Thema's

Sexting

Aan sexting doen, nudes versturen of ‘sexten’… één pot nat. Het gaat dus eigenlijk om het delen van seksueel geladen berichtjes, foto’s of video’s. Hieronder vallen dus:

• Opwindende tekstberichtjes uitwisselen, waarbij elkaars seksuele fantasie geprikkeld wordt via woorden
• Nudes (foto’s) of filmpjes van jezelf versturen
• Videochatten: live een erotisch moment met iemand anders delen

#seksualiteit
#online liefde
#sexting
#nudes

Online je seksualiteit verkennen met iemand anders kan erg opwindend en spannend zijn. En daar is ook helemaal niets mis mee, zolang er uiteraard aan een paar voorwaarden voldaan is. In volgende gevallen is sexting sowieso een slecht idee. Wanneer:

• je er eigenlijk geen zin in hebt
• de andere je onder druk probeert te zetten
• iemand maar blijft smeken om nudes
• je de ontvanger eigenlijk niet 100% vertrouwt
• je de andere persoon nog nooit offline hebt gezien, en je dus niet 100% zeker kan zijn of je met een catfish of erger te maken hebt

Het is dus super belangrijk dat je eerst dit lijstje afgaat vooraleer je er aan begint. Want wanneer sexting misloopt, loopt het ernstig mis. Je nudes kunnen zonder jouw toestemming verder verspreid worden met alle ernstige gevolgen vandien. Daarom is het altijd belangrijk om goed in te schatten of die andere persoon écht te vertrouwen valt. Je wilt namelijk niet dat je nudes ooit in handen komen van mensen waar de beelden nooit voor bedoeld waren. Stel je voor…

Long story short: sexting, niets mis mee! Maar denk goed na over met wie je het doet. En ben je de ontvanger van een sext? Super leuk, iemand geeft je een intiem cadeau. HOU HET DUS INTIEM, EN STUUR DIT NOOIT, NOOIT, NOOIT door. Anders krijg je met de Squad te maken:)

#seksualiteit
#online liefde
#sexting
#nudes

1. Check even of jullie dit allebei willen

Voor je een nude van jezelf doorstuurt, check dan even of de ander die wel wil ontvangen. Veilig sexten betekent dat je dit allebei wil. Laat je ook niet onder druk zetten door je partner. Wil je niet? Dan moet je het niet doen. Stuur alleen pikante berichtjes met iemand die je vertrouwt.

2. Spreek af wat jullie gaan doen met de beelden

Wees je ervan bewust dat een relatiebreuk misschien toch tot vervelende situaties kan leiden. Spreek af wat je met de beelden gaat doen achteraf. Wissen of op een veilige plek bewaren? Praat er over!

2. Take it easy

Je hoeft niet meteen nudes te sturen. Begin bijvoorbeeld met pikante berichtjes. Of stuur eerst een foto in ondergoed. Dat kan zelfs sensueler zijn dan een naaktfoto.

3. Kom niet herkenbaar in beeld

Ook al vertrouw je de persoon waarmee je stuurt, het kan altijd dat iemand anders zijn of haar gsm in handen krijgt. Zorg dus dat je niet herkenbaar op foto’s of filmpjes staat. Neem foto’s zonder je hoofd, littekens, tattoos of moedervlekken. Let ook op de achtergrond. Is je kamer herkenbaar? Even wazig maken dan. De comdom app (https://comdomapp.be/) kan je daarbij helpen!

4. Stuur nooit een naaktfoto of naaktfilmpje van iemand anders door

Krijg je een sext? Stuur die dan niet door. Je krijgt zo’n foto in vertrouwen. Schaad dat vertrouwen niet. Ongevraagd naaktfoto’s van iemand verspreiden is trouwens strafbaar.

5. GEEN sexting met onbekenden

Doe niet aan sexting met mensen die je nog nooit offline hebt gezien. Je weet immers nooit zeker of je met een catfish of erger te maken hebt. Vraagt een onbekende jou om sexy beelden te delen? Doe het beter niet. Als je het toch beslist te doen: maak dan duidelijke afspraken en zorg dat je niet herkenbaar op de foto staat. Spreek zeker ook nooit alleen af met iemand onbekend. Je weet immers maar nooit of die persoon slechte bedoelingen heeft. Wil je afspreken, doet dit dan op een veilige, openbare plek. Neem een vriend(in) mee of breng andere mensen op de hoogte van je afspraak.

#seksualiteit
#sexting
#nudes
#portretrecht

Ok. Dit scenario lijkt rechtstreeks uit een horrorfilm te komen. Je had nooit durven denken dat het jou zou overkomen, maar tochis het gebeurd . Ook al lijkt het nu even het einde van de wereld, het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen!

Maar eerst… breath… besef dat je het slachtoffer bent van een misdrijf en jezelf nu met een schuldgevoel opzalen, gaat niet helpen. Jij hebt ook niets fout gedaan! Adem onder controle? Nu:

• Zoek steun en hou het discreet

Enkel en alleen door erover te praten met iemand die je vertrouwt gaan we hier iets aan kunnen veranderen. Aan wie denk je? Vertrouwenspersoon op school? Andere leerkracht of CLB-medewerker? Je ouders? Weet dat je ook altijd kan bellen of chatten met een medewerker van Child Focus. Vertel je probleem enkel aan mensen die je kan vertrouwen. Zo voorkom je dat nog meer mensen je foto gaan opzoeken. 

• We willen nu de beelden zoveel mogelijk offline krijgen;

• contacteer de persoon aan wie je de foto stuurde en vraag om de beelden te verwijderen. Is dat te moeilijk voor je, dan kan je dat ook door iemand anders laten vragen. Ken je de verspreider niet, contacteer dan de site of platform waar het beeld staat.


• als je merkt dat ze ook bij andere klas- of schoolgenoten terecht kwamen, kan je hen vragen om met de verdere verspreiding te stoppen als de beelden bij hen komen.

• Krijg je de beelden niet offline? Contacteer dan Child Focus. Wij kunnen je ongetwijfeld helpen !
 

• Pas je instellingen aan

• Het kan ook dat iemand inbrak in je profiel of telefoon en dat op die manier je foto’s gelekt zijn. Win je controle terug door alle wachtwoorden van jesociale media -accounts en e-mail te veranderen!

• Rapporteren kan je leren

• Alle sociale media bieden de mogelijkheid om foto’s die jij kwetsend of beledigend vindt, te rapporteren en zo te laten verwijderen.


• Vraag hulp

• Ben je minderjarig? Bel dan naar Child Focus via het nummer 116 000 of chat met ons via cybersquad.be. Wij kunnen ervoor zorgen dat de foto’s sneller offline worden gehaald. Je kan met ons ook praten over wat er gebeurd is. We zullen niet zonder jouw medeweten je ouders contacteren.

• Je kan eventueel ook naar de politie gaan. Als je minderjarig bent, dan brengen zij wel je ouders op de hoogte.

• Als volwassene kan je terecht bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) op hun gratis nummer 0800 12 800.


