Thema's
Sexting
Aan sexting doen, nudes versturen of ‘sexten’… één pot nat. Het gaat dus eigenlijk om het delen van seksueel geladen berichtjes, foto’s of video’s. Hieronder vallen dus:
• Opwindende tekstberichtjes uitwisselen, waarbij elkaars seksuele fantasie geprikkeld wordt via woorden
• Nudes (foto’s) of filmpjes van jezelf versturen
• Videochatten: live een erotisch moment met iemand anders delen
Online je seksualiteit verkennen met iemand anders kan erg opwindend en spannend zijn. En daar is ook helemaal niets mis mee, zolang er uiteraard aan een paar voorwaarden voldaan is. In volgende gevallen is sexting sowieso een slecht idee. Wanneer:
• je er eigenlijk geen zin in hebt
• de andere je onder druk probeert te zetten
• iemand maar blijft smeken om nudes
• je de ontvanger eigenlijk niet 100% vertrouwt
• je de andere persoon nog nooit offline hebt gezien, en je dus niet 100% zeker kan zijn of je met een catfish of erger te maken hebt
Het is dus super belangrijk dat je eerst dit lijstje afgaat vooraleer je er aan begint. Want wanneer sexting misloopt, loopt het ernstig mis. Je nudes kunnen zonder jouw toestemming verder verspreid worden met alle ernstige gevolgen vandien. Daarom is het altijd belangrijk om goed in te schatten of die andere persoon écht te vertrouwen valt. Je wilt namelijk niet dat je nudes ooit in handen komen van mensen waar de beelden nooit voor bedoeld waren. Stel je voor…
Long story short: sexting, niets mis mee! Maar denk goed na over met wie je het doet. En ben je de ontvanger van een sext? Super leuk, iemand geeft je een intiem cadeau. HOU HET DUS INTIEM, EN STUUR DIT NOOIT, NOOIT, NOOIT door. Anders krijg je met de Squad te maken:)
1. Check even of jullie dit allebei willen
Voor je een nude van jezelf doorstuurt, check dan even of de ander die wel wil ontvangen. Veilig sexten betekent dat je dit allebei wil. Laat je ook niet onder druk zetten door je partner. Wil je niet? Dan moet je het niet doen. Stuur alleen pikante berichtjes met iemand die je vertrouwt.
2. Spreek af wat jullie gaan doen met de beelden
Wees je ervan bewust dat een relatiebreuk misschien toch tot vervelende situaties kan leiden. Spreek af wat je met de beelden gaat doen achteraf. Wissen of op een veilige plek bewaren? Praat er over!
2. Take it easy
Je hoeft niet meteen nudes te sturen. Begin bijvoorbeeld met pikante berichtjes. Of stuur eerst een foto in ondergoed. Dat kan zelfs sensueler zijn dan een naaktfoto.
3. Kom niet herkenbaar in beeld
Ook al vertrouw je de persoon waarmee je stuurt, het kan altijd dat iemand anders zijn of haar gsm in handen krijgt. Zorg dus dat je niet herkenbaar op foto’s of filmpjes staat. Neem foto’s zonder je hoofd, littekens, tattoos of moedervlekken. Let ook op de achtergrond. Is je kamer herkenbaar? Even wazig maken dan. De comdom app (https://comdomapp.be/) kan je daarbij helpen!
4. Stuur nooit een naaktfoto of naaktfilmpje van iemand anders door
Krijg je een sext? Stuur die dan niet door. Je krijgt zo’n foto in vertrouwen. Schaad dat vertrouwen niet. Ongevraagd naaktfoto’s van iemand verspreiden is trouwens strafbaar.
5. GEEN sexting met onbekenden
Doe niet aan sexting met mensen die je nog nooit offline hebt gezien. Je weet immers nooit zeker of je met een catfish of erger te maken hebt. Vraagt een onbekende jou om sexy beelden te delen? Doe het beter niet. Als je het toch beslist te doen: maak dan duidelijke afspraken en zorg dat je niet herkenbaar op de foto staat. Spreek zeker ook nooit alleen af met iemand onbekend. Je weet immers maar nooit of die persoon slechte bedoelingen heeft. Wil je afspreken, doet dit dan op een veilige, openbare plek. Neem een vriend(in) mee of breng andere mensen op de hoogte van je afspraak.
Ok. Dit scenario lijkt rechtstreeks uit een horrorfilm te komen. Je had nooit durven denken dat het jou zou overkomen, maar tochis het gebeurd . Ook al lijkt het nu even het einde van de wereld, het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen!
Maar eerst… breath… besef dat je het slachtoffer bent van een misdrijf en jezelf nu met een schuldgevoel opzalen, gaat niet helpen. Jij hebt ook niets fout gedaan! Adem onder controle? Nu:
• Zoek steun en hou het discreet
Enkel en alleen door erover te praten met iemand die je vertrouwt gaan we hier iets aan kunnen veranderen. Aan wie denk je? Vertrouwenspersoon op school? Andere leerkracht of CLB-medewerker? Je ouders? Weet dat je ook altijd kan bellen of chatten met een medewerker van Child Focus. Vertel je probleem enkel aan mensen die je kan vertrouwen. Zo voorkom je dat nog meer mensen je foto gaan opzoeken.
