This search form (with id 1) does not exist!

Onderwerptag: Nudes

home nl Forum Onderwerptag: Nudes

Bij de sextortion scam ontvang je een mail waarin afpersers beweren dat ze je computer hebben gehackt en intieme beelden van je hebben gemaakt wanneer je naar porno keek. De afpersers dreigen ermee om de beelden te verspreiden op het internet tenzij je een bedrag betaalt. Ze proberen druk uit te oefenen door te vragen om dit snel te doen. Vaak vragen ze om een bedrag in Bitcoins over te maken. Ook dat is verdacht. Bij de sextortion scam gaat het om bluf: de afpersers hebben geen beelden van jou.Om het slachtoffer te doen geloven dat zijn / haar computer is gehackt gebruiken de afpersers een aantal technieken:

• Soms vermelden ze in de sextortion scam een oud wachtwoord dat ze op het internet hebben gevonden. Door datalekken circuleren mailadressen met wachtwoorden op het internet. Het is daarom belangrijk regelmatig je wachtwoorden te veranderen. Lees hier meer over veilige wachtwoorden.


• Een andere methode is het spoofen van je mailadres. Hierdoor lijkt het dat je een mail van je eigen mailadres ontvangt, waardoor je zou kunnen denken dat de afpersers toegang hebben tot je mailbox. Dat is niet zo. Meer informatie over spoofen vind je op onze pagina spoofing: je eigen adres als afzender.

Je kreeg zelf een dergelijk bericht ? Geen paniek.

• Heb je geen intieme beelden van jezelf gedeeld met anderen, dan bluft de afperser. Hij of zij kan geen beelden van je hebben.


• Markeer het bericht als SPAM of ongewenst. Blokkeer de afzender.


• Ga niet in op de vraag om een som geld te betalen en dien een klacht in bij de politie.


• Antwoord niet op de e-mail en verwijder hem gewoon.

Je kreeg een bericht en reageerde er op. Wat nu?

• Markeer het bericht als SPAM of ongewenst. Blokkeer de afzender.


• In sommige sextortion scam e-mails vermeldt de afzender jouw (oud) wachtwoord. Heb je bevestigd dat dit correct is ? We raden je aan om onmiddellijk de wachtwoorden van al jeaccounts aan te passen naar een sterk wachtwoord dat ook uniek is per account. Lees alle tips over het gebruik van wachtwoorden. 


• Heb je betaald ? Dien een klacht in bij de politie.

#Cyberpesten
#Internetfraude
#Nudes
#Seksuele Intimidatie
#Sextortion

• De 10-minuten regel – Voeg enkel mensen toe op social media waarmee je offline al minstens tien minuten hebt gepraat. Je weet immers nooit of het echt om de persoon op de profielfoto gaat.


• De like van iemand die je niet kent, is niets waard – Dus dubbelcheck toch maar snel even die privacy-instellingen en zet je profielen op privé!


• Gebruik een neutrale gebruikersnaam – Hoe grappig Kevsterke69 of B00BIES007 ook moge zijn voor jou, je trekt er ongewenst heel wat aandacht mee. Let daarmee op


• In het spel, over het spel! Voor de gamers onder jullie, deel niet zomaar persoonlijke info met andere gamers die je niet kent. Ook hier weet je immers nooit echt wat de bedoelingen van de andere zijn. Overleg dus gerust strategieën en game-tactics, maar praat alleen met andere gamers over het spel en liefst ook alleen de chatfunctie van het spel zelf. 


• Leer hoe je fake profielen herkent op Insta of TikTok. Vanessa120394904 is waarschijnlijk niet echt. 


• Volwassen vertrouwenspersoon. Voel je je ergens ongemakkelijk bij online? Heb je het gevoel dat iemand je pusht om beelden te delen die je eigenlijk niet wil delen? Praat erover met een volwassen vertrouwenspersoon.