#sexting
#nudes
#online reputatie
#cyberpesten

Hier kunnen we kort over zijn. Je crush wilt nudes en jij hebt er (nog) geen zin in? Thanks but no thanks, vooral niet op ingaan! Je crush zal jouw wens moeten respecteren en niet omgekeerd! Probeer het eens met een grappige meme? En dringt de andere echt veel te hard aan, dan mag je gerust laten blijken dat het niet oké is om je onder druk te zetten. Dreigt de andere om de relatie te verbreken als jehet niet doet? Dat zegt veel over die persoon, niet? Misschien dan toch geen ideaal relatie-material? Enkele meme-voorbeelden:

Wil je zelf een eigen meme maken? Dat kan op www.memegenerator.net.

#seksualiteit
#sexting
#nudes
#online reputatie
#flirten

Super cool dat je op deze link hebt geklikt. Je bent jong en je wilt wat en online je seksualiteit beleven is super fijn, maar je wilt ook geen asshole zijn. Het is belangrijk om niet voorop te lopen op de feiten en je buikgevoel te volgen als je graag nudes van iemand wilt krijgen.

• Vragen staat vrij, maar vraag nooit nudes aan iemand die laat blijken daar geen zin in te hebben. Je voelt al snel aan in een gesprek of het de juiste kan uitgaat, toch?

• Uit het niets een foto van je geslachtsdelen sturen naar iemand in de hoop er zo eentje terug te krijgen? Van welke slechte film heb je dat idee gehaald? De kans dat dit werkt is onbestaande en eigenlijk maak je je op dat moment schuldig aan seksuele intimidatie wanneer je niet zeker bent dat de andere dat eigenlijk wel wou zien. Niet doen dus!

Begin dus altijd met woorden. En gaat het gesprek de goede richting uit? Dan kan je’t inderdaad gewoon vragen. Maar, en dit is heel belangrijk… respecteer een nee. Nee is namelijk… nee! Zegt de andere ja? Wat doe je hier dan nog? Veel plezier!

#seksualiteit
#sexting
#nudes
#online liefde
#flirten

Oké. Dit is verschrikkelijk voor jeklasgenoot. Er zijn verschillende dingen die jij kan doen .

• NIET VERDER DOORSTUREN! Het is strafbaar om zonder toestemming naaktfoto’s of naaktvideo’s van iemand anders te verspreiden. Het maakt niet uit of je de foto’s van die persoon zelf kreeg of via iemand anders. Als je ze deelt, ben je strafbaar. Je kan tot 5 jaar gevangenisstraf krijgen en tot 20.000 euro boete.


• Toon begrip voor het slachtoffer. Je kan je waarschijnlijk wel inbeelden hoe je klasgenoot zich nu voelt. Gewoon een luisterend oor zijn kan al veel betekenen, duslaat gerust blijken dat je er bent! 


• Ken je de daders? Spreek hen hierop aan. Misschien denken ze wel dat het cool was om de beelden te delen… laat hen weten dat dit niet zois en dat ze eigenlijk een strafbaar feit begaan.


• Meld het aan een leerkracht of CLB-medewerker die je vertrouwt.


#sexting
#nudes
#online reputatie
#cyberpesten
#portretrecht

SEXTORTION

Sextortion is een samentrekking van twee engelse woorden: sexual extortion, ofwel seksuele afpersing. Bij sextortion wordt iemand via het internet overtuigd om intieme beelden van zichzelf door te sturen, waarna de afpersers dreigen de beelden te verspreiden als het slachtoffer niet met geld over de brug komt. Sextortion is strafbaar, omdat het zowel afpersing als oplichting is.

Zonder sexting geen sextortion. De slachtoffers leven eerst in de veronderstelling dat ze online bevriend zijn geraakt met een leeftijdgenoot… maar in werkelijkheid gaat het vaak om criminelen, vaak uit het buitenland. Je raakt bijvoorbeeld via Instagram bevriend met eenzogezegde leeftijdgenoot. Na verloop van tijd krijgen de gesprekken nogal een seksuele wending en overhaalt het nieuwe vriendinnetje of vriendje je om intieme beelden van jezelf door te sturen. Maar later komt dan de aap uit de mouw en krijg je het bericht dat de beelden openbaar zullen worden gemaakt als er niet snel geld wordt overgeschreven via bitcoin of Western Union. Soms willen de afpersers geen geld, maar nog meer intieme beelden voor hun verzameling.

#seksualiteit
#sextortion
#nudes
#flirten
#internetfraude

‘Iemand dreigt mijn nudes of masturbatiefilmpje door te sturen of online te zetten’. Dit wordt sextortion genoemd, Engels voor seksuele afpersing. Je bent niet de enige die dit meemaakt, maar het is wel heel vervelend.

Sextortion is allesbehalve oké, en bovendien ook strafbaar. Het is belangrijk om te beseffen dat het niet jouw schuld is.

Dit zijn de dingen die je kan doen als jij wordt afgeperst:

1. Ga er niet op in

Ga niet in op de bedreigingen en doe NIET wat gevraagd wordt. Wanneer je geld overmaakt, zalhet chanteren niet stoppen, integendeel.

2. Verzamel bewijs

Vooraleer we gaan blokkeren, is het belangrijk om screenshots te nemen. Zo hebben we bewijs om later mee aan de slag te gaan.

3. Blokkeer!

Blokkeer de persoon die je chanteert en verwijder hem/haar uit je contactenlijst zodat je niet meer gecontacteerd kan worden. En voor de toekomst: zorg ervoor dat je niet door onbekenden gecontacteerd kan worden door je privacy-instellingen aan te passen!

4. Meld het!

Sextortion is strafbaar, dus verzamel je bewijs en ga ermee naar de politie. Ook kan je altijd Child Focus bereiken op het nummer 116000 of chat met ons, hierop cybersquad.be.

5. Spreken is goud!

Het is oh-zo-belangrijk om een volwassen persoon die je kan vertrouwen hierover aan te spreken. Enkel door te praten kunnen we ervoor zorgen dat er iets gebeurt aan deze nare situatie.

#sextortion
#nudes
#seksuele intimidatie
#internetfraude

NEEN ! Blijf in de eerste plaats kalm. Besef dat wanneer de afpersers om geld vragen, dat geld ook hun enige drijfveer is. Het is vooral belangrijk om te weten dat de afpersers waarschijnlijk nietvan plan zijn de beelden of foto’s ook echt te verspreiden. Als ze het geld niet krijgen, zoeken ze vaak snel een ander slachtoffer. Bovendien is er, als je toch zou betalen, geen enkele garantie dat het chanteren hiermee stopt. Mogelijk volgt hierop gewoon een vraag naar nog méér geld.Niet betalen is dus de boodschap !

#sextortion
#nudes
#seksuele intimidatie
#internetfraude

Het antwoord is eigenlijk… alledrie! Maar de volgorde is belangrijk. Op het moment dat iemand afgeperst wordt, is paniek een heel logische reactie. Maar uit paniek meteen gaan betalen of de gesprekken deleten is niet de beste reactie… want zo geef je de afpersers vrij spel!

