This search form (with id 1) does not exist!
Search
Generic filters

Never Alone
Together Online

Search
Generic filters

NEVER ALONE.
TOGETHER ONLINE

never alone

Hier vind je de laatste forumberichten, reageer ook!

JE BENT NIET ALLEEN. ONTDEK ANDERE VERHALEN VAN LOTGENOTEN

How to stay safe online

  • Zoek steun bij mensen uit je omgeving: vrienden, familie, je lief of klasgenoten.

    • Je kan je probleem met hen bespreken. Zij kunnen je ondersteunen om hiermee om te gaan.
    • Je kan met hen oefenen hoe je denkt te gaan reageren op de persoon die je lastigvalt. Zo ben je voorbereid en kom je op het moment zelf meer zelfverzekerd over.
    • Je kan ook de afspraak maken dat de mensen uit je omgeving zullen tussenkomen mocht er zich opnieuw een vervelende situatie voordoen.

#online veiligheid
#seksualiteit
#flirten
#seksuele intimidatie

Heb je sociale media? Dan heb je ze ongetwijfeld al zien passeren: online uitdagingen. Iedereen, kinderen, jongeren èn volwassenen laten zich graag uitdagen om een challenge aan te gaan.

Hoe werkt het? Je daagt elkaar uit om grappige en/of uitdagende dingen te doen. Dat kan van alles zijn. Je propt zo veel mogelijk druiven in je mond of je neemt een hap kaneel. Of even lekker baden in ijswater. Je maakt er een filmpje van en zet het online. Heel wat challenges zijn leuk en ludiek, sommige houden al wat meer risico in en andere zijn ronduit gevaarlijk. Soms zelfs levensgevaarlijk. Daarom is belangrijk om toch even stil te staan bij de mogelijke risico’s vooraleer je de smartphone boven haalt.

#privacy
#online reputatie

Cyberpesten kan veel vormen aannemen: pestwebsites, gehackte of valse profielen, bedreigingen via sms, beledigende foto’s doorsturen en het is vaak moeilijk om er gepast op te reageren.

Aan sexting doen, nudes versturen of ‘sexten’… één pot nat. Het gaat dus eigenlijk om het delen van seksueel geladen berichtjes, foto’s of video’s. Hieronder vallen dus:

• Opwindende tekstberichtjes uitwisselen, waarbij elkaars seksuele fantasie geprikkeld wordt via woorden
• Nudes (foto’s) of filmpjes van jezelf versturen
• Videochatten: live een erotisch moment met iemand anders delen

#seksualiteit
#online liefde
#grooming
#seksuele intimidatie

Je hoeft nu ook niet paranoia te worden… je kan online inderdaad vaak contact leggen met gelijkgestemden. Maar wees je altijd bewust van het volgende: groomers zijn sluwe mensen. In het begin houden ze de gesprekken meestal heel onschuldig. Ze polsen bijvoorbeeld naar je favoriete games of andere interesses. Zo proberen ze je vertrouwen te winnen en een vertrouwensband op te bouwen. Ze doen zich dus voor als een betrouwbare vriend. Maar eigenlijk weten ze dat je je niet goed voelt of onzeker bent. Daar maken ze misbruik van.

Dan krijgen de gesprekken een seksueel tintje. De groomer stelt je heel gerichte vragen over je relaties en seksuele ervaringen of geeft je seksueel advies. Daarna gaat de groomer nóg een stapje verder. Hij/zij vraagt je dan bijvoorbeeld om naaktfoto’s te sturen of seksuele dingen te doen voor de webcam.

#seksualiteit
#online liefde
#grooming
#seksuele intimidatie

HELP

Indien nodig kan je ook met een professionele coach praten via chat. Minstens 1 keer per week staat deze rechtstreekse lijn open. Bekijk de uren door op de onderstaande knop te klikken.

join de
Cybersquad!

Registreer je op en word lid van onze community. Als je je registreert, krijg je ook een dashboard met daarop al je activiteiten, jouw meldingen en je berichten. Zo kan je heel makkelijk anderen helpen. Heb je geen zin om je te registeren? Geen probleem ! Je kan ook volledig anoniem op CyberSquad rondhangen en je vragen stellen of die van anderen beantwoorden. Aan jou de keuze.

Word, net als zij, lid van de CyberSquad en help anderen

Follow CyberSquad sur

Een initiatief van

met de steun van