracht dan ook wat je buiten de schooluren allemaal doet en zal die misschien willen ingrijpen wanneer hij/zij denkt dat er iets fout gaat, bv. bij tekenen van cyberpesten of bij het lezen van “verontrustende” berichten. Zal de leerkracht dan misschien contact opnemen met je ouders, de schooldirectie of het CLB omwille van iets dat te lezen stond op jouw profielpagina?

Denk daar in elk geval dus goed over na!

#Online reputatie
#Online veiligheid
#Portretrecht

Dat kan zeker, wanneer jij je niet goed voelt bij oude foto’s van jou zijn je ouders verplicht om naar je te luisteren. Weet vooral: ook als minderjarige bezit jij het recht op afbeelding! Wat wilt dat zeggen? Dat toestemming iemand steeds jouw toestemming moet vragenom beelden van jou te nemen én te verspreiden. En omdat een baby en een kleuter of een kind jonger dan 13 jaar nog niet zelf toestemming kan geven, doen de ouders dat in hun plaats.

Maaaaaaaar… alsjij ouder bent dan 13 jaar kan jij beslissen over wat er met foto’s waar jij opstaat gebeurt. Wil je ze graag offline, dan kan je dat zeker vragen. Jij bent baas over je eigen afbeelding!

#Online reputatie
#Online veiligheid
#Portretrecht

Share + Parenting = Sharenting

Bijna iedereen heeft wel ergens een account op een sociale netwerksite zoals Facebook, Instagram, Snapchat, WhatsApp,…. En elke ouder legt graag de belangrijkste levensgebeurtenissen van zijn spruit vast. Er gaat geen vakantiedag, schoolfeest of sportwedstrijd voorbij zonder dat kinderen worden vereeuwigd.

Wanneer ouders (parents) foto’s delen (sharen) van hun kinderen op sociale media, zijn ze aan het sharenten. Nog veel te vaak doen ze dat eigenlijk zonder dat de kinderen daarmee hebben ingestemd. Uiteraard is het moeilijk om instemming te vragen aan pakweg een baby, maar vanaf een bepaalde leeftijd heb je daar wel degelijk als jongere een stem in!

#Online reputatie
#Online veiligheid
#Portretrecht

Oké. Dit is verschrikkelijk voor jeklasgenoot. Er zijn verschillende dingen die jij kan doen .

• NIET VERDER DOORSTUREN! Het is strafbaar om zonder toestemming naaktfoto’s of naaktvideo’s van iemand anders te verspreiden. Het maakt niet uit of je de foto’s van die persoon zelf kreeg of via iemand anders. Als je ze deelt, ben je strafbaar. Je kan tot 5 jaar gevangenisstraf krijgen en tot 20.000 euro boete.


• Toon begrip voor het slachtoffer. Je kan je waarschijnlijk wel inbeelden hoe je klasgenoot zich nu voelt. Gewoon een luisterend oor zijn kan al veel betekenen, duslaat gerust blijken dat je er bent! 


• Ken je de daders? Spreek hen hierop aan. Misschien denken ze wel dat het cool was om de beelden te delen… laat hen weten dat dit niet zois en dat ze eigenlijk een strafbaar feit begaan.


• Meld het aan een leerkracht of CLB-medewerker die je vertrouwt.

#Cyberpesten
#Nudes
#Online reputatie
#Portretrecht
#Sexting

1. Check even of jullie dit allebei willen

Voor je een nude van jezelf doorstuurt, check dan even of de ander die wel wil ontvangen. Veilig sexten betekent dat je dit allebei wil. Laat je ook niet onder druk zetten door je partner. Wil je niet? Dan moet je het niet doen. Stuur alleen pikante berichtjes met iemand die je vertrouwt.

2. Spreek af wat jullie gaan doen met de beelden

Wees je ervan bewust dat een relatiebreuk misschien toch tot vervelende situaties kan leiden. Spreek af wat je met de beelden gaat doen achteraf. Wissen of op een veilige plek bewaren? Praat er over!

2. Take it easy

Je hoeft niet meteen nudes te sturen. Begin bijvoorbeeld met pikante berichtjes. Of stuur eerst een foto in ondergoed. Dat kan zelfs sensueler zijn dan een naaktfoto.

3. Kom niet herkenbaar in beeld

Ook al vertrouw je de persoon waarmee je stuurt, het kan altijd dat iemand anders zijn of haar gsm in handen krijgt. Zorg dus dat je niet herkenbaar op foto’s of filmpjes staat. Neem foto’s zonder je hoofd, littekens, tattoos of moedervlekken. Let ook op de achtergrond. Is je kamer herkenbaar? Even wazig maken dan. De comdom app (https://comdomapp.be/) kan je daarbij helpen!

4. Stuur nooit een naaktfoto of naaktfilmpje van iemand anders door

Krijg je een sext? Stuur die dan niet door. Je krijgt zo’n foto in vertrouwen. Schaad dat vertrouwen niet. Ongevraagd naaktfoto’s van iemand verspreiden is trouwens strafbaar.

5. GEEN sexting met onbekenden

Doe niet aan sexting met mensen die je nog nooit offline hebt gezien. Je weet immers nooit zeker of je met een catfish of erger te maken hebt. Vraagt een onbekende jou om sexy beelden te delen? Doe het beter niet. Als je het toch beslist te doen: maak dan duidelijke afspraken en zorg dat je niet herkenbaar op de foto staat. Spreek zeker ook nooit alleen af met iemand onbekend. Je weet immers maar nooit of die persoon slechte bedoelingen heeft. Wil je afspreken, doet dit dan op een veilige, openbare plek. Neem een vriend(in) mee of breng andere mensen op de hoogte van je afspraak.

#Nudes
#Portretrecht
#Seksualiteit
#Sexting