Vooraleer je blokkeert, is het belangrijk om screenshots te nemen. Zo heb je bewijs om later mee aan de slag te gaan.

Blokkeer de persoon die je chanteert en verwijder hem/haar uit je contactenlijst zodat je niet meer gecontacteerd kan worden. En voor de toekomst: zorg er voor dat je niet door onbekenden gecontacteerd kan worden door je privacy-instellingen aan te passen!

Sextortion is strafbaar, dus verzamel je bewijs en ga ermee naar de politie. Je kan ook altijd Child Focus contacteren om je hierbij te helpen!

#sextortion
#nudes
#seksuele intimidatie
#internetfraude
#cyberpesten

• De 10-minuten regel – Voeg enkel mensen toe op social media waarmee je offline al minstens tien minuten hebt gepraat. Je weet immers nooit of het echt om de persoon op de profielfoto gaat.


De like van iemand die je niet kent, is niets waard – Dus dubbelcheck toch maar snel even die privacy-instellingen en zet je profielen op privé!


Gebruik een neutrale gebruikersnaam – Hoe grappig Kevsterke69 of B00BIES007 ook moge zijn voor jou, je trekt er ongewenst heel wat aandacht mee. Let daarmee op


In het spel, over het spel! Voor de gamers onder jullie, deel niet zomaar persoonlijke info met andere gamers die je niet kent. Ook hier weet je immers nooit echt wat de bedoelingen van de andere zijn. Overleg dus gerust strategieën en game-tactics, maar praat alleen met andere gamers over het spel en liefst ook alleen de chatfunctie van het spel zelf. 


Leer hoe je fake profielen herkent op Insta of TikTok. Vanessa120394904 is waarschijnlijk niet echt. 


Volwassen vertrouwenspersoon. Voel je je ergens ongemakkelijk bij online? Heb je het gevoel dat iemand je pusht om beelden te delen die je eigenlijk niet wil delen? Praat erover met een volwassen vertrouwenspersoon.

#sextortion
#nudes
#seksuele intimidatie
#internetfraude
#cyberpesten

Bij de sextortion scam ontvang je een mail waarin afpersers beweren dat ze je computer hebben gehackt en intieme beelden van je hebben gemaakt wanneer je naar porno keek. De afpersers dreigen ermee om de beelden te verspreiden op het internet tenzij je een bedrag betaalt. Ze proberen druk uit te oefenen door te vragen om dit snel te doen. Vaak vragen ze om een bedrag in Bitcoins over te maken. Ook dat is verdacht. Bij de sextortion scam gaat het om bluf: de afpersers hebben geen beelden van jou.



Om het slachtoffer te doen geloven dat zijn / haar computer is gehackt gebruiken de afpersers een aantal technieken:

• Soms vermelden ze in de sextortion scam een oud wachtwoord dat ze op het internet hebben gevonden. Door datalekken circuleren mailadressen met wachtwoorden op het internet. Het is daarom belangrijk regelmatig je wachtwoorden te veranderen. Lees hier meer over veilige wachtwoorden.


• Een andere methode is het spoofen van je mailadres. Hierdoor lijkt het dat je een mail van je eigen mailadres ontvangt, waardoor je zou kunnen denken dat de afpersers toegang hebben tot je mailbox. Dat is niet zo. Meer informatie over spoofen vind je op onze pagina spoofing: je eigen adres als afzender.

Je kreeg zelf een dergelijk bericht ? Geen paniek.

• Heb je geen intieme beelden van jezelf gedeeld met anderen, dan bluft de afperser. Hij of zij kan geen beelden van je hebben.


• Markeer het bericht als SPAM of ongewenst. Blokkeer de afzender.


• Ga niet in op de vraag om een som geld te betalen en dien een klacht in bij de politie.


• Antwoord niet op de e-mail en verwijder hem gewoon.

Je kreeg een bericht en reageerde er op. Wat nu?

• Markeer het bericht als SPAM of ongewenst. Blokkeer de afzender.


• In sommige sextortion scam e-mails vermeldt de afzender jouw (oud) wachtwoord. Heb je bevestigd dat dit correct is ? We raden je aan om onmiddellijk de wachtwoorden van al jeaccounts aan te passen naar een sterk wachtwoord dat ook uniek is per account. Lees alle tips over het gebruik van wachtwoorden. 


• Heb je betaald ? Dien een klacht in bij de politie.

#sextortion
#nudes
#seksuele intimidatie
#internetfraude
#cyberpesten

GROOMING

Grooming is het proces waarbij een volwassene een minderjarige benadert en manipuleert met het oog op seksueel contact. Groomers gaan hierbij doorgaans zeer manipulatief te werk en nemen zorgvuldig de tijd om het vertrouwen te winnen en een band op te bouwen. Geleidelijk aan wordt er zo aangezet tot seksuele handelingen. Groomers winnen het vertrouwen door de begrijpende volwassen vriend te spelen en complimentjes te geven. Zo proberen ze slachtoffers uit de kleren te praten.

Grooming kan zowel online (vb. via webcam, chatberichten, mail) als offline (via een fysieke ontmoeting) tot seksueel misbruik misbruik leiden.

#grooming
#seksualiteit
#seksuele intimidatie

Je hoeft nu ook niet paranoia te worden… je kan online inderdaad vaak contact leggen met gelijkgestemden. Maar wees je altijd bewust van het volgende: groomers zijn sluwe mensen. In het begin houden ze de gesprekken meestal heel onschuldig. Ze polsen bijvoorbeeld naar je favoriete games of andere interesses. Zo proberen ze je vertrouwen te winnen en een vertrouwensband op te bouwen. Ze doen zich dus voor als een betrouwbare vriend. Maar eigenlijk weten ze dat je je niet goed voelt of onzeker bent. Daar maken ze misbruik van.

Dan krijgen de gesprekken een seksueel tintje. De groomer stelt je heel gerichte vragen over je relaties en seksuele ervaringen of geeft je seksueel advies. Daarna gaat de groomer nóg een stapje verder. Hij/zij vraagt je dan bijvoorbeeld om naaktfoto’s te sturen of seksuele dingen te doen voor de webcam.

#grooming
#seksualiteit
#seksuele intimidatie
#online-liefde

Eigenlijk is het simpel. Doe nooit iets waar je je niet comfortabel bij voelt. Heb je het gevoel dat je gepushed wordt,of twijfel je aan de intenties van iemand? Praat er asap over met een volwassene die je vertrouwt.

Enkele tips om grooming te voorkomen:
• De 10-minuten regel – Voeg enkel mensen toe op social media waarmee je offline al minstens tien minuten hebt gepraat. Je weet immers nooit of het echt om de persoon op de profielfoto gaat.

• Spreek dus ook niet alleen af met mensen af die je enkel online kent. Wil je toch iemand ontmoeten? Verwittig een vriend of vertrouwenspersoon en spreek af op een drukke plaats, bij daglicht! Beter voorkomen dan genezen!


