Onderwerptag: Online reputatie

cybersquad Home Forum Onderwerptag: Online reputatie

Vragen staat vrij. Je mag natuurlijk altijd een vriendschapsverzoek sturen, maar dat wil niet zeggen dat je leerkracht dat moet aanvaarden. Leerkrachten willen niet altijd alles prijsgeven over hun vrije tijd en moeten verzoeken dus niet aanvaarden. Respecteer hun keuze. In de meeste scholen hebben de leerkrachten trouwens een afspraak om enkel leerlingen toe te voegen wanneer ze afstuderen.

Besef ook wat je zelf prijsgeeft. Vergeet niet dat je leerkracht ook jouw profiel kan zien als je vrienden bent! Als je een leerkracht toevoegt, zal je dus misschien zelf ook nog eens extra moeten nadenken voor je iets post, maar dat is sowieso een goed idee ????

Bovendien weet de leerkracht dan ook wat je buiten de schooluren allemaal doet en zal die misschien willen ingrijpen wanneer hij/zij denkt dat er iets fout gaat, bv. bij tekenen van cyberpesten of bij het lezen van “verontrustende” berichten. Zal de leerkracht dan misschien contact opnemen met je ouders, de schooldirectie of het CLB omwille van iets dat te lezen stond op jouw profielpagina?

Denk daar in elk geval dus goed over na!

#Online reputatie
#Online veiligheid
#Portretrecht

Dat kan zeker, wanneer jij je niet goed voelt bij oude foto’s van jou zijn je ouders verplicht om naar je te luisteren. Weet vooral: ook als minderjarige bezit jij het recht op afbeelding! Wat wilt dat zeggen? Dat toestemming iemand steeds jouw toestemming moet vragenom beelden van jou te nemen én te verspreiden. En omdat een baby en een kleuter of een kind jonger dan 13 jaar nog niet zelf toestemming kan geven, doen de ouders dat in hun plaats.

Maaaaaaaar… alsjij ouder bent dan 13 jaar kan jij beslissen over wat er met foto’s waar jij opstaat gebeurt. Wil je ze graag offline, dan kan je dat zeker vragen. Jij bent baas over je eigen afbeelding!

#Online reputatie
#Online veiligheid
#Portretrecht

Share + Parenting = Sharenting

Bijna iedereen heeft wel ergens een account op een sociale netwerksite zoals Facebook, Instagram, Snapchat, WhatsApp,…. En elke ouder legt graag de belangrijkste levensgebeurtenissen van zijn spruit vast. Er gaat geen vakantiedag, schoolfeest of sportwedstrijd voorbij zonder dat kinderen worden vereeuwigd.

Wanneer ouders (parents) foto’s delen (sharen) van hun kinderen op sociale media, zijn ze aan het sharenten. Nog veel te vaak doen ze dat eigenlijk zonder dat de kinderen daarmee hebben ingestemd. Uiteraard is het moeilijk om instemming te vragen aan pakweg een baby, maar vanaf een bepaalde leeftijd heb je daar wel degelijk als jongere een stem in!

#Online reputatie
#Online veiligheid
#Portretrecht

Je maakt een foto, bedenkt een leuke titel, voegt eventueel een leuke filter toe en plaatst de foto op jouw Instagram. En nu dan hopen op zoveel mogelijk likes. Misschien moet ik mijn profiel op ‘publiek’ zetten, zoals de influencers, dan krijg ik misschien ook meer likes?

Nu, bijna tien jaar later, begint het bedrijf aan deze like-teller te twijfelen en test Instagram bij een deel van zijn gebruikers wat de effecten zijn als de weergave van het aantal likes bij een foto niet is te zien.

Want, zo denkt Instagram CEO Adam Mosseri, de like-teller kan de mentale gezondheid van gebruikers negatief beïnvloeden. Mensen zouden te veel waarde hechten aan het aantal likes en er een gevoel van populariteit aan ontlenen. Weinig likes bij een foto maakt een deel van de gebruikers onzeker en Instagram wil dat tegengaan.

Naast mentale gezondheid is het ook gewoon niet zo veilig om je profiel op ‘publiek’ te zetten om meer likes te krijgen. Mensen die je niet kent, kunnen je contacteren of reageren op je content of je foto’s kunnen gestolen worden. Je neemt er dus heel wat risico’s mee, en krijgt er helemaal niets voor in de plaats. Want de waarde van een like van iemand die je niet kent… is 0!

#Online reputatie
#Privacy

Net als de sporen die we in de sneeuw achter ons laten, bestaat de digitale voetafdruk uit alle sporen die wij op het internet achterlaten en die iedereen kan zien. Een bericht op een forum is bijvoorbeeld zo’n spoor dat een internetgebruiker online achterlaat. Net als een reactie onder een foto, hoe lang je naar een bepaalde advertentie kijkt op Instagram, de ondertekening van een petitie, een open wishlist in een webshop of Pinterest, een reactie op een nieuwsblog, een tweet, de aanbeveling van een link, …

Al die activiteiten op het internet en op sociale media in het bijzonder, zijn sporen die internetgebruikers achterlaten, meestal zonder dat echt te beseffen. Op zich is dat niet erg. Je moet gewoon beseffen dat al die sporen er zijn. Allemaal samen vormen ze de zogenaamde digitale voetafdruk.

