Onderwerp tag: Online reputatie

cybersquad Home Forum Onderwerp tag: Online reputatie

ALS JE IEMAND ONLINE LEERT KENNEN, IS HET VAAK COOL OM NA EEN TIJDJE AF TE SPREKEN. MAAR LET OP, ONLINE KOM JE VANALLES TEGEN. MISSCHIEN HEEFT JOUW NIEUWE BAE WEL HEEL ANDERE BEDOELINGEN, OF IS HIJ/ZIJ NIET ZOALS VOORDIEN GEZEGD(CHECK OOK ONS THEMA ‘GROOMING’).
TOCH AFSPREKEN? ALRIGHT, MAAR VOLG DEZE REGELS:

  • Vertel een volwassene (je MAX?) de details van je afspraak: waar ben je, met wie, geef eventueel een uur van thuiskomst en zijn/haar gsm-nummer.
  • Spreek af op een drukke plek, niet bij iemand thuis.
  • Je kan een vriend(in) meenemen.
  • Stuur geen sexy foto's voor je elkaar ontmoet, dat schept verwachtingen.
  • Neem altijd je gsm mee.
  • Plan een safety call: iemand die je na een tijdje belt en even checkt of je een excuus geeft om weg te geraken.
    Zo speel je op zeker. Hopelijk heb je gewoon een leuke tijd met een nieuwe vriend(in)!

#Flirten
#Nudes
#Online liefde
#Online reputatie
#Seksualiteit
#Sexting

ONDER PRIVACY VALT OOK PORTRETRECHT (ZIE OOK ‘SHARENTING’). DA’S HET RECHT OM TE BESLISSEN OVER FOTO’S EN FILMPJES VAN JOU. TEN EERSTE MAG JE BESLISSEN OF JE OP EEN FOTO WILT STAAN OF NIET. ALS JE POSEERT, GEEF JE TOESTEMMING OM EEN FOTO VAN JOU TE NEMEN, BIJVOORBEELD.

Daarnaast heb je ook het recht om te weigeren dat die foto gedeeld wordt, of online wordt geplaatst. Een selfie in genânte outfit met je vriend(inn)en kan je bijvoorbeeld wel op je eigen telefoon bewaren, maar als je hem op Instagram wilt showen, zal iedereen je toestemming moeten geven. Jij kan ook op jouw beurt weigeren dat foto’s online worden geplaatst, of je kan vragen om ze te verwijderen.

#Online reputatie
#Privacy

HOE BLIJF JE SAFE VOOR HACKERS?

  • Zorg dat je een antivirussoftware en firewall hebt, en dat die altijd up-to-date zijn.
  • Klik niet zomaar op elke link en vul niet random je inloggegevens in.
  • Als er een software-update is, voer die dan meteen uit.
  • Gebruik altijd sterke wachtwoorden en verander die regelmatig, anders ben je een easy target.
  • Kies voor tweestapsverificatie: je geeft je wachtwoord in en bevestigt daarna met je gsm, superchill toch? En dubbel beschermd!
  • Openbare free wifi? Top! Maar hackers kunnen zo gemakkelijk binnenglippen, pas op dus.
  • Zet je computer niet op slaapstand, maar shut 'm helemaal down.
  • Maak regelmatig back-ups van al je bestanden.

#Online reputatie
#Privacy

ZIJN SOCIALE MEDIA EN SOMMIGE GAMES ECHT GRATIS? HOE KUNNEN DIE PLATFORMS MILJARDEN CASHEN ZONDER DAT GEBRUIKERS BETALEN?
WEL, EIGENLIJK BETALEN WE TOCH… MET ONZE PERSOONLIJKE GEGEVENS. DIE WORDEN DOORVERKOCHT AAN ADVERTEERDERS, WAARDOOR ZE GERICHTER RECLAME KUNNEN MAKEN.

We geven online drie soorten persoonlijke gegevens weg:

  • de informatie die we zelf geven bij online aankopen (adres, betaalgegevens)
  • geobserveerde gegevens (ons zoekgedrag)
  • en afgeleide gegevens (algoritmes maken combinaties van de vorige 2 soorten gegevens om zo een soort profiel van je te maken)
    Dit kan handig zijn, zoals wanneer Netflix je een serie aanraadt, maar het kan ook betekenen dat je geprofileerd wordt als mogelijke fraudeur of wanbetaler. En dat is een no-go toch?

#Online reputatie
#Privacy

JE PERSOONSGEGEVENS ZIJN ALLE GEGEVENS WAARMEE IEMAND JOU KAN IDENTIFICEREN: JE NAAM, FOTO, ADRES, BANKREKENING, ID-NUMMER, VINGERAFDRUK, MAAR OOK JE WACHTWOORDEN, E-MAIL EN IP-ADRES. SOMMIGE DEEL JE NIET ZOMAAR, ZOALS JE WACHTWOORD, TERWIJL ANDERE, ZOALS JE E-MAIL, WEL VAAK GEVRAAGD WORDEN.

Je digitale voetafdruk is alles wat je achterlaat op het internet, zoals forumberichten, reacties op foto's, hoe lang je naar advertenties kijkt, wat je liket op sociale media, reacties op blogs of tweets. Op zich niet erg, maar je moet beseffen dat alles wat je online doet sporen achterlaat, die je niet zomaar kan verwijderen.