#Cyberpesten
#Internetfraude
#Nudes
#Seksuele Intimidatie
#Sextortion

Het antwoord is eigenlijk… alledrie! Maar de volgorde is belangrijk. Op het moment dat iemand afgeperst wordt, is paniek een heel logische reactie. Maar uit paniek meteen gaan betalen of de gesprekken deleten is niet de beste reactie… want zo geef je de afpersers vrij spel!

Vooraleer je blokkeert, is het belangrijk om screenshots te nemen. Zo heb je bewijs om later mee aan de slag te gaan.

Blokkeer de persoon die je chanteert en verwijder hem/haar uit je contactenlijst zodat je niet meer gecontacteerd kan worden. En voor de toekomst: zorg er voor dat je niet door onbekenden gecontacteerd kan worden door je privacy-instellingen aan te passen!

Sextortion is strafbaar, dus verzamel je bewijs en ga ermee naar de politie. Je kan ook altijd Child Focus contacteren om je hierbij te helpen!

#Cyberpesten
#Internetfraude
#Nudes
#Seksuele Intimidatie
#Sextortion

NEEN ! Blijf in de eerste plaats kalm. Besef dat wanneer de afpersers om geld vragen, dat geld ook hun enige drijfveer is. Het is vooral belangrijk om te weten dat de afpersers waarschijnlijk nietvan plan zijn de beelden of foto’s ook echt te verspreiden. Als ze het geld niet krijgen, zoeken ze vaak snel een ander slachtoffer. Bovendien is er, als je toch zou betalen, geen enkele garantie dat het chanteren hiermee stopt. Mogelijk volgt hierop gewoon een vraag naar nog méér geld.Niet betalen is dus de boodschap !

#Internetfraude
#Nudes
#Seksuele Intimidatie
#Sextortion

‘Iemand dreigt mijn nudes of masturbatiefilmpje door te sturen of online te zetten’. Dit wordt sextortion genoemd, Engels voor seksuele afpersing. Je bent niet de enige die dit meemaakt, maar het is wel heel vervelend.

Sextortion is allesbehalve oké, en bovendien ook strafbaar. Het is belangrijk om te beseffen dat het niet jouw schuld is.

Dit zijn de dingen die je kan doen als jij wordt afgeperst:

1. Ga er niet op in

Ga niet in op de bedreigingen en doe NIET wat gevraagd wordt. Wanneer je geld overmaakt, zalhet chanteren niet stoppen, integendeel.

2. Verzamel bewijs

Vooraleer we gaan blokkeren, is het belangrijk om screenshots te nemen. Zo hebben we bewijs om later mee aan de slag te gaan.

3. Blokkeer!

Blokkeer de persoon die je chanteert en verwijder hem/haar uit je contactenlijst zodat je niet meer gecontacteerd kan worden. En voor de toekomst: zorg ervoor dat je niet door onbekenden gecontacteerd kan worden door je privacy-instellingen aan te passen!

4. Meld het!

Sextortion is strafbaar, dus verzamel je bewijs en ga ermee naar de politie. Ook kan je altijd Child Focus bereiken op het nummer 116000 of chat met ons, hierop cybersquad.be.

5. Spreken is goud!

Het is oh-zo-belangrijk om een volwassen persoon die je kan vertrouwen hierover aan te spreken. Enkel door te praten kunnen we ervoor zorgen dat er iets gebeurt aan deze nare situatie.

#Internetfraude
#Nudes
#Seksuele Intimidatie
#Sextortion

Sextortion is een samentrekking van twee engelse woorden: sexual extortion, ofwel seksuele afpersing. Bij sextortion wordt iemand via het internet overtuigd om intieme beelden van zichzelf door te sturen, waarna de afpersers dreigen de beelden te verspreiden als het slachtoffer niet met geld over de brug komt. Sextortion is strafbaar, omdat het zowel afpersing als oplichting is.