• Als iemand zich voordoet als een vriend en je twijfelt? Stel dan een vraag die alleen die vriend kan beantwoorden.


• In het spel, over het spel! Voor de gamers onder jullie, deel niet zomaar persoonlijke info met andere gamers die je niet kent. Ook hier weet je immers nooit echt wat de bedoelingen van de andere zijn. Overleg dus gerust strategieën en game-tactics, maar praat alleen met andere gamers over het spel en liefst ook alleen de chatfunctie van het spel zelf. 


• Volwassen vertrouwenspersoon. Voel je je ergens ongemakkelijk bij online? Heb je het gevoel dat iemand je pusht om beelden te delen die je eigenlijk niet wil delen? Praat erover met een volwassen vertrouwenspersoon.


• Durf nee zeggen. Je bent NOOIT iemand iets verschuldigd.

#grooming
#seksualiteit
#seksuele intimidatie
#online liefde

Denk je dat je online vriend een groomer zou kunnen zijn? Enkele vragen die je je moet stellen:

• Lijkt het een fake profiel te zijn (weinig vrienden of interactie van anderen, recent aangemaakt, geen echte profielfoto,…)?
• Wil hij/zij jullie vriendschap geheimhouden?
• Wil hij/zij je telefoonnummer en adres achterhalen, bijvoorbeeld om je cadeaus te kunnen sturen?
• Blijft hij/zij aandringen op dingen die je eigenlijk niet wilt?
• Doet hij/zij zich voor als een fotograaf of modellenscout?

Is het antwoord op één of meerdere vragen ‘ja’, wees dan extra waakzaam. Het kan hier echt wel om een groomer gaan.

#grooming
#seksualiteit
#online-liefde

• Groomers zijn oude lelijke mannen met een bestelwagen

Lang niet altijd. Groomers kunnen ook jonge twintigers of dertigers zijn en aantrekkelijk. Groomers kunnen ook vrouwen zijn.

• De slachtoffers zijn het vaakst meisjes

Ook jongens worden het slachtoffer van online misbruik. De slachtoffers zijn vooral tieners die zich onzeker voelen en het gevoel hebben weinig steun te vinden in hunnabije omgeving. Dat staat dus los van geslacht en gender.

• Groomers liegen over hun leeftijd en zeggen altijd dat ze ongeveer jouw leeftijd hebben.

Sommigen doen dat, maar meestal weten de slachtoffers dat de daders volwassenen zijn.

• Het slachtoffer kent de dader niet

De dader kan ook een bekende zijn, zoals een familielid.

• Het misbruik begint pas als de dader zijn slachtoffer fysiek kan misbruiken

Het misbruik kan beginnen via internet. De dader kan naaktfoto’s van het slachtoffer verspreiden of dreigen dat te doen. Dat is ook misbruik en dus strafbaar!

• Er zitten geen groomers op game sites of tik-tok, da’s voor kinderen!

Groomers gaan net op zoek naar plekken waar veel minderjarigen zitten. Jammer genoeg kunnen ook medespelers op bepaalde games groomers zijn. Daarom is volgende regel zo belangrijk: “in het spel, over het spel!”.

#grooming
#online veiligheid

SEKSUELE INTIMIDATIE

Seksuele intimidatie is elke vorm van ongewenst seksueel gedrag online. Zo kan het om stalken of verbaal geweld gaan, bijvoorbeeld seksistische opmerkingen of intieme vragen over jeprivéleven, maar ook om het ontvangen van ongewenste seksuele beelden.

Bij online seksuele intimidatie wordt gebruik gemaakt van digitale kanalen en ontvang je ongewenste berichten, video’s, foto’s of beelden van seksuele aard.

‘Ongewenste intimiteiten’ is geen juridisch begrip. Sommige vormen ervan kunnen echter vallen onder strafbare seksuele feiten zoals bv. aanranding en seksisme.

Ongewenste intimiteiten kunnen zeer vervelend en onaangenaam zijn. Zeker als het herhaaldelijk gebeurt. Je gaat je er ongemakkelijk door voelen en het kan je een gevoel van onveiligheid geven.


#online veiligheid
#seksualiteit
#seksuele intimidatie

Een dickpic sturen zonder dat je gevraagd werd is NOOIT een goed idee. Zou je in het echte leven zomaar je geslachtsdelen naar boven halen om je crush te imponeren, nee toch? Waarom zou je dat dan in hemelsnaam wel online doen?

Ongewenste dickpics zijn een klassiek voorbeeld van online seksuele intimidatie. Misschien lijkt het niet zo voor jou, maar het kan enorm intimiderend aanvoelen om ongewenste seksuele beelden te krijgen.

Volgens Harvard-seksuoloog Justin Lehmiller zijn er voor mannen drie redenen om dick pics te sturen: aandacht, evolutie en exhibitionisme. Wat het ook is… onthou vooral het volgende: doe het niet, tenzij de andere persoon er om vraagt. Anders bega je echt wel een strafbaar feit. En die straffen zijn ook voor minderjarigen niet niks…

#online veiligheid
#seksualiteit
#seksuele intimidatie
#flirten

Uiteraard! Uit onderzoek blijkt dat 28% van de jongens al op een of andere manier slachtoffer is geweest van online seksuele intimidatie. Maar bij meisjes gaat het over maar liefst 91%.

Jongeren en meisjes lopen een groter risico om met online seksuele intimidatie te worden geconfronteerd. Internationale onderzoeken wijzen uitdat meisjes en vrouwen in vergelijking met jongens en mannen tot drie keer zo vaak het doelwit zijn van seksueel getinte en ongewenste toenadering.

Daarnaast wijzen verschillende onderzoeken uit dat jongeren die ‘offline’ het risico lopen op ongewenste seksuele toenadering, hier ook online vaker mee te maken zullen hebben.

#online veiligheid
#seksualiteit
#seksuele intimidatie

Negeren kan werken. Soms helpt dat en houdt de ander er vanzelf mee op. Maar dikwijls is het beter om heel duidelijk te maken dat je het gedrag vervelend vindt en dat de ander daarmee moet ophouden. Dan ben je assertief en dit geeft de kans aan de andere om iets te leren van de situatie.

Geef je grens aan

Wees duidelijk in je signalen. Als je dubbelzinnige signalen uitzendt, is het misschien niet duidelijk voor de ander dat je iets niet wil. Dit wilt uiteraard niet zeggen dat het jouw fout is, maar duidelijkheid is goed voor iedereen 🙂

Ga niet beargumenteren of je verontschuldigen. Het is echt oké om je grens aan te geven. Vindt de andere dat je aan het overdrijven bent, gaat hij of zij niet akkoord of wil hij / zij je van gedachten doen veranderen, herhaal dan gewoon je boodschap. Put je niet uit in details of verklaringen.

Verbreek alle online communicatie-kanalen indien nodig. Blokkeer sociale media-accounts, mailadressen en telefoonnummers van degene die je lastig valt als hij / zij hardnekkig blijft verder doen of je onveilig doet voelen.