#Online reputatie
#Privacy

VALT HET JE OOK OP HOE UITGESLAPEN DIE INFLUENCERS ER ALTIJD UITZIEN? EN WAT VOOR VLEKKELOZE HUID JONGEREN IN REELS HEBBEN?

Je weet vast al dat er in social media-land heel wat filters gebruikt worden. Naast filters zijn er heel wat andere trucjes die je kan bovenhalen. Mooie fotoposes, decors die gestaged worden, fake vakantiefoto’s… We’ve seen it all. Zelfs een hamburger uit de MacDo ziet er in filmpjes een pak smakerlijker uit dan wanneer je hem zelf opeet toch?
Hou er dus rekening mee dat je online alles met een korreltje zout moet nemen. Niemand is àltijd gelukkig. Niet iedereen heeft een maatje 36, een mooie scooter, een gladde huid en een buitenverblijf in Ibiza. Gelukkig maar! Be Real – maar dan écht…

#Online reputatie
#Privacy

OP JE SOCIALS KAN JE HIPPE INFLUENCERS VOLGEN – MAAR KAN JE HEN ZOMAAR GELOVEN ALS ZE IETS AANRADEN? INFLUENCER MARKETING IS OVERAL. JE WORDT OM DE OREN GESLAGEN MET LEUKE OUTFITS, GEZONDE SHAKES, SKINCARE… NOEM MAAR OP. HANDIG, WANT HET BRENG JE VAAK OP LEUKE IDEEËN.

En omgekeerd is het natuurlijk ook leuk om je vrienden of volgers te laten weten dat je iets superleuks gebruikt, doet of ontdekt. Maar het is wel belangrijk om te onthouden dat influencers die dingen aanprijzen dit niet altijd doen omdat ze er zo’n grote fan van zijn. Somsworden ze er gewoon voor betaald. In hun reel moeten ze duidelijk vermelden dat ze gesponsord worden – maar daar loopt het soms mis.

#Online reputatie
#Privacy

EUH JA, MAAR WIL JE DAT ECHT? JE LEERKRACHT IS NIET JE BFF TOCH?
JE MAG GERUST EEN VRIENDSCHAPSVERZOEK OP INSTA STUREN, MAAR JE MOET HUN BESLISSING RESPECTEREN. MEESTAL VOEGEN ZE ALLEEN OUD-LEERLINGEN TOE NA HET AFSTUDEREN.
HOUD OOK REKENING MET WAT JE DAN DEELT OP JE SOCIALS, WANT JE LEERKRACHT KAN JE PROFIEL ZIEN ALS JULLIE VRIENDEN ZIJN.

Denk dus goed na voordat je iets post – maar hey, da’s altijd wel een goed idee ☺

#Online reputatie
#Online veiligheid
#Portretrecht

CHECKEN JE OUDERS ALTIJD WAT JE DOET EN ZAGEN ZE OVER JE INTERNET/SMARTPHONEGEBRUIK? MISSCHIEN BOTSEN JULLIE OMDAT ZE JOUW ONLINE EN OFFLINE LEVEN NIET BEGRIJPEN. MAAR VOORDAT JE DIE BOOMERS VEROORDEELT, PROBEER TE BEGRIJPEN WAAROM ZE JOU ZO GRAAG WILLEN CONTROLEREN.

Misschien willen ze gewoon niet dat je dezelfde fouten maakt als zij vroeger. Of worden ze ongerust van verhalen die in de media verschijnen. Praat met hen en leg hen uit waarom je online leven belangrijk is voor jou. Laat zien wat je doet, welke foto's je deelt, welke vlogs je maakt, of hoe goed je bent in die ene game. Misschien begrijpen ze je dan beter, en worden jullie bff’s op Snapchat 😉

#Online reputatie
#Online veiligheid
#Portretrecht

SHARENTING KOMT VAN SHARE EN PARENTING. DAT ZIJN DUS OUDERS DIE FOTO’S OF FILMPJES VAN HUN KINDEREN DELEN OP SOCIALE MEDIA - FACEBOOK, INSTAGRAM, SNAPCHAT, WHATSAPP,…. VAAK DOEN ZE DAT ZONDER TOESTEMMING TE VAGEN AAN HUN KINDEREN. UITERAARD IS HET VOOR EEN BABY NIET MOGELIJK, MAAR ALS JIJ HET NIET OK VINDT DAT JE FOTO ONLINE VERSCHIJNT OF GEDEELD WORDT, MAG JE DAAR ZEKER IETS OVER ZEGGEN!

Dat is het portretrecht: iemand moet steeds jouw toestemming vragen om beelden van jou te nemen én te verspreiden. Als je dus niet wilt dat je ouders een genânte foto van jou online plaatsen, mag je vragen om die offline te halen.

#Online reputatie
#Online veiligheid
#Portretrecht

  • Start by aka in Forum

    Laatste antwoord 2 maanden geleden by querine

  • Start by M in Forum

    Laatste antwoord 5 maanden by Anoniem

  • Start by R in Forum

    Laatste antwoord 6 maanden geleden by querine

  • Start by Alicia in Forum

    Laatste antwoord 1 jaar by querine