Zonder sexting geen sextortion. De slachtoffers leven eerst in de veronderstelling dat ze online bevriend zijn geraakt met een leeftijdgenoot… maar in werkelijkheid gaat het vaak om criminelen, vaak uit het buitenland. Je raakt bijvoorbeeld via Instagram bevriend met eenzogezegde leeftijdgenoot. Na verloop van tijd krijgen de gesprekken nogal een seksuele wending en overhaalt het nieuwe vriendinnetje of vriendje je om intieme beelden van jezelf door te sturen. Maar later komt dan de aap uit de mouw en krijg je het bericht dat de beelden openbaar zullen worden gemaakt als er niet snel geld wordt overgeschreven via bitcoin of Western Union. Soms willen de afpersers geen geld, maar nog meer intieme beelden voor hun verzameling.

#Flirten
#Internetfraude
#Nudes
#Seksualiteit
#Sextortion

Oké. Dit is verschrikkelijk voor jeklasgenoot. Er zijn verschillende dingen die jij kan doen .

• NIET VERDER DOORSTUREN! Het is strafbaar om zonder toestemming naaktfoto’s of naaktvideo’s van iemand anders te verspreiden. Het maakt niet uit of je de foto’s van die persoon zelf kreeg of via iemand anders. Als je ze deelt, ben je strafbaar. Je kan tot 5 jaar gevangenisstraf krijgen en tot 20.000 euro boete.


• Toon begrip voor het slachtoffer. Je kan je waarschijnlijk wel inbeelden hoe je klasgenoot zich nu voelt. Gewoon een luisterend oor zijn kan al veel betekenen, duslaat gerust blijken dat je er bent! 


• Ken je de daders? Spreek hen hierop aan. Misschien denken ze wel dat het cool was om de beelden te delen… laat hen weten dat dit niet zois en dat ze eigenlijk een strafbaar feit begaan.


• Meld het aan een leerkracht of CLB-medewerker die je vertrouwt.

#Cyberpesten
#Nudes
#Online reputatie
#Portretrecht
#Sexting

Hier kunnen we kort over zijn. Je crush wilt nudes en jij hebt er (nog) geen zin in? Thanks but no thanks, vooral niet op ingaan! Je crush zal jouw wens moeten respecteren en niet omgekeerd! Probeer het eens met een grappige meme? En dringt de andere echt veel te hard aan, dan mag je gerust laten blijken dat het niet oké is om je onder druk te zetten. Dreigt de andere om de relatie te verbreken als jehet niet doet? Dat zegt veel over die persoon, niet? Misschien dan toch geen ideaal relatie-material? Enkele meme-voorbeelden:

Wil je zelf een eigen meme maken? Dat kan op www.memegenerator.net.

#Flirten
#Nudes
#Online reputatie
#Seksualiteit
#Sexting

Ok. Dit scenario lijkt rechtstreeks uit een horrorfilm te komen. Je had nooit durven denken dat het jou zou overkomen, maar tochis het gebeurd . Ook al lijkt het nu even het einde van de wereld, het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen!

Maar eerst… breath… besef dat je het slachtoffer bent van een misdrijf en jezelf nu met een schuldgevoel opzalen, gaat niet helpen. Jij hebt ook niets fout gedaan! Adem onder controle? Nu:

• Zoek steun en hou het discreet

Enkel en alleen door erover te praten met iemand die je vertrouwt gaan we hier iets aan kunnen veranderen. Aan wie denk je? Vertrouwenspersoon op school? Andere leerkracht of CLB-medewerker? Je ouders? Weet dat je ook altijd kan bellen of chatten met een medewerker van Child Focus. Vertel je probleem enkel aan mensen die je kan vertrouwen. Zo voorkom je dat nog meer mensen je foto gaan opzoeken. 

• We willen nu de beelden zoveel mogelijk offline krijgen;

• contacteer de persoon aan wie je de foto stuurde en vraag om de beelden te verwijderen. Is dat te moeilijk voor je, dan kan je dat ook door iemand anders laten vragen. Ken je de verspreider niet, contacteer dan de site of platform waar het beeld staat.