#online veiligheid
#seksualiteit
#seksuele intimidatie
#flirten

  • Zoek steun bij mensen uit je omgeving: vrienden, familie, je lief of klasgenoten.

    • Je kan je probleem met hen bespreken. Zij kunnen je ondersteunen om hiermee om te gaan.
    • Je kan met hen oefenen hoe je denkt te gaan reageren op de persoon die je lastigvalt. Zo ben je voorbereid en kom je op het moment zelf meer zelfverzekerd over.
    • Je kan ook de afspraak maken dat de mensen uit je omgeving zullen tussenkomen mocht er zich opnieuw een vervelende situatie voordoen.

#online veiligheid
#seksualiteit
#seksuele intimidatie
#flirten

Te mooi

Heb je sociale media? Dan heb je ze ongetwijfeld al zien passeren: online uitdagingen. Iedereen, kinderen, jongeren èn volwassenen laten zich graag uitdagen om een challenge aan te gaan.

Hoe werkt het? Je daagt elkaar uit om grappige en/of uitdagende dingen te doen. Dat kan van alles zijn. Je propt zo veel mogelijk druiven in je mond of je neemt een hap kaneel. Of even lekker baden in ijswater. Je maakt er een filmpje van en zet het online. Heel wat challenges zijn leuk en ludiek, sommige houden al wat meer risico in en andere zijn ronduit gevaarlijk. Soms zelfs levensgevaarlijk. Daarom is belangrijk om toch even stil te staan bij de mogelijke risico’s vooraleer je de smartphone boven haalt.

#online veiligheid
#online challenges

Volg altijd je buikgevoel ! Vaak kan je zelf wel op basis van je buikgevoel inschatten of een bepaalde challenge grappig is of ronduit gevaarlijk. Zoals altijd geldt de regel: voel je je er niet comfortabel bij of voel je je onder druk gezet? Doe het dan niet, want je bent het duidelijk niet voor jezelf aan het doen.

• Denk altijd zelf na voordat je aan een challenge meedoet. Wat kunnen de gevolgen zijn?
• Als een challenge onschuldig en leuk is, kun je er veel plezier aan beleven. Enjoy!
• Als een challenge gevaarlijk is: doe het dan niet. Je zet je leven toch niet op het spel voor een stomme uitdaging die iedereen morgen weer vergeten is?
• Al lijkt het misschien moeilijk: als je het echt niet wilt, doe dan niet mee. Groepsdruk weerstaan is misschien wel de grootste challenge.
• Het lijkt alsof er niets kan gebeuren omdat je vrienden erbij zijn, maar ook dan kan er iets misgaan.
• Komen er andere mensen voor in je filmpje? Vraag dan toch eerst even of ze het oké vinden voor je het gaat delen online

#online veiligheid
#online challenges

Inluencer marketing is overal online. Als je even door Instagram, Tiktok of Snapchat scrollt, word je om de oren geslagen met leuke outfits, gezonde shakes, e-books, niet te missen events, … Noem maar op. Handig, want het brengt je vaak op leuke ideeën. En omgekeerd is het natuurlijk ook leuk om je vrienden of volgers te laten weten dat je iets superleuks gebruikt, doet of ontdekt. Maar het is wel belangrijk om te onthouden dat influencers die dingen aanprijzen dit niet altijd doen omdat ze er zo’n grote fan van zijn, maar soms ook omdat ze ervoor betaald worden. En dat moeten ze duidelijk maken.

Influencers hebben de keuze uit een aantal concrete termen om te gebruiken bij commerciële berichten, video’s of verhalen: ‘#reclame’, ‘#advertentie’ of ‘#publiciteit’. Soms zijn er daarover afspraken gemaakt met het bedrijf die dit vraagt (zoals aantal posts, hoeveel ze hiervoor betaald krijgen,…).Als dat niet allemaal zo netjes op papier staat maar de influencer wel iets gekregen heeft om het te kunnen aanprijzen, kunnen ze ook de hashtag ‘#gesponsord’ gebruiken.

Influencers moeten dus bij elk commercieel bericht dat ze posten, één van deze vier termen gebruiken in de hashtags. Daardoor weet jij meteen of het al dan niet om reclame gaat. Zo kan je makkelijker beslissen of je je favoriete influencer gelooft of toch maar wat kritischer blijft ten opzichte van de producten die ze aanraden.

Je hebt zeker via sociale media en influencers al gehoord over cryptomunten als Bitcoins. Overal zie je advertenties die je aanraden om te beleggen in cryptomunten omdat het dè ideale manier zou zijn om snel een smak geld te verdienen. Met één druk op de knop in de juiste app kan je aandelen of cryptomunten kopen of verkopen en er wordt gezegd dat je zeker de boot niet mag missen. Omdat er weinig toezicht is op deze cryptomunten kunnen ook jongeren hierin meestappen. Maar jammer genoeg lijkt het meestal te mooi om waar te zijn. De risico’s van investeren in crypto’s is groot, omdat de koersen van cryptomunten sterk schommelen. Daardoor is de kans dat je veel geld verliest heel groot. Bovendien gaat alles vaak heel anoniem en ben je dus ook erg vatbaar voor fraude en hacks. Zo melden steeds meer mensen dat ze opgelicht zijn. Jammer genoeg geldt ook hier… als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook.

Een andere manier om zogezegd snel online rijk te worden, zijn piramidespelen. Influencers hebben er wel eens de mond van vol of je krijgt via Instagram of Snapchat van iemand de vraag om mee te doen met een spel. Daarbij moet je zelf een beetje geld inleggen, van € 20 tot € 100 of meer. Hoe meer nieuwe deelnemers jij vindt en kan overtuigen om mee te doen, hoe minder je zelf moet betalen en sterker nog, je kan er dan zelf aan beginnen verdienen. Hoe meer nieuwe deelnemers je zou vinden, hoe meer geld je zelf krijgt. Maar dan moeten die nieuwe deelnemers wel ook op hun beurt nieuwe mensen aandragen. Piramidespelen zijn verboden omdat ze oneerlijk zijn: alleen deelnemers die vroeg in de piramide stappen, kunnen genoeg nieuwe deelnemers regelen. Deelnemers die later in het spel stappen, maken geen kans meer om geld te verdienen of verliezen vaak veel geld. Sommige malafide bedrijven bieden online zelfs trainingen aan die ervoor zouden zorgen dat je in deze spelen snel rijk wordt. Ze beloven je een luxeleventje als je training volgt bij hen, maar in werkelijkheid houden ze jongeren aan het lijntje. Het draait meer om het aanbrengen van nieuwe klanten dan om de training zelf.