• We willen nu de beelden zoveel mogelijk offline krijgen;
• contacteer de persoon aan wie je de foto stuurde en vraag om de beelden te verwijderen. Is dat te moeilijk voor je, dan kan je dat ook door iemand anders laten vragen. Ken je de verspreider niet, contacteer dan de site of platform waar het beeld staat.
• als je merkt dat ze ook bij andere klas- of schoolgenoten terecht kwamen, kan je hen vragen om met de verdere verspreiding te stoppen als de beelden bij hen komen.
• Krijg je de beelden niet offline? Contacteer dan Child Focus. Wij kunnen je ongetwijfeld helpen !
• Pas je instellingen aan
• Het kan ook dat iemand inbrak in je profiel of telefoon en dat op die manier je foto’s gelekt zijn. Win je controle terug door alle wachtwoorden van jesociale media -accounts en e-mail te veranderen!
• Rapporteren kan je leren
• Alle sociale media bieden de mogelijkheid om foto’s die jij kwetsend of beledigend vindt, te rapporteren en zo te laten verwijderen.
• Vraag hulp
• Ben je minderjarig? Bel dan naar Child Focus via het nummer 116 000 of chat met ons via cybersquad.be. Wij kunnen ervoor zorgen dat de foto’s sneller offline worden gehaald. Je kan met ons ook praten over wat er gebeurd is. We zullen niet zonder jouw medeweten je ouders contacteren.
• Je kan eventueel ook naar de politie gaan. Als je minderjarig bent, dan brengen zij wel je ouders op de hoogte.
• Als volwassene kan je terecht bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) op hun gratis nummer 0800 12 800.
Hier kunnen we kort over zijn. Je crush wilt nudes en jij hebt er (nog) geen zin in? Thanks but no thanks, vooral niet op ingaan! Je crush zal jouw wens moeten respecteren en niet omgekeerd! Probeer het eens met een grappige meme? En dringt de andere echt veel te hard aan, dan mag je gerust laten blijken dat het niet oké is om je onder druk te zetten. Dreigt de andere om de relatie te verbreken als jehet niet doet? Dat zegt veel over die persoon, niet? Misschien dan toch geen ideaal relatie-material? Enkele meme-voorbeelden:
Wil je zelf een eigen meme maken? Dat kan op www.memegenerator.net.
Super cool dat je op deze link hebt geklikt. Je bent jong en je wilt wat en online je seksualiteit beleven is super fijn, maar je wilt ook geen asshole zijn. Het is belangrijk om niet voorop te lopen op de feiten en je buikgevoel te volgen als je graag nudes van iemand wilt krijgen.
• Vragen staat vrij, maar vraag nooit nudes aan iemand die laat blijken daar geen zin in te hebben. Je voelt al snel aan in een gesprek of het de juiste kan uitgaat, toch?
• Uit het niets een foto van je geslachtsdelen sturen naar iemand in de hoop er zo eentje terug te krijgen? Van welke slechte film heb je dat idee gehaald? De kans dat dit werkt is onbestaande en eigenlijk maak je je op dat moment schuldig aan seksuele intimidatie wanneer je niet zeker bent dat de andere dat eigenlijk wel wou zien. Niet doen dus!
Begin dus altijd met woorden. En gaat het gesprek de goede richting uit? Dan kan je’t inderdaad gewoon vragen. Maar, en dit is heel belangrijk… respecteer een nee. Nee is namelijk… nee! Zegt de andere ja? Wat doe je hier dan nog? Veel plezier!
Oké. Dit is verschrikkelijk voor jeklasgenoot. Er zijn verschillende dingen die jij kan doen .
• NIET VERDER DOORSTUREN! Het is strafbaar om zonder toestemming naaktfoto’s of naaktvideo’s van iemand anders te verspreiden. Het maakt niet uit of je de foto’s van die persoon zelf kreeg of via iemand anders. Als je ze deelt, ben je strafbaar. Je kan tot 5 jaar gevangenisstraf krijgen en tot 20.000 euro boete.
• Toon begrip voor het slachtoffer. Je kan je waarschijnlijk wel inbeelden hoe je klasgenoot zich nu voelt. Gewoon een luisterend oor zijn kan al veel betekenen, duslaat gerust blijken dat je er bent!
• Ken je de daders? Spreek hen hierop aan. Misschien denken ze wel dat het cool was om de beelden te delen… laat hen weten dat dit niet zois en dat ze eigenlijk een strafbaar feit begaan.
• Meld het aan een leerkracht of CLB-medewerker die je vertrouwt.