• als je merkt dat ze ook bij andere klas- of schoolgenoten terecht kwamen, kan je hen vragen om met de verdere verspreiding te stoppen als de beelden bij hen komen.

• Krijg je de beelden niet offline? Contacteer dan Child Focus. Wij kunnen je ongetwijfeld helpen !
 

• Pas je instellingen aan

• Het kan ook dat iemand inbrak in je profiel of telefoon en dat op die manier je foto’s gelekt zijn. Win je controle terug door alle wachtwoorden van jesociale media -accounts en e-mail te veranderen!

• Rapporteren kan je leren

• Alle sociale media bieden de mogelijkheid om foto’s die jij kwetsend of beledigend vindt, te rapporteren en zo te laten verwijderen.


• Vraag hulp

• Ben je minderjarig? Bel dan naar Child Focus via het nummer 116 000 of chat met ons via cybersquad.be. Wij kunnen ervoor zorgen dat de foto’s sneller offline worden gehaald. Je kan met ons ook praten over wat er gebeurd is. We zullen niet zonder jouw medeweten je ouders contacteren.

• Je kan eventueel ook naar de politie gaan. Als je minderjarig bent, dan brengen zij wel je ouders op de hoogte.

• Als volwassene kan je terecht bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) op hun gratis nummer 0800 12 800.

#Cyberpesten
#Nudes
#Online reputatie
#Sexting

1. Check even of jullie dit allebei willen

Voor je een nude van jezelf doorstuurt, check dan even of de ander die wel wil ontvangen. Veilig sexten betekent dat je dit allebei wil. Laat je ook niet onder druk zetten door je partner. Wil je niet? Dan moet je het niet doen. Stuur alleen pikante berichtjes met iemand die je vertrouwt.

2. Spreek af wat jullie gaan doen met de beelden

Wees je ervan bewust dat een relatiebreuk misschien toch tot vervelende situaties kan leiden. Spreek af wat je met de beelden gaat doen achteraf. Wissen of op een veilige plek bewaren? Praat er over!

2. Take it easy

Je hoeft niet meteen nudes te sturen. Begin bijvoorbeeld met pikante berichtjes. Of stuur eerst een foto in ondergoed. Dat kan zelfs sensueler zijn dan een naaktfoto.

3. Kom niet herkenbaar in beeld

Ook al vertrouw je de persoon waarmee je stuurt, het kan altijd dat iemand anders zijn of haar gsm in handen krijgt. Zorg dus dat je niet herkenbaar op foto’s of filmpjes staat. Neem foto’s zonder je hoofd, littekens, tattoos of moedervlekken. Let ook op de achtergrond. Is je kamer herkenbaar? Even wazig maken dan. De comdom app (https://comdomapp.be/) kan je daarbij helpen!

4. Stuur nooit een naaktfoto of naaktfilmpje van iemand anders door

Krijg je een sext? Stuur die dan niet door. Je krijgt zo’n foto in vertrouwen. Schaad dat vertrouwen niet. Ongevraagd naaktfoto’s van iemand verspreiden is trouwens strafbaar.

5. GEEN sexting met onbekenden

Doe niet aan sexting met mensen die je nog nooit offline hebt gezien. Je weet immers nooit zeker of je met een catfish of erger te maken hebt. Vraagt een onbekende jou om sexy beelden te delen? Doe het beter niet. Als je het toch beslist te doen: maak dan duidelijke afspraken en zorg dat je niet herkenbaar op de foto staat. Spreek zeker ook nooit alleen af met iemand onbekend. Je weet immers maar nooit of die persoon slechte bedoelingen heeft. Wil je afspreken, doet dit dan op een veilige, openbare plek. Neem een vriend(in) mee of breng andere mensen op de hoogte van je afspraak.

#Nudes
#Portretrecht
#Seksualiteit
#Sexting