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij personen valse berichten ontvangen om inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens te achterhalen. Ze sturen het slachtoffer een e-mail, sms, WhatsApp’je, berichtje via Facebook Messenger of Instagram etc….  Vooral de traditionele phishingberichten worden vaak herhaald. Denk aan berichten zogezegd afkomstig van de pakjesdienst, bank, overheid of bedrijven. Dat bericht bevat dan een link naar een – vaak bijna perfect – nagemaakte website.  Vult het slachtoffer op die valse website zijn persoonlijke bankcodes in, dan krijgt de fraudeur vrije toegang tot de bankrekening.  Soms wordt er ook software aangeboden die je, zogezegd om je account beter te beschermen, moet downloaden. Sommige phishing-berichten vragen je om online krediet te kopen om een boete te betalen en voegen een link toe naar de site waar je online kan betalen. Hoewel fraudeurs het vaakst ‘phishen’ door berichten te sturen via allerhande kanalen, kan het ook zijn dat ze je telefonisch opbellen in naam van je bank (of andere instantie) en je vraagt naar pincodes, je kredietkaartgegevens of codes op een kaartlezer. Het kan ook dat ze zich uitgeven voor vb. Microsoft om een zogenaamd probleem met je computer te op te lossen tegen betaling.

De meest voorkomende vormen van phishing zijn “Bankphishing” (valse berichten uit naam van de bank), “Smishing” (phishing via sms), phishing in naam van andere organisaties (zoals de overheid, energieleveranciers,…) en phishing via tweedehandswebsites. 

Wat moet je doen als je een (vermoedelijk) phishing bericht ontvangt?

Tik altijd zelf het webadres van de site die je wilt bezoeken in. Zo voorkom je dat je via misleidende links op valse websites terecht komt. Klik dus niet op linken in mails en open eventuele bijlagen niet. Websites van banken gebruiken een beveiligde verbinding. Ze beginnen met ‘https’. De ‘s’ staat voor ‘safe’. Een beveiligde site herken je ook aan een slotje in je browser of een groengekleurde adresbalk. Zorg er ook voor dat je computer goed beveiligd is met een virusscanner en een firewall. Hou je besturingssysteem, virusscanner en browser up to date.

Licht je ouders of voogd in.

Twijfelje? Vraag je ouders om contact op te nemen met de bank of de instelling waarvan de e-mail zogezegd afkomstig is om de authenticiteit van het bericht te controleren. Een phishing mail kan je altijd melden via [email protected].

Je bank zal ook nooit je persoonlijke gegevens via telefoon vragen. Geef deze dan ook onder geen beding door. Vraag naar namen, adressen en telefoonnummers om terug te bellen. Geef zelf geen enkele informatie telefonisch door en bied aan om even op het bankkantoor langs te komen. Verbreek de verbinding en neem contact op met je bank.

Ben je slachtoffer van phishing?

Laat je ouders contact opnemen met je bank en laat je rekening en online bankieraccount blokkeren. De meeste banken hebben een speciaal telefoonnummer dat de klok rond bereikbaar is om fraude te melden. Verzamel alle gegevens die bewijs kunnen leveren van de feiten en van de geleden schade. Noteer alle gegevens die je van de oplichters kreeg, zoals telefoonnummers, namen en websiteadres en neem deze mee naar de politie. Indien je geen schade hebt geleden, maar je wil de poging tot oplichting toch melden, dan kan dat bij de politie van je woonplaats.

Privé leven

Net als de sporen die we in de sneeuw achter ons laten, bestaat de digitale voetafdruk uit alle sporen die wij op het internet achterlaten en die iedereen kan zien. Een bericht op een forum is bijvoorbeeld zo’n spoor dat een internetgebruiker online achterlaat. Net als een reactie onder een foto, hoe lang je naar een bepaalde advertentie kijkt op Instagram, de ondertekening van een petitie, een open wishlist in een webshop of Pinterest, een reactie op een nieuwsblog, een tweet, de aanbeveling van een link, …

Al die activiteiten op het internet en op sociale media in het bijzonder, zijn sporen die internetgebruikers achterlaten, meestal zonder dat echt te beseffen. Op zich is dat niet erg. Je moet gewoon beseffen dat al die sporen er zijn. Allemaal samen vormen ze de zogenaamde digitale voetafdruk.

#online reputatie
#privacy

Je maakt een foto, bedenkt een leuke titel, voegt eventueel een leuke filter toe en plaatst de foto op jouw Instagram. En nu dan hopen op zoveel mogelijk likes. Misschien moet ik mijn profiel op ‘publiek’ zetten, zoals de influencers, dan krijg ik misschien ook meer likes?

Nu, bijna tien jaar later, begint het bedrijf aan deze like-teller te twijfelen en test Instagram bij een deel van zijn gebruikers wat de effecten zijn als de weergave van het aantal likes bij een foto niet is te zien.

Want, zo denkt Instagram CEO Adam Mosseri, de like-teller kan de mentale gezondheid van gebruikers negatief beïnvloeden. Mensen zouden te veel waarde hechten aan het aantal likes en er een gevoel van populariteit aan ontlenen. Weinig likes bij een foto maakt een deel van de gebruikers onzeker en Instagram wil dat tegengaan.

Naast mentale gezondheid is het ook gewoon niet zo veilig om je profiel op ‘publiek’ te zetten om meer likes te krijgen. Mensen die je niet kent, kunnen je contacteren of reageren op je content of je foto’s kunnen gestolen worden. Je neemt er dus heel wat risico’s mee, en krijgt er helemaal niets voor in de plaats. Want de waarde van een like van iemand die je niet kent… is 0!

#online reputatie
#privacy

1. Probeer kalm te blijven
Hoewel het begrijpelijk is dat je nu in paniek raakt, zal dat je zeker niet helpen. Merk je dat je gehackt bent, neem dan vijf minuten de tijd om op adem te komen en ga de boel niet overhaast proberen te redden. Het hacken is al gebeurd en wat je nu doet is belangrijk. Als je het hoofd koel houdt, kun je beter en gerichter handelen en zo de schade misschien enigszins beperken.

2. Verbreek de verbinding met het wifi-netwerk
Een veelgemaakte fout is dat mensen denken dat ze het apparaat moeten uitzetten. Zo kunnen bestanden en/of gegevens echter verloren gaan. Laat het apparaat dus aan staan, maar verbreek wel meteen de verbinding met het wifi-netwerk. Doe dit niet alleen voor het gehackte apparaat, maar voor al je apparaten die met het internet verbonden zijn. Hackers krijgen meestal toegang via het internet, dus zo zet je hen (voor nu) buitenspel. De kans dat ze al gegevens en/of bestanden in handen hebben is er dan helaas nog wel.

3. Verander je wachtwoorden
Als het je nog lukt om in te loggen opje accounts, verander je wachtwoorden dan onmiddellijk. Kies voor wachtwoorden met zowel tekens als cijfers en symbolen. Hoe meer tekens, hoe beter. Mits mogelijk, kies dan voor een tweestapsverificatie. Verander je wachtwoorden nooit vanaf het gehackte apparaat, want misschien kijkt de hacker mee.

4. Zoek uit wat er precies aan de hand is en onderneem actie
Cybercriminaliteit is er in vele soorten en maten. De acties die je moet ondernemen verschillen per vorm van cybercriminaliteit. Hieronder vind je de meest voorkomende vormen.