#Online reputatie
#Privacy

Oké. Dit is verschrikkelijk voor jeklasgenoot. Er zijn verschillende dingen die jij kan doen .

• NIET VERDER DOORSTUREN! Het is strafbaar om zonder toestemming naaktfoto’s of naaktvideo’s van iemand anders te verspreiden. Het maakt niet uit of je de foto’s van die persoon zelf kreeg of via iemand anders. Als je ze deelt, ben je strafbaar. Je kan tot 5 jaar gevangenisstraf krijgen en tot 20.000 euro boete.


• Toon begrip voor het slachtoffer. Je kan je waarschijnlijk wel inbeelden hoe je klasgenoot zich nu voelt. Gewoon een luisterend oor zijn kan al veel betekenen, duslaat gerust blijken dat je er bent! 


• Ken je de daders? Spreek hen hierop aan. Misschien denken ze wel dat het cool was om de beelden te delen… laat hen weten dat dit niet zois en dat ze eigenlijk een strafbaar feit begaan.


• Meld het aan een leerkracht of CLB-medewerker die je vertrouwt.

#Cyberpesten
#Nudes
#Online reputatie
#Portretrecht
#Sexting

Hier kunnen we kort over zijn. Je crush wilt nudes en jij hebt er (nog) geen zin in? Thanks but no thanks, vooral niet op ingaan! Je crush zal jouw wens moeten respecteren en niet omgekeerd! Probeer het eens met een grappige meme? En dringt de andere echt veel te hard aan, dan mag je gerust laten blijken dat het niet oké is om je onder druk te zetten. Dreigt de andere om de relatie te verbreken als jehet niet doet? Dat zegt veel over die persoon, niet? Misschien dan toch geen ideaal relatie-material? Enkele meme-voorbeelden:

Wil je zelf een eigen meme maken? Dat kan op www.memegenerator.net.

#Flirten
#Nudes
#Online reputatie
#Seksualiteit
#Sexting

Ok. Dit scenario lijkt rechtstreeks uit een horrorfilm te komen. Je had nooit durven denken dat het jou zou overkomen, maar tochis het gebeurd . Ook al lijkt het nu even het einde van de wereld, het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen!

Maar eerst… breath… besef dat je het slachtoffer bent van een misdrijf en jezelf nu met een schuldgevoel opzalen, gaat niet helpen. Jij hebt ook niets fout gedaan! Adem onder controle? Nu:

• Zoek steun en hou het discreet

Enkel en alleen door erover te praten met iemand die je vertrouwt gaan we hier iets aan kunnen veranderen. Aan wie denk je? Vertrouwenspersoon op school? Andere leerkracht of CLB-medewerker? Je ouders? Weet dat je ook altijd kan bellen of chatten met een medewerker van Child Focus. Vertel je probleem enkel aan mensen die je kan vertrouwen. Zo voorkom je dat nog meer mensen je foto gaan opzoeken. 

• We willen nu de beelden zoveel mogelijk offline krijgen;

• contacteer de persoon aan wie je de foto stuurde en vraag om de beelden te verwijderen. Is dat te moeilijk voor je, dan kan je dat ook door iemand anders laten vragen. Ken je de verspreider niet, contacteer dan de site of platform waar het beeld staat.


• als je merkt dat ze ook bij andere klas- of schoolgenoten terecht kwamen, kan je hen vragen om met de verdere verspreiding te stoppen als de beelden bij hen komen.

• Krijg je de beelden niet offline? Contacteer dan Child Focus. Wij kunnen je ongetwijfeld helpen !
 

• Pas je instellingen aan

• Het kan ook dat iemand inbrak in je profiel of telefoon en dat op die manier je foto’s gelekt zijn. Win je controle terug door alle wachtwoorden van jesociale media -accounts en e-mail te veranderen!

• Rapporteren kan je leren

• Alle sociale media bieden de mogelijkheid om foto’s die jij kwetsend of beledigend vindt, te rapporteren en zo te laten verwijderen.


• Vraag hulp

• Ben je minderjarig? Bel dan naar Child Focus via het nummer 116 000 of chat met ons via cybersquad.be. Wij kunnen ervoor zorgen dat de foto’s sneller offline worden gehaald. Je kan met ons ook praten over wat er gebeurd is. We zullen niet zonder jouw medeweten je ouders contacteren.

• Je kan eventueel ook naar de politie gaan. Als je minderjarig bent, dan brengen zij wel je ouders op de hoogte.

• Als volwassene kan je terecht bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) op hun gratis nummer 0800 12 800.

#Cyberpesten
#Nudes
#Online reputatie
#Sexting

  • Start by Alicia in Forum

    Laatste antwoord 3 dagen by querine