• Malware
Malware is een verzamelnaam voor slechte software met kwaadaardige bedoelingen. Een goede malware scanner kan malware opsporen. Doe een uitgebreide scan en verwijder de software.
• Ransomware

Bij ransomware blokkeren cybercriminelen je computer en/of gegevens en moet je betalen om weer toegang te krijgen. Betaal niet! Je hebt geen enkele garantie op ontsleuteling en je houdt deze vorm van criminaliteit in stand.
• Phishing
Bij phishing lokken criminelen je per e-mail, sms of WhatsApp naar een valse website, waar ze gegevens of geld stelen. Heb je per ongeluk op een link geklikt? Laat je apparaat controleren op schadelijke software en verander zo snel mogelijk je wachtwoorden. Wacht sowieso met internetbankieren totdat je zeker weet dat je apparaat schoon is. Neem daarnaast contact op met de instantie waar het om gaat.

5. Voorkomen is beter dan genezen
Zodra de hackers de deur zijn gewezen, kun je je focussen op het voorkomen van toekomstige cyberaanvallen. Met deze tips behoed je jezelf zoveel mogelijk tegen cybercriminaliteit:

• Installeer een goede antivirussoftware en firewall. Zorg dat deze up-to-date blijven.
• Let goed op voordat je op een link klikt of je inloggegevens invult.
• Voer software-updates altijd meteen uit zodra je een melding krijgt.
• Stel sterke wachtwoorden in en wijzig deze geregeld.
• Kies voor tweestapsverificatie in plaats van een ‘gewoon’ paswoord. Tweestapsverificatie werkt een beetje als een dubbel slot. Je gebruikt zowel iets dat je weet (zoals je wachtwoord) als iets dat je hebt (zoals een smartphone) of dat je bent (zoals je vingerafdruk). In de eerste stap log je in op je account (Facebook, Twitter, Google, Microsoft, …). In de tweede stap stuurt die account een code naar jouw gsm die jij moet invullen om toegang te krijgen tot je account of moet je de toegang bevestigen door je vingerafdruk te gebruiken. Tweestapsverificatie is een eenvoudige en veilige manier om je online accounts te beschermen. Schakel het overal in waar mogelijk. Zo kan je paswoord moeilijker geraden worden en kunnen hackers of iemand die je paswoord steelt niet zomaar inloggen op je accounts.
• Pas op met openbare wifi-netwerken.
• Zet je computer/laptop niet op slaapstand, maar helemaal uit.
• Maak regelmatig back-ups van je bestanden.
• Scherm de toegang tot belangrijke bestanden af.

#privacy
#online veiligheid

Online seksualiteitsbeleving

Online kan heel makkelijk naar porno kijken en heel veel jongeren hebben hier ook veel aan. Niets mis mee, zolang je weet dat er wel wat verschillen zijn tussen seks in de porno-wereld en ‘echte’ seks:

• Bij realistische seks voelen mensen zich soms onzeker over hun lichaam.
• Ze geven meer liefdevolle aandacht aan elkaar. Veel mensen genieten ervan ook van om hun partner te doen genieten en verwachten helemaal niet dat hun sekspartner enkel hen bevredigt.
• Ze klungelen soms als ze hun kleren uittrekken, of vallen uit bed.
• De seks duurt minder lang.
• Mensen hebben soms pijn bij het vrijen.
• Ze hebben soms moeite met een erectie te behouden, of komen te snel klaar.
• Ze hebben een gewoon lichaam, soms een handicap.
Om seksuele beelden te zien die nauwer aansluiten bij realistische seks, kan je een kijkje nemen op makelovenotporn.com

Meer info over dit thema vind je hier:
https://www.allesoverseks.be/welke-vorm-van-seks-zie-je-in-porno

 

#seksualiteit
#online relaties

CUPIDO’S

• Hou het tof, licht en luchtig. Complimentjes werken altijd!
• Leg hem of haar uit naar welke persoonlijkheid je op zoek bent. Wees duidelijk.
• Toon interesse! Reageer, comment, like op hetgeen hij of zij vertelt of laat zien.
• Zoek een gespreksonderwerp dat jullie beide interesseert. Denk op voorhand al een beetje na waarover je het zou willen hebben.
• Zorg dat je een beetje origineel uit de hoek komt.
• Praat over hetgeen je wilt en hetgeen je zoekt. Laat de ander duidelijk weten wat je (niet) wilt. Emoticonshelpen om je gevoelens te uiten en vermijden lastige misverstanden.
• Volg je eigen tempo. No pressure, geen druk! Ga niet overhaast te werk, laat die andere maar een beetje wachten en op zijn of haar honger zitten.
• Gaat het over naar sexting? Denk dan zeker aan onze tips van de rubriek sexting!
• Als jullie webcammen, let dan zeker op de lichaamstaal van je gesprekspartner. Ontwijkt hij of zij oogcontact, is zijn of haar houding wat gespannen? Dit kunnen negatieve signalen zijn. Ga enkel verder in het verhaal als je gesprekspartner weer positieve signalen stuurt.

CUPIDON’TS

• Gebruik geen te pikante taal, zelfs niet voor de grap. Vermijd vragen of opmerkingen als “hoe ziet je ondergoed er uit?”. Zorg gewoon dat het leuk en ontspannend blijft, zoals je dat ook offline, op café of in het park zou doen.
• Bombardeer de andere niet plat met duizend-en-een vragen.
• Blijf jezelf. Leugens komen altijd uit.
• Praat zeker over jezelf, maar onthul niet meteen al je diepste geheimen bloot. Een beetje mysterie heeft ook zo zijn charme.
• Vergeet dat je uiteindelijk nooit helemaal zeker bent met wie je aan het chatten bent. Liegen is niet moeilijk, dus wat je gesprekspartner je vertelt, is misschien niet 100 % waar…
• Geef nooit je telefoonnummer, thuisadres of paswoorden zomaar door.
• Ga niet impulsief webcammen. Zo kan je verrassingen vermijden, zoals beelden van masturberende mannen of vrouwen die je eigenlijk niet wou te zien krijgen…
• Word je wat ongemakkelijk? Zeg dan gewoon neen. Ga nooit in op een vraag van iemand anders als je je er niet goed bij voelt. Respecteer je eigen grenzen.

#seksualiteit
#online relaties
#flirten
#online veiligheid

Als je iemand online ontmoet, heb je vaak veel te vertellen en na een tijd komt de vraag om eens af te spreken. Het is spannend en het kan misschien wel het begin zijn van een mooie relatie of een nieuwe vriendschap. Toch zijn er risico’s aan verbonden: je komt op het internet veel mensen tegen en je bent nooit 100% zeker van de identiteit en de bedoeling van je gesprekspartner. Hij of zij kan een supermooie profielfoto hebben of echt cool lijken, maar als je effectief zou afspreken kan blijken dat hij of zij helemaal andere verwachtingen heeft.

Als je dan toch afspreekt, kan je best deze tips volgen:

• Breng zeker iemand op de hoogte van je plannen. Vertel waar je naartoe gaat en met wie je een afspraak hebt. Laat ook weten wanneer je ongeveer thuis zal zijn.
• Zorg dat iemand, zoals een vriend(in), mee gaat naar je afspraak.
• Zorg dat je op een plek afspreekt waar veel mensen rondlopen, zoals een café of op een grote markt. Maar zeker niet bij je thuis of bij hem/haar thuis.
• Maak geen valse beloftes. Beloof bijvoorbeeld niet om seks te hebben.
• Stuur geen pikante foto’s of filmpjes door voor je afspreekt. Deze zouden wel eens verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden.
• Neem je gsm mee.

Zo speel je op zeker. En heb je hopelijk gewoon ook een leuke tijd met een nieuwe vriend of vriendin!

#seksualiteit
#online relaties
#online veiligheid
#flirten
#grooming

Ouders

Je hebt het gevoel dat je ouders voortdurend op je vingers kijken, dat ze alles willen controleren of je toegang tot het internet beperken? Ze schreeuwen meteen moord en brand? Of misschien reageren ze op alles wat je online zet en dat ben je beu … Kortom, je hebt het gevoel dat ze niets snappen van je leven online en offline …

Volwassenen en jongeren: iedereen heeft een andere kijk op het leven en iedereen heeft zijn eigen prioriteiten. En dan botst het weleens … We hebben die spanningen tussen ouders en tieners allemaal wel eens meegemaakt, over van alles trouwens. Maar voor we die ‘oudjes’ gaan verwensen, die nooit iets begrijpen, moet je je misschien eens afvragen waarom ze je internetgebruik zo graag willen controleren. Waarom verstikken ze je zo, terwijl zoveel van je vrienden kunnen doen wat ze willen? Wel, probeer het eens vanuit een andere hoek te bekijken … Misschien willen ze gewoon niet dat je dezelfde fouten maakt als zij vroeger. Of panikeren ze met het internet nog sneller omdat zij dat als tiener niet hebben gekend zoals jij nu … Praat met hen, leg hen rustig uit waarom jouw smartphone en online geconnecteerd zijn zo belangrijk zijn voor jou. Leg hen uit waar je mee bezig bent. Waarom je toon je hen niet eens welke foto’s je online zet, welke leuke vlogs je maakt of hoe moeilijk dat shooter-game eigenlijk wel niet is?

#online veiligheid

Share + Parenting = Sharenting

Bijna iedereen heeft wel ergens een account op een sociale netwerksite zoals Facebook, Instagram, Snapchat, WhatsApp,…. En elke ouder legt graag de belangrijkste levensgebeurtenissen van zijn spruit vast. Er gaat geen vakantiedag, schoolfeest of sportwedstrijd voorbij zonder dat kinderen worden vereeuwigd.

Wanneer ouders (parents) foto’s delen (sharen) van hun kinderen op sociale media, zijn ze aan het sharenten. Nog veel te vaak doen ze dat eigenlijk zonder dat de kinderen daarmee hebben ingestemd. Uiteraard is het moeilijk om instemming te vragen aan pakweg een baby, maar vanaf een bepaalde leeftijd heb je daar wel degelijk als jongere een stem in!

#online veiligheid
#online reputatie
#portretrecht

Dat kan zeker, wanneer jij je niet goed voelt bij oude foto’s van jou zijn je ouders verplicht om naar je te luisteren. Weet vooral: ook als minderjarige bezit jij het recht op afbeelding! Wat wilt dat zeggen? Dat toestemming iemand steeds jouw toestemming moet vragenom beelden van jou te nemen én te verspreiden. En omdat een baby en een kleuter of een kind jonger dan 13 jaar nog niet zelf toestemming kan geven, doen de ouders dat in hun plaats.

Maaaaaaaar… alsjij ouder bent dan 13 jaar kan jij beslissen over wat er met foto’s waar jij opstaat gebeurt. Wil je ze graag offline, dan kan je dat zeker vragen. Jij bent baas over je eigen afbeelding!

#online veiligheid
#online reputatie
#portretrecht

Vragen staat vrij. Je mag natuurlijk altijd een vriendschapsverzoek sturen, maar dat wil niet zeggen dat je leerkracht dat moet aanvaarden. Leerkrachten willen niet altijd alles prijsgeven over hun vrije tijd en moeten verzoeken dus niet aanvaarden. Respecteer hun keuze. In de meeste scholen hebben de leerkrachten trouwens een afspraak om enkel leerlingen toe te voegen wanneer ze afstuderen.

Besef ook wat je zelf prijsgeeft. Vergeet niet dat je leerkracht ook jouw profiel kan zien als je vrienden bent! Als je een leerkracht toevoegt, zal je dus misschien zelf ook nog eens extra moeten nadenken voor je iets post, maar dat is sowieso een goed idee 🙂

Bovendien weet de leerkracht dan ook wat je buiten de schooluren allemaal doet en zal die misschien willen ingrijpen wanneer hij/zij denkt dat er iets fout gaat, bv. bij tekenen van cyberpesten of bij het lezen van “verontrustende” berichten. Zal de leerkracht dan misschien contact opnemen met je ouders, de schooldirectie of het CLB omwille van iets dat te lezen stond op jouw profielpagina?

Denk daar in elk geval dus goed over na!

#online veiligheid
#online reputatie
#portretrecht

Cyberpesten

Cyberpesten kan veel vormen aannemen: pestwebsites, gehackte of valse profielen, bedreigingen via sms, beledigende foto’s doorsturen en het is vaak moeilijk om er gepast op te reageren.

Cyberpesters hebben op het internet het gevoel anoniem te zijn. Ze zien niet hoe de ander reageert en daardoor durven cyberpesters vaak een stapje verder te gaan dan bij offline pesten.

Negeer pestberichtjes. Als je niet reageert, is de lol er voor de pester snel af. Dat betekent natuurlijk niet dat je je niet mag verdedigen, maar als je merkt dat de pester toch niet oprecht luistert, dan antwoord je best niet meer.
Verzamel bewijs door screenshots te maken.
       • Hoe neem je een screenshot op IPhone of IPad?
       • Hoe neem je een screenshot met een Android toestel?
Blokkeer de afzender van de pestberichten.
Meld ongepaste commentaren of berichten op sociale media aan de beheerders. Op Facebook en Instagram kan je makkelijk foto’s en berichten rapporteren en laten verwijderen.
• Vat scheldpartijen niet te persoonlijk op. In de comment-sectie van een foto of artikel kan het er nogal hard aan toe gaan. Het is verleidelijk om daar helemaal in op te gaan en dan kan je al eens gekwetst worden. Probeer kwetsende commentaren die daar verschijnen niet persoonlijk op te vatten.
Praat erover met iemand die je vertrouwt.
• Blijft het pesten aanhouden of gaat het echt te ver? Weet dat je bij de politie een klacht in kan dienen.

De boodschap is dus eenvoudig: amuseer je rot op het internet, experimenteer anoniem met alles wat je in het echte leven niet durft, geef er gerust je eigen mening, maar blijf altijd respectvol voor elkaar.

#online veiligheid
#cyberpesten